Mikko Pakarinen: Tuuletusta vaihtopenkiltä

Vaihdoin hiljattain uuteen tehtävään Nordean sisällä. Vaihdoksen myötä olen tavannut ison joukon nykyisiä ja potentiaalisia tulevia asiakkaitamme sekä yhteistyökumppaniverkoston jäseniä. Vaikka yleisen talouskeskustelun sävy voisi olla positiivisempi ja tulevaisuuden näkymät kirkkaammat huokuu yrittäjien puheista usko tulevaan. Tätä voi olla vaikea uskoa, joten siksi kerronkin teille muutaman itse lähiaikoina kohtaamani esimerkin.

Tarina 1: Investointeja muuttotappioalueella

Tapasin nyt toisessa polvessa yritystoimintaa harjoittavan yrittäjän yrityksen hiljattain uudistamissa tiloissa. Yrittäjä oli erittäin tyytyväinen toteutettuihin muutoksiin ja totesi, että ”perhana – remontti olisi pitänyt tehdä jo aikaisemmin!” Liiketoiminta on laajentunut ja seuraava polvi ottaa ensi askeleitaan perheyrityksen palveluksessa. Työnjakoa perheen sisällä tarkennetaan ja seuraavalle viiden vuoden jaksolle valmistautuminen on jo aloitettu. Mikä parasta, tämä kaikki tapahtuu alueella, joka ”kärsii muuttotappiosta”. Voisivatko kaupunki ja yrittäjät yhdessä tunnistaa uusia yhteistyön mahdollisuuksia?

Tarina 2: Toiminnan laajentamista vaikeina aikoina

Yrittäjä oli juuri laajentanut yrityksensä toimintaa Jyväskylään. Toiminta käynnistettiin vuosi sitten kahden henkilön voimin. Nyt toimipisteessä on kahdeksan henkilöä ja vuoden päästä 16 ihmistä saa palkkaa yrityksen kautta. Yrittäjä kertoi minulle intoa puhkuen, kuinka paljon mahdollisuuksia tämä yhteiskunnan ja talouden murros tuo heidän yritykselleen. Kun kuuntelin hänen innostustaan ja myyntitarinoitaan, sain itsekin askeliini uutta ryhtiä. Tunnistammeko siis aidosti kaikki muutoksen mahdollisuudet?

Tarina 3: Yhteisen innostuksen jakamista

Osallistuin Kauppakamarin tilaisuuteen Jyväskylässä. Tilaisuudessa oli paikalla noin 100 yrittäjää lähialueelta. Tapahtumassa oli hyvä, eteenpäin katsova perusvire. Yrittäjät ja verkoston jäsenet valoivat uskoa tulevaan ja halusivat löytää keinoja, joiden kautta kaikilla menisi paremmin! Samassa tilaisuudessa palkittiin myös hyvässä vireessä olevia uusia yrittäjiä. Ja voi pojat, kuinka väkeviä yrittäjäpuheenvuoroja nämä uudet yrittäjät omista yrityksistään kertoivat! Tästä jos ei innostunut ja vaikuttunut, niin mistä sitten!

Samankaltaisia upeita esimerkkejä löytyy vaikka kuinka paljon – hienoja tarinoita ja mahtavia yritysten kasvuloikkia eteenpäin! Näitä kasvuloikkia tekevät sekä uudet yritykset että jo pidemmän matkan kulkeneet yritykset.  Haluan kannustaa kaikkia yrittäjiä yli liiketoimintarajojen keskustelemaan yhdessä onnistumisen edellytyksistä. Foorumit, kuten Kasvu Open, tarjoavat hienoja mahdollisuuksia ideoiden ja ajatusten vaihdolle. Yrittäjyyskin on joukkuepeliä.

Eteenpäin ja luottavaisin mielin kasvu-uralle!  

Mikko Pakarinen
Kirjoittaja on Nordean Järvi-Suomen aluejohtaja

EDIT 11.3.2015: Kuva poistettu, uusi alusta ei tue pystykuvaa.