Yrittäjä – muista nämä asiat omassa ja tiimin hyvinvoinnissa

Miten vaikutat omalla toiminnallasi kykyyn tehdä päätöksiä ja johtaa työntekijöitä? Miten voit vaikuttaa kuormituksesta palautumiseen eli omaan hyvinvointiisi?

Järjestimme yrittäjille mahdollisuuden saada vastauksia muun muassa näihin kysymyksiin Hyvinvointi poikkeustilanteessa -webinaarissa, jossa asiantuntijoina olivat Nina Rautiainen / Hippos2020-hanke, Satu Kettunen / Psykologipalvelu Soihtu, Pauli Forma / Varma sekä Juho Tuppurainen / Firstbeat.

1 Tunnista raskas kaasujalka

Jos olet kauan ylivireystilassa, aivojen suorituskyky heikkenee ja tiput virransäästötilaan. Siksi on tärkeää tunnistaa vireyden tilat ja oppia, milloin painaa kaasua ja milloin jarruttaa. 

Tyypillisiä liian raskaan kaasujalan merkkejä ovat kiire, monen asian suorittaminen yhtä aikaa, rentoutumisen mahdottomuus, hengityksen pidättäminen, työpäivien venyminen ja nukkumaanmenon viivästyminen. Lisäksi seuraavan päivän tehtävälista voi stressata jo edeltävänä päivänä ja työn keskeyttäminen voi ahdistaa, jolloin tauot jäävät pitämättä. 

Sanotaan, jos sinun tulee pitää mielessäsi jokin asia, älä kulje yhdenkään oven läpi. Jos pysyt samassa tilassa, ajatus pysyy tiukemmin samojen asioiden äärellä. Poistun työpäivän päätteeksi hetkeksi kotoa tai vaihdan muuten selkeästi paikkaa. Näin saan suunnattua ajatukset muualle kuin töihin.

2 Muista yhteisöllisyys, vuorovaikutus ja yhteydenpito

Poikkeustilanteessa perusasiat ovat korostuneet johtamisessa. Tärkeää on suunnan näyttäminen, yhteisöllisyys ja välittäminen. Johtamisella luodaan realistista näkymää ja toivoa.

Olemme luoneet nopeasti tapoja pitää yhteyttä ja vuorovaikuttaa myös etänä. Vuorovaikutus, yhteydenpito ja tiivis suhde tiimiin mahdollistavat hyvinvoinnin ylläpidon ja väsymyksen tunnistamisen muissa tiimiläisissä.

Pyrin pitämään työpäivän aikana ja etenkin kokousten välillä taukoja. Jos päivän aikana on jokin rennompi palaveri, menen pururadalle ja hoidan palaverin siinä sivussa. Samalla voi näyttää työkavereille mukavia maisemia.

3 Tunne itsesi ja oma tilanteesi

Löydä ne asiat, joiden avulla itse rauhoitut parhaiten. Muutostilanteessa on tärkeää huolehtia itsestään, jotta voi tehdä vaativiakin päätöksiä ja auttaa muita. Parasta lääkettä mielelle ja päätöksenteolle ovat hyvälaatuinen uni, sopiva määrä liikuntaa sekä taukojen pitäminen. Uskalla toimia, mutta uskalla myös rauhoittua.

Sain mentoriltani vinkin kokeilla lenkkeilyä ilman puhelinta ja kuunnella lintujen laulua. Ilman puhelinta liikkuminen tuntui alkuun alastomalta, mutta luonnon äänimaisemalla on ollut itselleni iso positiivinen vaikutus.

4 Lupa puhua tunteista

Usein tunteiden merkitystä aliarvioidaan ja ne laitetaan syrjään. Yleisesti koetaan, että ne eivät kuulu työelämään tai siihen, kun yritetään ratkaista liiketoiminnan haasteita. Annetaan ihmisten puhua tunteista eikä yritetä lakaista niitä maton alle. Niistä päästään kyllä eteenpäin olivat ne millaisia tahansa, mutta puhumattomina ne voivat olla vaarallisia. Ollaan uteliaita ja kiinnostuneita omista ja tiimiläisten tunteista.

Harrastan työmatkailua, vaikka tässä ajassa tehdäänkin etätöitä. Käyn aamu- ja iltapäiväkävelyllä ikään kuin matkaisin työpaikalle tai kotiin. En lähde lenkille urheilumielessä, vaan teen mentaalisen työmatkan, jolla saan siirrettyä itseni henkisesti tilanteesta toiseen.


Katso webinaaritallenne ja asiantuntijoiden materiaalit Kasvu Open -yhteisöstä. Yhteisössä voit myös keskustella yrittäjyyteen liittyvistä asioista ja hakea tietoa eri lähteistä.