Viisi vinkkiä parempaan sparraukseen

Timanttiset ja palkitut myllärit: Jaakko Kekoni, Suvi Metsola, Antti Osara ja Arto Vidgren  jakavat parhaat vinkit Kasvu Open -sparraukseen.

1. Valmistaudu etukäteen

Tiedä mitä haluat kehittää kasvun aikaansaamiseksi, ja mihin asioihin haluat sparrausta. Tee kotiläksysi hyvin ja lähetä yrityksesi materiaalit ajoissa, noin viikkoa aikaisemmin mylläreille, jotta he voivat sparrata kohdennetusti juuri sinun yritystäsi.

“Pelkkä toimialaan perehtyminen ei riitä vaan yrityksestä pitäisi saada kattavat pohjatiedot ajoissa, jotta ehdimme suhteuttaa yrityksen ja sen potentiaalin yrityksen toimialalle sekä syventyä haluttuihin teemoihin juuri sparrattavan yrityksen näkökulmasta.”

– Jaakko Kekoni

2. Ole avoin ja rehellinen

Kaikki mylläreiden kanssa käydyt keskustelut ovat täysin luottamuksellisia eikä asioista puhuta kolmansille osapuolille ilman yhteistä sopimusta. Kerro avoimesti kaikista toimintaan ja kasvuun vaikuttavista tekijöistä. Näin saat sparraukseen käytetylle ajalle aitoa vastinetta.

“Mitä mietit kolmelta yöllä, kun makaat sängyssä ja et saa unen päästä kiinni?”

– Arto Vidgren

3. Lähetä paikalle kasvun merkitykselliseksi kokevat henkilöt

Saat parhaan hyödyn, kun sparrauksessa paikalla ovat yrityksen kasvuun intohimoisesti suhtautuvat pääomistajat ja toimitusjohtaja. Jotta yrityksen tilaan voidaan pureutua kunnolla, paikalle tarvitaan tekijät, jotka tuntevat yrityksen perinpohjaisesti ja ovat sitoutuneita kasvun kehittämiseen.

“Markkinoinnilla ja myynnillä pitäisi siis olla selkeät tavoitteet ja myynnin pitäisi olla prosessi, jolla on kirkastettu tarkoitus eikä asiakasta jäädä kotiin odottelemaan.”

– Antti Osara

4. Mieti konkreettisia tekoja tavoitteiden saavuttamiseksi

Keskustelu kehittämiskohteista ja tavoitteiden saavuttamisesta hyödyttää yritystäsi enemmän, kun esität konkreettisia välitavoitteita, joilla aiot saavuttaa pitkän tähtäimen tavoitteet.

“Yritykset voisivat itse vaikka jo ennen sparraukseen tulemista konkretisoida tavoitteitaan ja pilkkoa niitä pienempiin osiin. Kansainvälistymisen tavoitteen pienempiä välitavoitteita voisi esimerkiksi olla Ruotsin messuilla käyminen ja Viron markkinoilta kumppanin hankkiminen.”

– Suvi Metsola

5. Perehdy etukäteen mylläreiden osaamisalueisiin 

Hyödyt aidosti, kun olet miettinyt etukäteen, mitä myllärin osaamisalueet tarkoittavat yrityksesi kohdalla. Näin sparraamiseen varattu aika saadaan käytettyä merkityksellisistä asioista keskustelemiseen yhteisen sävelen hakemisen sijaan.

JOKERI Ole itse aktiivinen

Jos Kiitoratapäivässä jää jotain tärkeää sanomatta tai uusi ajatus tulee mieleen vasta seuraavana päivänä, ole rohkeasti yhteydessä mylläreihin myös Kiitoratapäivien ulkopuolella.

“Vähän niin kuin sanonta suutarin lapsilla ei ole kenkiä, yrityksetkään eivät monesti näe niin lähellä, että voisivat omaa toimintaansa kehittää. Siksi meitä ulkopuolisia valmentajia tarvitaan.”

– Arto Vidgren

Mylläreitä on yli 1500!