Mitä on sparraus?

Sparraus parantaa bisnestä ja innostaa kasvuun

Sparraus on meidän vastuullisuustekomme.

Kasvu Open järjestää yrityksille maksutonta sparrausta, jonka idea on yrittäjien ja osaajien eli sparraajien kohtauttaminen. Sparrauksen tavoite on parantaa yrityksen bisnestä ja innostaa yrittäjiä kasvuun.

Kasvu Openin sparrausohjelmissa yritykset tapaavat 6—7 eri sparraajaa.

Tapaamiset kestävät 45 minuuttia ja ne toteutetaan digisti tai livenä. Jokainen tapaaminen on suunniteltu niin, että se kohtauttaa yrityksen ilmoittaman kasvuhaasteen ja sparraajan asiantuntemuksen.

Sparrauksen idea on haastaa yritystä katsomaan asioita eri kulmista ja synnyttää uusia oivalluksia kasvun tueksi. Sparraustapaamiset ovat luottamuksellisia.

Sparrauksessa yritys saa

  • räätälöityä sparrausta yrityksen liiketoiminnan kehittämiseen
  • arvokkaita kontakteja
  • vertaistukea kasvun haasteisiin
  • yhteistyömahdollisuuksia mm. kumppaneiden, asiantuntijoiden ja osallistuvien yritysten kanssa

Kasvu Openin sparraus perustuu tutkitusti toimivaan metodiin: Sparraus on kehittynyt Kasvun Kiitorata -metodista, joka kirkastui Marko Sepän professuurin aikana Jyväskylän yliopistossa.

Kokemuksia – Lipasu

Friidu-jäätelön takana olevan Lipasu Oy:n Annika Ikonen ja Francesca Åström innostuivat sparrauksessa esiin nousseista positiivisista haasteista ja ulkopuolisista näkökulmista.

Vinkit sparraukseen

1. Valmistaudu sparraukseen etukäteen

Tiedä mitä haluat kehittää kasvun aikaansaamiseksi ja mihin asioihin haluat sparrausta. Tee kotiläksysi hyvin ja lähetä yrityksesi materiaalit ajoissa sparraajille.

2. Ole avoin ja rehellinen

Sparraajien kanssa käydyt keskustelut ovat täysin luottamuksellisia eikä asioista puhuta kolmansille osapuolille ilman yhteistä sopimusta. Kerro avoimesti kaikista toimintaan ja kasvuun vaikuttavista tekijöistä. Näin saat sparraukseen käytetylle ajalle aitoa vastinetta.

3. Osallista oikeat henkilöt

Jotta yrityksen tilaan voidaan pureutua kunnolla, paikalle tarvitaan tekijät, jotka tuntevat yrityksen perinpohjaisesti ja ovat sitoutuneita kasvun kehittämiseen.

4. Mieti konkreettisia tavoitteita ja tekoja niiden saavuttamiseksi

Keskustelu kehittämiskohteista ja tavoitteiden saavuttamisesta hyödyttää yritystäsi enemmän, kun esität konkreettisia välitavoitteita, joilla aiot saavuttaa pitkän tähtäimen tavoitteet.

5. Perehdy etukäteen sparraajien osaamisalueisiin

Hyödyt aidosti, kun olet miettinyt etukäteen, mitä sparraajan osaamisalueet tarkoittavat yrityksesi kohdalla. Näin sparraamiseen varattu aika saadaan käytettyä merkityksellisistä asioista keskustelemiseen yhteisen sävelen hakemisen sijaan.

6. Ole aktiivinen

Jos sparrauspäivässä jää jotain tärkeää sanomatta tai uusi ajatus tulee mieleen vasta seuraavana päivänä, ole rohkeasti yhteydessä sparraajien myös sparrauspäivien ulkopuolella.

Gugguun yrittäjät 2022.

Sparraus vauhditti Gugguun matkaa

Gugguu lähti hakemaan Kasvu Openista ennen kaikkea ulkopuolista näkökulmaa yrityksen liiketoimintaan. 

Yrittäjä Anne Valli kokee, että jokaisen yrityksen on tervettä haastaa omia toimintamallejaan säännöllisesti.

Tracegrown toimitusjohtaja Kimmo Hyvärinen 2022.

Vetoapua maailmanvalloitukseen

Kiertotalousyritys Tracegrow valmistaa lannoitetta kierrätetyistä paristoista.

Uusia avauksia ovat vauhdittaneet pääomarahasto Nordic Foodtech VC sekä SUPERFINNS-ohjelma. 

Sparraajat

Sparraajat ovat vapaaehtoisia osaajia ja asiantuntijoita, jotka ovat taustoiltaan esimerkiksi myynnin ja markkinoinnin osaajia, strategian sparraajia, yrittäjiä ja kokemusjohtajia.

Jokainen sparraaja tekee luottamuksellista vapaaehtoistyötä ja toimii yhteisesti sovittujen periaatteiden mukaisesti.

Hae sparraukseen

Lue lisää →