TIETOA MEISTÄ

Kasvu Open on olemassa yrityksiä varten

Kasvu Open syntyi hullunrohkeasta tavoitteesta auttaa suomalaisia pk-yrityksiä kasvamaan ja menestymään. 

Kasvu Open on tuottanut maksutonta sparrausta kasvutahtoisille pk-yrityksille vuodesta 2011 alkaen. Visiomme on auttaa jokaista suomalaista kasvuhaluista yritystä tavoittamaan hullunrohkeat unelmansa.

Sparrausohjelmamme yhdistävät kasvutahtoiset yritykset ja sparraajat, jotka tarjoavat yrityksille ulkopuolista näkökulmaa liiketoiminnan kehittämiseen. Ohjelmissa autamme yrityksiä esimerkiksi strategian kirkastamisessa ja kasvusuunnitelmien toteuttamisessa.

OHJELMAT

 • Kasvupolku-ohjelmissa yritykset saavat räätälöityä sparrausta, arvokkaita kontakteja ja yhteistyömahdollisuuksia. 
 • SUPERFINNS-ohjelma keskittyy kansainvälistymisen kynnyksellä oleviin yrityksiin.
 • Seed Village -kiihdyttämöohjelmassa yritykset oppivat validoimaan innovaatioitaan yhteistyössä tutkimus- ja kehityskumppaneiden kanssa​.
Uljas Valkeinen

“Kasvu Openissa palkitaan kasvunnälästä, ei jo toteutuneesta kasvusta. Painotuksella halutaan varmistaa, että mahdollisimman moni yritys lähtisi tietoisesti tavoittelemaan kasvua. Se taas on edellytys sille, että kestävä kasvu saavutetaan myös reaalimaailmassa.”

– Uljas Valkeinen, Kasvu Openin toimitusjohtaja 20112019

SPARRAUS

Sparrauksen idea on haastaa yritystä katsomaan asioita eri kulmista ja synnyttää uusia oivalluksia kasvun tueksi.

SPARRAUKSESSA YRITYS SAA

 • räätälöityä sparrausta yrityksen liiketoiminnan kehittämiseen
 • arvokkaita kontakteja
 • vertaistukea kasvun haasteisiin
 • yhteistyömahdollisuuksia mm. kumppaneiden, asiantuntijoiden ja osallistuvien yritysten kanssa

Sparrausohjelmissa yritykset tapaavat 6—7 eri sparraajaa. Tapaamiset kestävät 45 minuuttia, ja ne toteutetaan digitaalisesti tai livenä. Jokainen tapaaminen on suunniteltu niin, että se kohtauttaa yrityksen ilmoittaman kasvuhaasteen ja sparraajan asiantuntemuksen.

Sparraus perustuu tutkitusti toimivaan Kasvun Kiitorata -metodiin.

OMISTAJAT JA KUMPPANIT

Kasvu Open on voittoa jakamaton yleishyödyllinen yhtiö, jonka omistavat:

 • Keski-Suomen kauppakamari 51 %
 • Innovestor Ignite 25 %
 • Jyväskylän kaupunki 14 %
 • Aava & Bang Oy 10 %

Kasvu Openin omistajat ja yhteistyökumppanit tekevät mahdolliseksi ilmaiset palvelut yrityksille.

Kumppanit ovat mukana yhteiskunnallisella agendalla. He haluavat olla edistämässä yritysten menestystä ja vaikuttaa positiivisesti Suomen talouteen ja hyvinvointiin.​ Kumppaneilta Kasvu Open saa rahoitusta, asiantuntemusta (esim. sparraajat) ja erilaisia resursseja (esim. tapahtumatilat). 

SPARRAAJAT

Sparraus perustuu kokeneiden asiantuntijoiden eli sparraajien tekemään vapaaehtoistyöhön.

Sparrauksessa yritykset – yrittäjät tai muut yrityksen edustajat –  tapaavat henkilökohtaisesti eri alojen sparraajia sekä saavat arvokkaita neuvoja ja näkemyksiä liiketoimintansa kehittämiseksi. Tämä yhteisöllinen ja osallistava toimintamalli on avain Kasvu Openin vetovoimaan.

“Aloittaessani sparraajana kauan sitten (2016) koin jopa epävarmuutta kuulunko näin vakuuttavaan porukkaan. Vuosien varrella olen sparrausten positiivisista palautteista rohkaistuneena kehittänyt sparrauksiin omaa tyyliä ja se on vaikuttanut hyödyttävän sparraamiani yrityksiä.”

– Reino Meriläinen, Vuoden sparraaja 2023

Arvomaailma menestyksen takana

Kasvu Openin toiminta perustuu arvoihin, jotka näkyvät kaikessa toiminnassa, ja ne ohjaavat niin osallistujia kuin sparraajia kohti yhteistä päämäärää – aito halu auttaa yrittäjiä tekemään parempaa bisnestä. 

