Satu yrittäjän haasteista
Olipa kerran maassa ihminen, joka sai sen kuuluisan kuningasidean, jonka päälle perustettiin yritys. Idea osoittautui toimivaksi ja eipä aikaakaan, kun rahaa virtasi ovista ja ikkunoista, asiakkaat olivat tyytyväisiä ja henkilöstö viihtyi päivittäen asuntonsa omakotitaloiksi ja autonsa Tesloiksi.
Vuodet vierivät ja hymy yrittäjän naamalla levisi. Kunnes mustat pilvet alkoivat kerääntyä taivaalle – huomaamatta ja pyytämättä. Asiakastyytyväisyys laski, liikevaihto ei enää kasvanut ja henkilöstö alkoi katselemaan aidan toiselle puolelle vihreämmän ruohon toivossa.
Miten tarinassa näin pääsi käymään?
Aina voi syyttää muuttuneita asiakastarpeita, kilpailun kovenemista tai muita ulkoisia tekijöitä. Tai sitten voi katsoa peiliin. Yleensä sieltä löytyy kasvuyrityksen suurimmat ongelmat. Kasvun huumassa unohtuu helposti olennaiset asiat, kun maailmaa katsoo Excelin läpi prosesseihin nojaten.
Älä unohda näitä, jos haluat kasvun jatkuvan
1 Johtajuus kasvun vaiheissa
Kasvussa on vaiheita ja ne tarvitsevat erilaista johtajuutta – yrittäjänä on vaikea tätä itse nähdä. Se, mitä vaadittiin yrityksen kasvattamisessa nollasta sataan on eri kuin mitä vaaditaan sen kasvattamisessa miljoonaan. Ole itsellesi rehellinen ja palkkaa oikeat henkilöt – jopa korvaamaan sinut.
2 Yksinkertainen on kaunista – myös yritystoiminnassa
Toiminnan kasvaessa tekeminen alkaa väistämättä rönsyilemään. Pidä yrityksesi, asiakasrakenteesi ja tuotteesi niin yksinkertaisena kuin mahdollista. Sitä on helpompi hallita – ja ymmärtää.
3 Uudistuminen
Kyseenalaista kaikki ja jatkuvasti. Älä kopioi kilpailijoita vaan usko omaan visioosi. Uudistu ja haasta itsesi joka päivä. Opi muilta, mutta älä kopioi. Yrittäminen on uskon asia.
4 Isomman on vaikea ottaa isoja riskejä
On täysin eri asia ottaa riskejä, jos epäonnistuessasi työpaikan menetät vain sinä itse. Entä jos työllistät sata perheellistä ihmistä? Ja pitäähän pihassa olevan Teslankin huollot maksaa. Älä kuitenkaan aja tähän miinaan, sillä suurin riski, jonka voit yrittäjänä ottaa on paikoilleen jääminen.
5 Yrityskulttuurin vaaliminen
Jokaisen menestyvän yrityksen taustalla on uniikki yrityskulttuuri, joka mahdollistaa kaiken. Tämän arvoa ei voi väheksyä. Hyvä yrityskulttuuri ei synny vahingossa ja sitä pitää vaalia. Yrityksen johtajana yrittäjä on itse vastuussa siitä, millainen siitä tulee.
Helpommin sanottu kuin tehty. Mutta toisaalta, jos yrittäjänä menestyminen olisi helppoa, kaikki olisivat yrittäjiä.
Sen pituinen se.