Kasvu Open

Kasvu Open Oy on Keski-Suomen kauppakamarin voittoa jakamaton yleishyödyllinen tytäryhtiö, jonka ydinajatus on kohtauttaa kasvuyrityksiä ja huippuasiantuntijoita.

Asiantuntijoiden sparrauksen avulla tarkastellaan yrityksen tilannetta ja autetaan yrityksiä tavoittamaan täsmäosaamista liiketoiminnan kehittämiseen ja kasvuun.

Sparraus tapahtuu Kasvu Open Kasvupoluilla®, jotka toteutetaan yli 200 alueellisen ja toimialakohtaisen yhteistyökumppanin kanssa. Sparraus on yrityksille aina maksutonta. Yrityksiä sparraavat vapaaehtoiset tekevät talkootyötä pro bono-hengessä.

Kasvu Openin sparrausprosessi on sovellettu Jyväskylän yliopiston kasvuyritystoiminnan professori Marko Sepän ja hänen tiiminsä kehittämästä Kasvun Kiitorata -metodista.

Toiminnan ytimessä Kasvu Open

Kasvu Open käynnistyi osana Keski-Suomen kauppakamarin toimintaa vuonna 2011. Ensimmäisenä vuonna mukaan haki 35 yritystä, joista sparraukseen valittiin 10. Sen jälkeen hakijoihin määrä on kasvanut vuosittain.

Kasvu Open tuottaa tulosta

Vuonna 2017 toteutetusta Kasvajat-selvityksestä ilmenee, että sparrauksessa mukana olleista (2015—2017) yrityksistä 82 prosenttia tavoittelee kansainvälistymistä seuraavan 3—5 vuoden aikana.

Kasvu Openin vaikutus yritysten kansainvälisen kasvun vauhdittumiseen on merkittävä. Suurin osa vastaajista (87,2 %) koki Kasvu Openin sparrauksen vahvistaneen yrityksensä valmiuksia kasvuun.

Lisäksi vuonna 2017 toteutettiin tutkimus Kasvu Openissa mukana olleiden yritysten liikevaihdon kehittymisestä — vuoden päästä sparraukseen osallistumisesta yritysten liikevaihto oli kasvanut 94,50% ja kahden vuoden päästä 79,84%. Tutkimuksen valossa sparraukseen osallistuneiden olevien yritysten kasvu on merkittävästi vauhdikkaampaa ja suurempaa kuin yrityksillä keskimäärin.

Tunnustukset vauhdittivat vuotta 2018

Marraskuussa 2018 Suomen tasavallan presidentti Sauli Niinistö myönsi Kasvu Openin koko ekosysteemille Tasavallan presidentin kansainvälistymispalkinnon, joka on vuosittain myönnettävä tunnustus suomalaisille, kansainvälisesti menestyville yrityksille ja niiden taustalla vaikuttaville yhteisöille.

Tasavallan presidentin kansainvälistymispalkinnon vastaanottivat Uljas Valkeinen, Jaana Seppälä ja Matti Härkönen.

Kasvu Open palkittiin myös eurooppalaisessa European Enterprise Promotion Award yrittäjyyden edistämiskilpailussa yritysten kansainvälistymisen tukemisesta. Euroopan komission vuosittain järjestämä European Enterprise Promotion Award on tunnustus menestyksekkäimmille yritystoiminnan ja yrittäjyyden edistäjille.

Kasvu Openille nämä molemmat tunnustukset ovat arvokkaita — ja osoittavat, että Kasvu Open tekee aidosti merkityksellistä työtä pk-yritysten kasvun ja kansainvälistymisen vauhdittamiseksi.

Uudistusten vuosi 2019

Vuosi 2019 oli Kasvu Openissa uudistumisen aikaa. Keväällä 2019 käynnistyneen digihankkeen tavoitteena on luoda tehokkaat digitaaliset työkalut suomalaisen kasvuyritysverkoston tiedon ja osaamisen jakamiseen, tallentamiseen ja analysointiin sekä kasvuyrityksille suunnatun viestinnän kohdentamiseen.

Kasvu Openin toiminnan vei aivan uudelle tasolle miljoonan euron arvoinen Sijoittajan suosikki -palkinto. Palkinto on maailmanlaajuisesti ainutlaatuinen, ja se jaettiin ensimmäistä kertaa Kasvu Open Karnevaalissa 23.-24.10.2019.

Miljoonan euron kasvurahoituspalkintoa tavoitteli 213 yritystä. Miljoonan euron kasvurahoituksen voitti tamperelainen Meluta Oy.