Kasvu on kaikkien yrittäjien asia

Kasvu on otsikoissa ja keskusteluissa näinä päivinä usein esillä oleva asia. Kun kasvuyrityksistä ja kasvuyrittämisestä ryhdytään keskustelemaan oikein kunnolla, niin monen keskustelijan tuntuu valtaavan suuri tarve määrittää kasvu ja kasvuyritys selkeästi ja mitattavasti. Tietyissä yhteyksissä, kuten vaikkapa absoluuttista kasvua mittaavassa kasvuyrityskilpailussa tämä onkin tarpeen. Muutoin annan itse piutpaut tarkoille kasvuyritysmääritelmille.  Suomi ja Keski-Suomi tarvitsevat kaikenlaisia eteenpäin pyrkiviä ja itseensä uskovia yrittäjiä, jotka uskaltavat ajatella toisin ja haluta hieman enemmän.

Aivan kovimmalta ytimeltään kasvu on yrittäjän tahtotila ja ajattelumalli, joka ajaa etsimään uusia tapoja toteuttaa itseään yrityksensä kautta. Joissakin tapauksissa tämä sisäinen positiivinen paine tuottaa kansainvälisiä läpimurtoja. Toisissa tapauksissa se voi johtaa ensimmäisen työntekijän palkkaamiseen tai oman yrityksen perustamiseen.

Kasvu Open tempauksen tehtävä on luoda Keski-Suomeen kasvunpöhinäkulttuuria, joka imaisee sekä yrityksensä liikevaihdon 10 kertaistamista, että oman yrityksen perustamista harkitsevat ihmiset mukaan myllyyn, jossa jokainen saa parhaan irti itsestään ja yrityksestään tarjoamalla myös konkreettista tukea ja työkaluja kasvun toteuttamiseen. Tässä myllyssä tai ekosysteemissä tarvitaan yhtälailla globaalin potentiaalin omaavia start-up:ja kuin paikallisia palveluyrityksiäkin. Tärkeintä on, että yhdistävä tekijä eli kasvun sisäinen polte on molemmilla sama riippumatta tulevista skaalautumisen mahdollisuuksista.  Kaikenlaiselle kasvuhalukkuudelle löytyy varmasti sopiva purkautumisen tapa, kunhan se vain saadaan esille. Olisi hienoa, jos ”Korpi-Suomen Piilaaksossa” saisi tulevaisuudessa yhtälailla perustella, jos ei ole omia kasvusuunnitelmia kuten absolutisti saa tänä päivänä selitellä omaa juomattomuuttaan. Silloin kasvuhakuisuudesta olisi tullut yritysten oletustila, joka vallitsee, ellei sitten ole jostain syystä päättänyt erikseen toisin. Nykyään asia taitaa olla vielä toisinpäin.