Kasvu Open

KASVU OPEN – MISTÄ ON KYSE?

Kasvu Open tarjoaa palveluja yrityksille, joilla on kiikarissa liiketoiminnan kehittäminen ja kasvu. Palveluiden ytimessä on liiketoiminnan sparraus: Miten sinä voit tehdä parempaa bisnestä?

Henkilökohtaista sparrausta yrittäjät saavat sparrausohjelmissa ja yksittäisissä yritystapahtumissa. Sparraus on yrittäjille maksutonta – näin on ollut Kasvu Openin perustamisesta alkaen (2011).

Kasvu Openin vihreätakkiset eivät itse ole mukana yrityksiä sparraamassa. Vihreätakkiset suunnittelevat, tuottavat ja toteuttavat, mutta sankariteot tekevät vapaaehtoiset asiantuntijat eli sparraajat.

Sparraajat ovat taustoiltaan esimerkiksi enkelisijoittajia, myynnin ja markkinoinnin osaajia, strategian sparraajia, yrittäjiä ja kokemusjohtajia.

Jokainen sparraaja tekee luottamuksellista vapaaehtoistyötä pro-bono -periaatteella, ja toimii yhteisesti sovittujen periaatteiden mukaisesti. Ketunhännät on jätetty kotiin.

Sparrausten suosituimpia teemoja ovat:

  • Talous ja kasvun rahoitus
  • Myynti ja markkinointi
  • Kansainvälistyminen

Lue myös: Kasvun trendit 2021

VISIO, MISSIO, ARVOT

Kasvu Open on olemassa yrityksiä varten. Visiomme on auttaa jokaista suomalaista kasvuhaluista yritystä tavoittamaan hullunrohkeat unelmansa. 

  • Rohkeus unelmoida
  • Ihmiset kasvun takana
  • Ilo tekemisen ajurina

HISTORIAN HAVINAA

Kasvu Openin toiminta käynnistyi osana Keski-Suomen kauppakamarin toimintaa vuonna 2011, kun Keski-Suomen kauppakamarin kasvuyritysvaliokunta vastasi vuosina 2011 – 2013 Kasvu Openin metodin testauksesta ja tuotekehityksestä.

Kaikki alkoi Kasvupoluista. Vasta perustettu Kasvu Open tarvitsi tehokkaan tavan kohtauttaa yritykset ja osaajat ja luoda optimaaliset olosuhteet sparraukselle. Koska Tinder oli vielä kaukainen haave, käännyttiin Jyväskylän yliopiston puoleen.

Jyväskylän yliopiston kasvuyritystoiminnan professori Marko Seppä ja hänen tiiminsä olivat kehittäneet Kasvun Kiitorata -metodin. Tämä metodi taipui Kasvu Open -alumien käsittelyssä Kasvupoluiksi. Kuin taikaiskusta Kasvu Openin

Kasvu Open
Kasvu Open Oy:n toimitusjohtaja on Jaana Seppälä (oik.)

Kasvupolku®-sparraus oli syntynyt.

Ensimmäisenä toimintavuotena Kasvupolku® -sparraukseen haki mukaan 35 yritystä. Sparraukseen valittiin mukaan kuitenkin vain valikoitu kourallinen, 10 yritystä.

Ensimmäisen Kasvupolun ”voittajaksi” eli potentiaalisimmaksi kasvuyritykseksi valittiin jyväskyläläinen Naava Group Oy. Kyllä, se viherseinä-Naava.

Ensimmäisen vuoden jälkeen hakijoiden määrä kasvoi tasaisesti Kasvu Openin maineen kiiriessä läpi kasvuyritysekosysteemin. Myös Kasvupolkujen lukumäärä kasvoi ja alue- ja toimialakohtainen valikoima laajeni. Kasvupolun sijaan alettiin puhua Kasvupoluista.

Vuonna 2014 Kasvu Openin tuottama sparraus laajeni valtakunnalliseksi toiminnaksi. Keski-Suomen kauppakamari vastasi edelleen vuosina 2014-2016 ohjelman valtakunnallisesta toteutuksesta ja kehittämisestä.

Vuonna 2016 Keski-Suomen kauppakamari perusti yleishyödyllisen ja voittoa jakamattoman tytäryhtiön Kasvu Open Oy:n, jonka vastuulla toiminta on ollut vuodesta 2017 lähtien.

2020-luvulle tultaessa sparrausohjelmiin hakeneiden määrä on tasaantunut noin 500-700 yritykseen per vuosi. Yritysten rohkeus kasvaa näkyy aiempaa selkeämmin siinä, miten laadukkaina ne hakevat mukaan sparraukseen.

Kasvuyritysten kehittyessä myös Kasvu Openin on pitänyt kehittyä. 2020-luvulla kehitys näkyy muun muassa koronapaineessa otetussa digiloikassa, mutta myös työssä, jolla on kirkastettu konseptia ja luotu uusia tapoja tarjota sparrausta.

Kasvun Kiitorata -metodista alkunsa saaneet Kasvupolut ovat kehittyneet alue- ja toimialakohtaisiksi Kasvupolku ® -sparrausohjelmiksi, jotka ovat saaneet rinnalleen muita yrityksille suunnattuja palveluita. Kasvu Open -perhettä ovat tulleet täydentämään muun muassa englanninkielinen SUPERFINNS ®-sparrausohjelma sekä maksuton digityökalu Kasvuyritysanalyysi.

Lisää tulee, mutta Kasvu Openin missio pysyy: Kasvu Open on olemassa yrityksiä varten.