ARVOT

 • Rohkeus unelmoida
 • Ihmiset kasvun takana
 • Ilo tekemisen ajurina
Kasvu Openin edustajat vastaanottavat Tasavallan presidentin kansainvälistymispalkinnon vuonna 2018.
Uljas Valkeinen, Jaana Seppälä ja Matti Härkönen vastaanottivat Tasavallan presidentin kansainvälistymispalkinnon vuonna 2018.

Marraskuussa 2018 Suomen Tasavallan Presidentti Sauli Niinistö myönsi Kasvu Openille Tasavallan presidentin kansainvälistymispalkinnon. Samana vuonna yritys sai tunnustuksen Euroopan komission vuosittain järjestämässä European Enterprise Promotion Award -tapahtumassa, jossa Kasvu Open palkittiin yritysten kansainvälistymisen tukemisesta.

Vuonna 2022 Kasvu Openista tuli Suomalaisen Työn liiton jäsen, joka jakaa sen arvomaailman sekä periaatteet. Samana vuonna Kasvu Open sai käyttöoikeuden Suomalaisen työn liiton myöntämään Yhteiskunnallinen Yritys -merkkiin. Merkki on osoitus liiketoiminnallisten ja yhteiskunnallisten tavoitteiden onnistuneesta yhdistämisestä.

“Kasvun resepti ei ole monimutkainen, mutta vaatii että me kaikki omalla tavallamme laitamme kädet saveen. Siksi, aina kun voit: avaa ovia muille, jaa kokemuksia, tue ylämäessä ja nosta esiin mahdollisuuksia ongelmien sijaan – sparrataan toinen toisiamme, koska konsepti toimii.”

– Jaana Seppälä, Kasvu Openin toimitusjohtaja 2019–

HISTORIA

Idea Kasvu Openista syntyi, kun professori Marko Sepän luotsaaman kasvuyritystoiminnan kehittämiselle piti löytää uusi alusta. Seppä oli kehittänyt Kasvun Kiitorata -nimisen metodin professuurinsa aikana Jyväskylän yliopistossa  2007–2011. Vuonna 2010 kasvuyritystoiminnalle tuli tarve löytää uusi koti, ja Keski-Suomen kauppakamari perusti – Sepän aloitteesta – kasvuyritysvaliokunnan. Vuodesta 2011 alkaen Kasvu Open kasvoi ja kehittyi osana Keski-Suomen kauppakamarin projektitoimintaa.

Kasvu Open Oy perustettiin vuonna 2016, kun toiminta oli laajentunut vaikuttavaksi, valtakunnalliseksi toiminnaksi.

Yrityksen osa-aikaiseksi toimitusjohtajaksi valittiin Uljas Valkeinen, jonka pääpesti oli Keski-Suomen kauppakamarin toimitusjohtajuus. Vuonna 2017 Valkeinen siirtyi  Kasvu Openin täysipäiväiseksi toimitusjohtajaksi.

Vuonna 2019 Valkeiden jäädessä eläkkeelle, Kasvu Openin toimitusjohtajaksi nimitettiin Jaana Seppälä.

Perustamisesta alkaen Kasvu Open on tuottanut maksutonta sparrausta pk-yrityksille. Sparrauksen ytimessä on Sepän kehittämän Kasvun Kiitorata -malli.

Erityistä Kasvu Openin toteuttamassa mallissa on, että jokaisen sparraukseen valitun yrityksen kasvua autetaan yrityksen itse nimeämien kasvutavoitteiden ja -haasteiden näkökulmista laajasti eri alan asiantuntijoita eli sparraajia hyödyntäen. 

Sanoitus muuttuu

Vuoteen 2019 asti Kasvu Openin Kasvupolku-ohjelmien sparrauspäivät olivat nimeltään Kiitoratoja – kumarruksena Kasvun Kiitorata -metodille. Vuonna 2019 Kiitorata-termi jätettiin pois käytöstä. Tilalle tulit termi sparrauspäivät (sparraukset, sparraustapaamiset). Samana vuonna myllärit muuttuivat sparraajiksi ja sparraus laajeni Kasvupolku-ohjelmista uusiin ohjelmiin.

Katso nostalgiapläjäys: Kokemuksia Kiitorata-päivästä.

Digitalisaatio tavoittaa

Kun koronapandemia löi maailmaan polvilleen vuonna 2020, monet yritykset ottivat valtavia digiloikkia. Kasvu Openille loikka oli sparrausohjelmien digitaalinen toteutus. Pandemian aikana viritetty digitaalinen palvelukokemus otettiin positiivisesti vastaan, ja vuoteen 2024 mennessä digitaaliset sparrauspäivät – ja tapaamiset olivat jo tärkeä osa sparrausohjelmia.

Jaana Seppälä, Kasvu Open

LISÄTIEDOT

Jaana Seppälä
+358 50 304 6794
jaana.seppala@kasvuopen.fi