Arctic Machine: Tienhoidon palveluja kaikkiin olosuhteisiin

Arctic Machine Oy tarjoaa tienhoidon ratkaisuja ympärivuotiseen tienhoitoon. Yritys valmistaa tienhoitoon tarvittavien tienhoitoautojen ja traktoreiden laitteita. Kausituotteita ovat esimerkiksi auraus- ja liukkaudentorjuntalaitteet, sekä teiden pesu- ja puhdistuslaitteet, jotka valmistetaan ja asennetaan yrityksen tehtaalla.

Yrityksen uusin aluevaltaus on digitalisaatiopalvelut tienhoidon laadun, toimintojen ja kannattavuuden hallintaan, sekä keli- ja liikennetiedon jakeluun ja seurantaan.

Yrityksen valttikortti on kyky varustaa kokonainen tienhoidon auto ympärivuotiseen käyttöön ainoana koko Pohjois-Euroopassa. 

– Ääriolosuhteet Euroopassa aiheuttavat vuosittain yli 10 miljardin euron kustannukset liittyen liikenteeseen, liikkumiseen ja tiestöön. Kustannukset muodostuvat lähinnä onnettomuuksista, henkilö- ja tavaraliikenteen haitoista ja logistiikasta. Meillä on tähän kokonaisratkaisu, Arctic Machinen toimitusjohtaja Juha Jääskelä aloittaa yrityksen pitchin.

Kasvu Open -sparrauksessa yritys pyöri tiivisti oman ytimen ja sen määrittelemisen äärellä. Hyvä työkalu yrityksen liiketoiminnan määrittelyyn on parin minuutin hissipuhe, pitch, jossa tärkeimmät seikat on paketoitava tiiviiseen muotoon. 

Arctic Machinen pitchissä Jääskelä pyrki tuomaan yrityksen ytimen esille mahdollisimman yksinkertaisessa muodossa.

– Jos meiltä kysytään mitä teemme, me emme kerro enää mitä kaikkea teemme ja missä olemme mukana, vaan korostamme omaa ydinosaamistamme ja sanoitamme sen mahdollisimman tarkoituksenmukaisella tavalla, Jääskelä sanoo.

Liikenneratkaisut potentiaalinen vientituote

Arctic Machinen visio on olla toimialan merkittävä toimija Pohjois-Euroopassa ja saada yhä enemmän jalansijaa ja näkyvyyttä. Yritys on jo nyt saavuttanut hyvän aseman useilla eri markkinoilla. Samalla Arctic Machine on todistanut, että tienhoito ja älykkäät liikenneratkaisut ovat Suomen potentiaalisimpia kasvualoja sekä toimiva vientituote.

– Meillä on kehitetty toimintaprosesseja vuosi vuodelta eteenpäin ja kehitämme niitä yhä edelleen, sillä haluamme pysyä kehityksessä mukana. Näin saamme oman toimintamallimme muutettua asiakasta palvelevaksi ja selätettyä haasteemme, Jääskelä sanoo.

Toimialan suurimpia haasteita on kausivaihtelu eli armottomat ja vaihtelevat sääolosuhteet sekä alalla vallitsevan hintakilpailu.

Arctic Machine osallistui Kasvu Openin Smart industry Kasvupolulle kaudella 2019. Yritys pääsi ansiokkaasti kymmenen kauden parhaan kasvuyrityksen joukkoon.