Kasvu Open: Kilpailu itseä vai toisia vastaan?

Olen osallistunut Kasvu Openiin kaksi kertaa MedKit Finland Oy:n kanssa. Ensimmäisen kerran 2015 ja toisen kerran vuonna 2017. Miksi osallistua, ja vielä kaksi kertaa?

Alun perin lähdin uteliaana kasvuyrittäjänä tutkimaan, mistä Kasvu Open -hypessä on oikein kyse. Osallistuin vuonna 2015 Pohjois-Pohjanmaan Kasvupolulle. Onnistuin voittamaan maakunnallisen kisan ja jatkoin sieltä vaiheiden jälkeen Kasvu Open Karnevaaliin eli finaaliin. Finaalissa onnistuin saamaan sekä Nordean Growth -palkinnon että Team Finlandin kasvupalkinnon. Palkinnot olivat ihan parhaimpia, nimittäin lisäoppia juuri rahoitukseen ja ulkomaankaupan kasvuun.

LUE: Kokemuksia Nordea Growth -ohjelmasta – Enexus Oy

Vuonna 2017, hieman omaksi yllätyksekseni, osallistuimme maakuntakasvupolun sijaan Kohti yrityskauppaa Kasvupolun “Yritys myyntikuntoon” -osioon. Voitimme Kasvupolun ja pääsimme finaaliin jälleen Kasvu Open Karnevaaliin, Jyväskylään. 

Näin kuvaten Kasvu Open on ollut terveydenhuollon tavarantoimittajalle MedKit Finland Oy:lle pelkää voittamista ja mainetta, kunniaa ja palkintoja. Näinkin voisi sanoa, MUTTA nämä eivät ole niitä kaikkein tärkeimpiä asioita mitä matkalta jäi mukaan.

Kasvu Open on yrittäjän kasvuprosessi

Kasvu Openiin  lähteminen ja siellä eteneminen on systemaattinen prosessi. 

Prosessin aikana kisa on kovinta itsesi kanssa. Joudut viilaamaan pitchaustasi kymmeniä kertoja, lopulta onnistut kahteen tai kolmeen minuuttiin kertomaan mistä liikeideassasi on kyse, minkä ongelman se ratkaisee, millä tiimillä se tehdään ja miten ja erityisesti millaiset on liikeideasi kasvunäkymät.

Kasvu Openissa kohtaa väistämättä kymmeniä ihmisiä hyvin eri aloilta eri rooleissa. Kuten muuallakin elämässä, myös tässä löytää selvästi matkakumppaneita omalle kasvumatkalle. 

Muiden kasvuyrittäjien lisäksi kohtaat prosesseissa sparraajia. Sparraajat antavat oman osaamisensa maksutta käyttöösi ja haastavat sinua kaikesta mahdollisesta aina tunnusluvuista, hinnoittelusta, omistajastrategiaan asti. Juuri sparraus on mielestäni koko prosessin arvokkainta antia.

LUE: Arto Vidgren: Asenne ratkaisee!

Olen itse sanonutkin, että sparrauspäivänä ei fööniä tarvita, kun vastapäätä istuu kokenut ammattilainen, joka haastaa sinua. Valitettavasti useimmiten siinä ’tukka tärisi’, mikä oli ihan parasta.

Sparraajana voi olla kokenut kasvuyrittäjä, rahoitusekspertti tai asiantuntija esimerkiksi Nordeasta. Jokaisesta kohtaamisesta oppii jotain, ja kun päivässä kävimme neljä sparrausta läpi, siinä tiesi, että tekemättömien töiden lista oli pidentynyt huomaamattomasti.

Kasvu Openissa kohtaa väistämättä kymmeniä ihmisiä hyvin eri aloilta eri rooleissa. Kuten muuallakin elämässä niin myös tässä löytää selvästi matkakumppaneita omalle kasvumatkalle. 

Tärkein anti yritykselle

Ehdottomasti tärkein anti on oppi ja kokemus, mikä tulee sparrauksen aikana eteen. Lisäksi verkostot, rohkaistuminen ja esiintymisvarmuus. Voisin jopa sanoa, että kasvaminen yrittäjänä vertaisten kasvuyrittäjien joukossa.

Jos edes osan siitä tsemppaamisesta ja toistensa kannustamisesta saisimme käännettyä liiketoiminnan vauhdittamiseen, on kansakuntamme tulevaisuus turvattu.

Miettikää mikä voima ja energia on, kun lokakuun lopussa vajaa 2000 kasvuyrittäjää kokoontuu Jyväskylään vuosittain. Se on kokemisen arvoista.

Kiinnostunut, mutta …

Jos yhtään mietityttää kehtaanko laittaa hakemusta, niin siinä vaiheessa olisi jo pitänyt hoitaa asia kuntoon. Ja jos päättää olla laittamatta lipuketta kisaan, niin kannattaa tulla  joka tapauksessa Kasvu Open Karnevaaliin. Nimittäin oma kokemukseni on ollut se, että sain todella paljon irti osallistujana, koska voin itse päättää mitä sessiota kuuntelen, ketä vedän hihasta ja ketä tapaan.

Kirjoittaja:

Minna Åman-Toivio

Minna Åman-Toivo on MedKit Finland Oy:n toimitusjohtaja. MedKit Finland Oy on vuonna 2008 perustettu Suomen suurin ensihoitotuotteiden tavarantoimittaja. Yritys tarjoaa kasvavan ja monipuolisen yli 5000 tuotteen valikoiman helposti asiakkaiden ulottuville. Jo yli 8000 suomalaista terveydenhuollon ja teollisuuden organisaatiota hankkii terveydenhuoltotuotteensa MedKit Finland Oy:ltä.

Kaikki kirjoitukset (2)