Mikon Metsäpalvelu ja MetGen Biotalous Kasvupolkujen voittajat

Metsä Groupin biotuotetehtaan selluntuotannon ympärille rakennetaan ainutlaatuista biotalouden ekosysteemiä, jossa uudet tuotteet syntyvät eri osaajien yhteistyönä. Biotalous Kasvupolkujen sparrauksessa mukana olleet 20 yritystä ovat jokainen päässeet 10 asiantuntijan kanssa mylläämään omaa kasvusuunnitelmaansa. Kasvupolkujen voittajat julkistettiin torstaina 20.11. Äänekoskella.

Lokakuussa käynnistyneet Bioketju ja Biotuote Kasvupolut huipentuivat torstaina 20.11.2014 Äänekosken valtuustosalissa. Kasvupoluilla mukana olleet 20 yritystä ovat loka-marraskuun aikana tavanneet kahden Kiitoratapäivän aikana 10 eri alan asiantuntijaa, joiden kanssa he ovat päässeet sparraamaan kasvusuunnitelmiaan uudelle tasolle.

Kasvupolkujen valintaraadissa mukana olleet Jyväskylän ammattikorkeakoulun Biotalousinstituutin johtaja Pekka Äänismaa ja Ääneseudun Kehitys Oy:n toimitusjohtaja Sari Åkerlund olivat positiivisen yllättyneitä yritysten kasvutavoitteista ja kehittämishalusta.

”Kaikilla valituilla toimijoilla olisi hyvät mahdollisuudet toimia biotuotetehtaan sellunvalmistuksen ympärille syntyvässä ekosysteemissä. Yrityksillä löytyy kasvunälkää sekä riskinottokykyä kasvutavoitteiden saavuttamiseksi. Voittajavalinnoissa painotimme etenkin yrityksen tuotteiden ja palveluiden monistettavuutta, markkinan mahdollisuuksia, toimialalle uusia avauksia sekä tiimin kykyä, halua ja uskallusta toteuttaa kuvattu kasvusuunnitelma”, summasivat Åkerlund ja Äänismaa voittajien valintaa.

Nyt vauhdilla eteenpäin

Bioketju Kasvupolun voittaja nokialainen Mikon Metsäpalvelu Oy on erikoistunut metsänmittaus-, laadunseuranta- sekä työnjohtopalveluihin. Yritys toimii Lohjalta Multialle ja Salosta Sysmään ulottuvalla alueella. Toimitusjohtaja Mikko Rantanen sai Kasvupolulta uutta vauhtia kasvun rakentamiseen.

”Tapasimme Kasvupolulla lyhyessä ajassa todellisia huippuammattilaisia. Saimme keskusteluista ennen kaikkea itseluottamusta suunnittelemamme kasvun rakentamiseen. Olemme jo sparrauksesta saamiemme ideoiden perusteella rakentaneet uusia palvelumuotoja asiakkaillemme. Nyt mennään vauhdilla eteenpäin”, kertoi Rantanen innoissaan.

Mikon Metsäpalvelun lisäksi Bioketju Kasvupolulla myönnettiin kunniamaininnat viitasaarelaiselle Moisio Forestille ja multialaiselle Metsä-Multialle. Lisäksi Vapon Clean Waters –innovaatio sai erityisen kunniamaininnan ison yrityksen spin off –toiminnasta.

Oikea suunta kasvulle

Biotuote Kasvupolun voittaja, kaarinalainen MetGen Oy valmistaa entsyymejä sellu- ja paperiteollisuudelle. Entsyymit toimivat tuotannossa biokatalyytteinä, joilla voidaan merkittävästi nopeuttaa bioreaktioita ja vähentää energian kulutusta. MetGenin myynti- ja markkinointijohtaja Harri Niemelä kiittelee Kasvupolun prosessia uusista eväistä tuotteen paketoinnissa.

”Saimme Kasvupolulta hyviä eväitä siihen, kuinka tuotettamme kannattaa rakentaa ja viedä eteenpäin. On mielenkiintoista päästä keskustelemaan Metsä Fibren asiantuntijoiden kanssa uuden biotuotetehtaan mahdollisuuksista”, sanoi Niemelä odottavaisena.

MetGenin lisäksi Biotuote Kasvupolulla jaettiin kunniamaininnat NOBI – Nordic Biorefinery Oy:lle sekä kuopiolaiselle FA Forest Oy:lle.

Kasvupolkujen kolme parasta yritystä jatkavat sparrausta 27.11. Metsä Groupin Biotuotetehtaan Kasvun kiito­ratapäivässä, jossa yritykset pääsevät Metsä Fibren ja Metsä Forestin asiantuntijoiden sparrattavaksi. Lisäksi Kasvupolkujen voittajat pääsevät suoraan Kasvu Open 2015 –sparrauskilpailuun finaaliin.

Tuomariston perustelut voittajien ja kunniamainintojen valinnoille olivat seuraavat:

Mikon Metsäpalvelu Oy: Yritys on tehnyt rohkeasti uusia avauksia toimialalle. Sillä on kansainvälistä kasvupotentiaalia sekä kykyä, halua ja uskallusta toteuttaa suunniteltu kasvu.

Moisio Forest Oy: Moisio Forestilla on erinomaiset tuotteet ja merkittävät kasvumahdollisuudet. Nuori sukupolvi on ottanut vastuun yrityksen luotsaamisesta eteenpäin.

Metsä-Multia Oy: Metsä-Multia on vakalla kasvu-uralla. Se on haluttu työnantaja, jolla on osaavaa ja ammattitaitoista työvoimaa. Testatut toimintamallit takaavat kasvun.

MetGen Oy: Entsyymeistä liiketoimintaa! MetGen on biotuotannon ytimeen kytkeytyvä innovaatio. Yrityksellä on rohkeutta ajatella isosti. Mylläreiden suosikki.

NOBI Oy: Nordic Biorefinery Oy on yritysten yhteenliittymä, josta löytyy liiketoimintaa usealle toimijalle. Se tarjoaa hyötyjä ja ratkaisuja biokemikaalien muodossa kemian-, kosmetiikka-, elintarvike ja lääketeollisuudelle. Raaka-aineen riittävä saatavuus on avainroolissa investoinnin mahdollistamisessa.

FA Forest Oy: Yrityksen tuotannon perustana oleva teollisuuden tuhka tarjoaa mahdollisuuden kymmenkertaistaa liiketoiminnan tuotekehityksen ja tuotejakauman kautta. FA Forestilla on uskottava tiimi kasvun toteuttamiseen.

LISÄTIETOJA:

http://www.kasvuopen.fi/kasvupolut/biotuote

http://www.kasvuopen.fi/kasvupolut/bioketju

Mikko Rantanen, Mikon Metsäpalvelu Oy, p. 0440 759 010

Harri Niemelä, MetGen Oy, p. 040 827 4233

Petrus Moisio, Moisio Forest Oy, p. 040 769 6663

Aki Laaja, Metsä-Multia Oy, p. 040 589 9856

Petri Nyberg, NOBI Oy, p. 040 746 7952

Hannu Tukiainen, FA Forest Oy, p. 0400 578 988

Sanna-Mari Hynninen, Kasvun Roihu Oy, p. 050 563 7780

Nina Rautiainen, Kasvun Roihu Oy, p. 044 044 1111