Jyväskylän ammattikorkeakoulu – yrittäjyyttä luomassa

Sain lokakuussa 2010 mahdollisuuden käydä opiskelemassa Pohjois-Amerikan länsirannikolla Piilaaksossa ja siellä San Jose State Universityssä yrittäjyyttä ja johtamista. Matkan aikana koin yrittäjyyteen liittyvän herätyksen, joka kantaa yhä.

Jo lentomatka San Franciscoon yksin lupasi hyvää. Yksin matkustaminen on aina mahdollisuus ja mieli on vastaanottavainen. Olin lukenut Piilaakson korkean teknologian yritysten kasvusta ja markkinaosuuksista lehdistä ja kirjallisuudesta, mutta paikan päällä ymmärsin, mistä on kyse. San Franciscosta San Joseen ajetulla noin sadan kilometrin matkalla voit nähdä kaiken, mistä yrittäjyydessä ja varsinkin kasvuyrittäjyydessä on kyse. Maailmanluokan kasvuyritykset: Google, Facebook, Apple, HP ja lukematon määrä pieniä kasvua hakevia yrityksiä valokyltteineen saa haukkomaan henkeä.

Mistä sitten Piilaaksossa on kyse?

On siinä jotain perää, että alueella, jossa valtaosa maailmanluokan kasvuyrityksistä pääkonttoreineen sijaitsee, tapahtuu jotain, mistä täällä pohjolassa voi vain kuvitella. Omat kuvitelmani menivät totaalisesti uusiksi ja innostuin yrittäjyydestä intohimoisesti.
Laitoin matkaltani ammattikorkeakoulumme rehtorille, Halttusen Jussille, ensimmäiset tekstiviestit, että nyt meillä pitää alkaa nopeasti luomaan JAMKista yrittäjyyskorkeakoulua!
Korkeakoulua joka alkaa tosissaan panostaa opiskelijalähtöisten yritysten luomiseen, uudistaa opetussuunnitelmansa yrittäjyyttä tukevaksi ja ottaa myös sisäisen yrittäjyyden osaksi toimintakulttuuriaan. Jo keväällä 2011 saimme strategiamme kärjeksi yrittäjyyden:
JAMK haluaa olla Suomen yrittäjyyslähtöisin korkeakoulu, yrittäjyyskorkeakoulu.

Tämä on kulttuurimuutos, joka tapahtuu hitaasti, mutta varmasti. Monta skeptikkoa olen tällä matkalla kohdannut, mutta periksi en anna – hyvällä, mahdollistavalla, innostavalla johtamisella, jossa myös johtajat ottavat aidosti roolia luodessaan mahdollisuuksia yritystoiminnan ja yrittäjyyden edistämiselle etulinjassa ei pelkästään turvallisesti omassa työhuoneessa tai kokouksessa. Tämä toteutuu parhaimmillaan haastamalla asiantuntijat ottamaan aitoa vastuuta uudistumisesta ja uudistamisesta, jossa yrityskenttä ja opiskelijat ovat tekemällä mukana – ei pelkästään opettamalla. Yritysten kanssa toteutettavat asiakkaan tarpeesta nousevat projektit, opiskelijalähtöiset yritykset ja korkeimmalla tasolla elinkelpoiset kasvuyritykset ovat tavoitteena.

Ensimmäisiä vaiheita ovat olleet JAMK-Genaratorin perustaminen keväällä 2011. Lanseeraustilaisuudessa vierailivat Stanfordin yliopiston professorit Henry Etzkowitz ja Maria Ranga. Henkilöitä, jotka ovat olleet luomassa Piilaakson alueen yrittäjyyslähtöisestä toiminnasta mallia nimeltä Triple Helix – tässä alueen yritykset, korkeakoulut ja kaupunkiseutu kuten esim. Jyväskylän kaupunki muodostavat tehokkaan ja yrityksille myönteisen toimintakulttuurin ja vuoropuhelun – pohjan kasvuyrityksille.

Heidän arviointinsa oli, että JAMK on hyvällä tiellä yrittäjyyskorkeakouluna Tiimiakatemian ja Lutakkoon muodostuneen yrittäjyysmyönteisen tekemisen kulttuurin suhteen. Myös Generator, opiskelijoiden yrityshautomoineen, nähtiin tästä vahvana osoituksena. Perustimme JAMKiin viime keväänä myös opiskelijalähtöisten yritysten perustamisen vauhdittamiseen liittyvän rahaston.

Tämän lisäksi myös Keski-Suomen kauppakamarin kasvuyritysvaliokunnan Kasvu Open, viime syksyn yhteinen matkamme Piilaaksoon ja valiokunnan jäsenten aktiivinen toiminta maakunnan kasvuyritysten tukemiseksi on dynaamisella tavalla yhteisessä linjassa JAMK:n tavoitteiden kanssa.

Viimeisen vuoden aikana JAMKista on noussut 25 opiskelijalähtöistä yritystä,
jotka ovat jo suunnanneet markkinoille. Toivon, että näillä yrityksillä on kova kasvupotentiaali.

Olen saanut nähdä, että meillä on JAMKissa paljon niitä, jotka näkevät yrittäjyysprofiilin
kirkastamisen ja opiskelijalähtöisten yritysten merkityksen, mutta myös epäilijöitä riittää
– eiväthän opiskelijat osaa? Piilaaksossa opiskelijat osaavat ja kyllä meillä täällä Jyväskylässäkin riittää osaamista, kun vain mahdollistamme, kannustamme ja innostumme yrittäjyydestä. Tekemisen, epäonnistumisten ja uudelleen yrittämisen kautta pääsemme eteenpäin, kun emme anna periksi.

JAMKin matka yrittäjyyden tiellä sekä yritysten kumppanina on vahvassa nousussa ja olen vakuuttunut, että toimintakulttuurin muutos yrittäjyyden ja erityisesti kasvuyrittäjyyden edistämiseksi etenee kuin juna. Töitä se vaatii ja periksi ei anneta. Yritykset edellä mennään tässäkin! Silicon Valley Rules!

Pekka Jääskö, JAMK, hallintojohtaja, varatoimitusjohtaja
Keski-Suomen kauppakamarin kasvuyritysvaliokunnan jäsen