Kasvua bisnekseen terveyden ja hyvinvoinnin Hhub-ekosysteemistä

Nina Rautiainen, Jyväskylän kaupunki

Suomen liikuntapääkaupunkiin Jyväskylään ollaan toteuttamassa Pohjoismaiden merkittävin älykkään hyvinvoinnin ja kestävän suorituskyvyn keskus.

Hhub on vauhdilla kasvava terveyden ja hyvinvoinnin ekosysteemi, joka kytkeytyy 150 miljoonan euron Hippos-hankkeeseen. Vuonna 2024 Jyväskylään rakentuva liikunnan ja urheilun kehto tarjoaa yrityksille kiinnostavia yhteistyön mahdollisuuksia.

Hankkeen innovaatioista ja kasvuliiketoiminnasta vastaava projektipäällikkö Nina Rautiainen näkee, että ekosysteemillä on paljon annettavaa.

– Hhub-ekosysteemin tavoitteena on liimata eri alojen toimijoita yhteen. Yhteistyöstä syntyy rohkeita innovaatioita, menestyvää liiketoimintaa ja hienoja kansainvälistymismahdollisuuksia, Rautiainen uskoo.

Arvokasta pääomaa kasvuyrityksen tueksi

Jyväskylän kaupungin elinkeinoyksikkö eli Business Jyväskylä tukee ekosysteemin toimintaa kaikin tavoin. Sen avulla halutaan vahvistaa erityisesti kaupungin vetovoimaa, erinomaisuutta ja erottuvuutta.

Ekosysteemityöhön toivotetaan tervetulleeksi kaikenlaiset yritykset, jotka haluavat edistää liiketoiminnallaan ihmisten hyvinvointia ja terveyttä. Yrityksen näkökulmasta liiketoiminnan yhteiskunnallisten vaikutusten osoittaminen voi olla jopa kilpailutekijä.

– Mukaan voivat tulla niin startupit, pk-yritykset kuin suuryrityksetkin. Nyt ekosysteemin eri ohjelmissa on mukana jo lähes 100 eri alan yritystä, Rautiainen kertoo.

Hän muistuttaa, että yritys voi sijaita fyysisesti missä päin Suomea tahansa ja halutessaan laajentaa tai siirtää liiketoimintansa myöhemmin Jyväskylään. 

Koska elinvoima versoo yrityksistä, ekosysteemi tarjoaa kasvun tueksi monenlaista pääomaa. 

– Parhaimmillaan ekosysteemi avaa kasvuyritykselle ovia rahoitusneuvotteluihin merkittävien sijoittajien kanssa ja verkostoitumismahdollisuuksia hyvien yhteistyökumppaneiden kanssa. Lisäksi kun eri alojen parhaat osaajat ja tuore tutkimustieto kohtaavat, syntyy hienoja innovaatioita, Rautiainen luettelee.

Hhub-ekosysteemi tekee jo yhteistyötä espanjalaisen jalkapalloseura Athletic Clubin kanssa, mikä on vasta alkusoittoa kansainvälistymissuunnitelmille. Myös ekosysteemityöhön osallistuvia yrityksiä rohkaistaan ja tuetaan kansainvälistymisaikeissa.

Business Jyväskylän ekosysteemikärjet ovat hyvinvointi ja uudistuva teollisuus.
Jyväskylän kaksi ekosysteemikärkeä ovat liikunta, terveydenedistäminen ja hyvinvointi sekä uudistuva teollisuus.

Kumppaniohjelmista kilpailuetua kasvuyrityksille

Hippoksen toiminnan ytimessä on Jyväskylän kaupungin lisäksi muun muassa Jyväskylän yliopisto, Jyväskylän ammattikorkeakoulu sekä Kilpa- ja huippu-urheilun tutkimuskeskus KIHU. Avainkumppanit takaavat sen, että kasvuyritykset pääsevät toimimaan yhteistyössä tutkijoiden, kouluttajien, tuotekehittäjien, sijoittajien, valmentajien, liittojen ja seurojen kanssa.

Rautiainen kertoo, että kumppaneiden vetämät ohjelmat voivat tarjota erityisesti kasvuyrityksille merkittävää kilpailuetua. Esimerkiksi terveysteknologiayritys Nursie Health on osallistunut Kasvu Openin Digital Health Kasvupolku® -sparrausohjelmaan (2021) sekä International Venture Academyn (IVA) sijoitusohjelmaan.

Nursie Healthin toimitusjohtaja Suvi Venäläinen arvostaa valtavasti kasvuyrityksen saamaa tukea. Vaikka Kasvu Openin Kasvupolku® -sparraus on vasta edessä, International Venture Academy on jo pistänyt yrityksen rattaat pyörimään. Nursie Health voitti IVA-ohjelman tänä vuonna kahden muun yrityksen kanssa.

– IVA on tarjonnut äärettömän inspiroivaa mentorointia, joka on kirkastanut yrityksemme visiota ja vahvistanut pitsaustaitojamme entisestään. Ennen kaikkea olemme päässeet verkostoitumaan suoraan eurooppalaisten enkelisijoittajien kanssa, Venäläinen iloitsee.

Hänen mielestään ohjelma on ollut mieletön ponnahduslauta kehittää kasvuyrityksen rahoitusvalmiuksia ja kansainvälistymismahdollisuuksia.

LUE: Suomen Ateena houkuttelee kasvuyrityksiä maailmanluokan kärkihankkeilla

Jyväskylä tarjoaa otolliset olosuhteet

Hippos-hankkeen kokoinen mittava investointi takaa sen, että osaamiskeskuksessa mahtuu työskentelemään tuhansia terveyden, hyvinvoinnin ja liikunnan alan osaajia. Myös arvioitu neljän miljoonan kävijän asiakasvirta on yrityksille iso mahdollisuus. 

Hippoksen tulevat testilaboratoriot taas tarjoavat mainion ympäristön kehittää yrityksien tuotteita tai palveluita. Innovaatiotoimintaa vauhdittaa erityisesti Jyväskylän yliopistossa sijaitseva liikuntatieteellinen tiedekunta, joka on Suomessa ainoa laatuaan.

– Jyväskylän yliopiston liikuntatieteellinen tiedekunta on arvioitu maailman yhdeksänneksi parhaaksi ShanghaiRanking-listalla. Kansainvälisesti arvostettu tunnustus kertoo, että tutkimuksen ja opetuksen laatu on erinomaisella tasolla, Rautiainen hymyilee.

Liikunnan lisäksi ekosysteemityössä painotetaan muitakin hyvinvoinnin osa-alueita, kuten palautumisen, tasapainoisen ravinnon ja sosiaalisten suhteiden merkitystä. Erityisesti loukkaantumisten ennaltaehkäisy on näkökulma, jos erottaa Jyväskylän ekosysteemin muista.

Rautiaisen mukaan ekosysteemin mottona onkin wellness before illness.

– Jyväskylässä alan tutkimus on maailman huippuluokkaa. Uskomme, että teknologialla, digitaalisuudella ja yritysten luomilla uusilla ratkaisuilla on iso rooli ihmisten hyvinvoinnin tukemisessa ja loukkaantumisten ennaltaehkäisyssä.