Sijoittaminen poikkeustilanteessa – UKK

Koronaviruksen vaikutukset talouteen ovat olleet mittavia. Kaikkien yhteinen tahtotila on, että mahdollisimman monella yrityksellä olisi valmiudet selviytyä tilanteesta ja rakentaa tulevaisuudessa uutta kasvua. Järjestimme yhteistyössä Nordean, Innovestorin, bisnesenkelijärjestö FiBANin ja Pääomasijoittajat ry:n kanssa yrityksille mahdollisuuden kysyä ja saada vastauksia sijoittajien näkökulmaan Sijoittaminen poikkeustilanteessa -webinaarissa 23.4.2020.

Webinaarissa asiantuntijoina olivat Nordean kasvuyrityspankin johtaja Vesa Riihimäki, FiBANin puheenjohtaja Reima Linnanvirta, Innovestor Venturesin toimitusjohtaja Tommi Äijälä ja Pääomasijoittajat ry:n toimitusjohtaja Pia Santavirta.

1. Miltä vallitseva koronatilanne näyttää sijoittajan silmin?

Sijoitusehdotusten määrä on kasvanut, kun rahoituskierrosten maaliin saattaminen ja yrityskaupat ovat vaikeutuneet. Kriisi ei vaikuta kuitenkaan kaikkiin yhtiöihin samalla tavalla: keskimäärin koko portfoliotasolla vaikutus on ollut lievän negatiivinen. Odotamme kannattavuuden merkityksen korostuvan jatkossa myös aggressiivista kasvua tavoittelevissa nuorissa yrityksissä. Koronavirus ei ole merkittävästi vaikuttanut toimintaamme, vaan teemme myös uusia sijoituksia olemassa olevien yhtiöiden tukemisen rinnalla.

-Tommi Äijälä, Innovestor Ventures

2. Mitä on odotettavissa sijoitusmarkkinassa?

Pääomaa tulee olemaan markkinoilla vähemmän. Enkelisijoitusten painopiste siirtyy todennäköisesti jatkosijoituksiin uusien sijoitusten sijaan. Myös enkelisijoituksia hakevien yritysten määrässä on havaittavissa laskua. Silti enkelisijoittajat tekevät edelleen sijoituksia ja haluavat auttaa kasvuyrityksiä.  

-Reima Linnanvirta, FiBAN

3. Millaisiin yhtiöihin sijoituksia tehdään?

Pääomasijoittajat ovat mukana kasvuhaluisimmissa yrityksissä. Venture Capital -sijoittajien kohteena ovat innovaatioita kaupallistavat startupit, buyout- ja growth -sijoittajien kohteena ovat vakiintuneet pk-yritykset. Nyt sijoituksia tehdään yrityksiin, joilla on kasvupotentiaalia koronakriisin jälkeisessä markkinassa. Tämä arvioidaan tarkasti ennen sijoituksen tekemistä. Monet toimialat on uudistettava ja uusia innovaatioita myös syntyy. Maaperää uusille sijoituksille on siis jatkossakin.

-Pia Santavirta, Pääomasijoittajat

Erinomaiset yhtiöt ja innovaatiot löytävät aina rahoitusta. Jos sinulla on hyvä case, kannattaa hakea sijoitusta. FiBANin jäseniltä rahoitusta voi hakea osoitteesta fiban.org/submit.

-Reima Linnanvirta, FiBAN

4. Ovatko ehdot muuttuneet koronan myötä?

Suhtautuminen ei ole muuttunut mihinkään. Olemme avanneet uusiakin asiakassuhteita ja lähteneet rahoittamaan yrityksiä. Elinkelpoisuuden kriteerit ovat samat kuin ennen koronakriisiä: muun muassa kannattavuus, asiakasnäkymät ja oman pääoman tilanne.

-Vesa Riihimäki, Nordea

5. Keneen kannattaa olla yhteydessä?

Sijoittajakenttä on tällä hetkellä monipuolinen. Jokainen yhtiö voi etsiä omaan kasvuvaiheeseen sopivaa sijoittajaa, joka voi tuoda rahan lisäksi oikeaa osaamista. Sijoittajan valintaan vaikuttavat liikevaihto, kassavirta, toimiala sekä etsittävän sijoituksen koko ja käyttötarkoitus. Voit etsiä sopivaa sijoittajaa esimerkiksi Pääomasijoittajat ry:n sijoittajahaun kautta: https://paaomasijoittajat.fi/sijoittajahaku/

-Pia Santavirta, Pääomasijoittajat

6 Vinkit yrityksille vallitsevaan tilanteeseen?

Viisi askelta pääomasijoitukseen: 1. Mieti sopiiko yrityksesi sijoituskohteeksi. 2. Löydä oikea pääomasijoittaja. 3. Ymmärrä pääomasijoittajien sijoituskriteerit. 4. Valmistele yrityksesi kasvu-ura. 5. Etsiminen on myös sparrausta. Lisätietoja löytyy meidän yrittäjille suunnatusta oppaasta – Näin haet pääomasijoitusta.

-Pia Santavirta, Pääomasijoittajat

Asenne on tärkeä vaikeassa markkinatilanteessa – pitää jaksaa taistella. Koronavirusta voi pitää ei-toivottuna happotestinä omalle liiketoiminnalle. Mieti, miten turvaat likviditeetin ja kehität nykyistä liiketoimintaa. Mitä uusia mahdollisuuksia voi aueta?

-Tommi Äijälä, Innovestor Ventures

Cash is king: laita kassa ja kassavirta kuntoon. Pidä nykyiset sijoittajat lähellä. Päivitä liiketoiminta- ja rahoitussuunnitelmat.

-Reima Linnanvirta, FiBAN

Liiku tasapainossa oman ja vieraan pääoman suhteen. Monimuotoisuus on parasta. Digitalisaatio kiihtyy ja korona puristaa paljon uusia innovaatioita liikkeelle.

-Vesa Riihimäki, Nordea

Katso webinaaritallenne ja asiantuntijoiden materiaalit Kasvu Open -yhteisöstä. Yhteisössä voit myös keskustella yrittäjyyteen liittyvistä asioista ja hakea tietoa eri lähteistä.