Asiantuntijoiden parhaat vinkit kasvurahoitukseen

Nordean Startup & Growth -yksikön johtaja Vesa Riihimäki ja Innovestorin toimitusjohtaja Tommi Äijälä vastaavat kysymykseen, mitä jokaisen kasvuun pyrkivän yrittäjän pitää tietää kasvurahoituksesta.

1. Tunnista eri rahoitusvaihtoehdot

Oman pääomanehtoinen rahoitus, vieraan pääomanehtoiset rahoitukset sekä julkiset rahoitusinstrumentit ja rahoituslähteet sopivat eri kasvuvaiheessa oleville yrityksille. Kasvuvaiheesta ja yrityksestä riippuen myös pankin myöntämä kasvulaina voi olla sopiva vaihtoehto.

– Liian moni miettii vain pääomasijoittajia ja muita rahoittajia, vaikka pankki voisi olla myös vaihtoehto. Nordea on yritysten voimakasta kasvua tukeva pankki 75-80 prosentin markkinaosuudella, Vesa Riihimäki kertoo.

2. Mieti keneltä haluat rahoitusta

Rahoittajan valinnassa mieti tarkkaan muun muassa kustannuksia, prosesseja ja aikataulua kokonaisuutena. Parhaimmillaan rahoittaja tuo mukanaan verkoston, josta voi löytyä lisää rahoittajia joko tähän tai seuraavaan hankkeeseen.

– Yrityksen pitää tuntea perusasiat rahoituslähteistä yksityiskohtia myöten tehdäkseen päätöksen rahoittajasta. Julkisen puolen rahoittajia miettiessä esimerkiksi Business Finlandin toiminta on syytä tuntea läpikotaisin, Tommi Äijälä vinkkaa.

3. Valitse sijoittaja, josta on myös mentoriksi

Enkelisijoittajan tai kasvurahoittajan valinnassa valitse mieluummin sijoittaja, joka osaa auttaa myös liiketoiminnan kehittämisessä – ei siis ainoastaan rahoituksessa.

– Kumppani, joka on vuosia tai vuosikymmeniä tehnyt töitä ainoastaan voimakkaan kasvun yritysten kanssa, osaa auttaa myös yrityksen bisneksessä. Normaaleilta rahoittajilta et sitä saa, koska he eivät tunne arjen haasteita, Riihimäki valaisee.  

4. Valitse kumppani tai kokonaisuus tulevaisuutta ajatellen

Tämän hetken rahoitusongelman ratkaiseminen ei riitä, koska lähtökohtaisesti voimakkaan kasvun yrityksillä uusi rahoitustarve tulee puolen vuoden tai vuoden päästä uudestaan. Valitse rahoituspaketti, joka mahdollistaa myös seuraavan ja sitä seuraavan rahoituksen onnistumisen.

– Mieti yli ajan sitä, että minkälaista rahoitusta haluat. Älä ota vääränlaisella rakenteella olevaa vierasta- tai omaa pääomaa, sillä pahimmassa tapauksessa seuraavan kierroksen rahoittajat eivät pidä siitä ja jättävät mahdollisuuden kokonaan käyttämättä, Riihimäki kertoo.