Koronapandemian luoma epävarmuus hidastaa yrityskauppaa
Yrityskaupat ovat merkittävässä roolissa, kun puhutaan yritysten jatkuvuudesta, kasvusta ja uudistumisesta. Koronapandemia on romauttanut yrityskaupan etenkin ravintola- ja matkailualoilla, ja vaikuttaa suoraan kasvuyritysten tulevaisuuden näkymiin.
Keväällä 2020, koronapandemian aiheuttaman poikkeustilan aikaan, koettiin hetkellinen romahdus yrityskauppojen määrissä.
– Helmi-maaliskuussa oltiin kauppojen määrässä vielä ennätystahdissa. Korona kuitenkin mullisti myös yrityskauppamarkkinan huhtikuussa. Suurin pudotus tapahtui huhtikuussa 2-9 henkilöä työllistävien yrityskauppojen rahoituksessa, sanoo Finnveran yrityskauppoihin erikoistunut aluepäällikkö Elisa Sipponen.
Pudotus oli lyhyt ja tilannetta kurottiin kiinni kesän aikana. Sumuisuus kuitenkin pidättelee edelleen erilaisia investointipäätöksiä. Miten oman tai ostettavan yrityksen arvoa pitäisi tässä ajassa miettiä?
Eversheds-asianajotoimiston yrityskauppojen asiantuntija Antti Liimatainen kannustaa yrityksiä tekemään päätöksiä myös vaikeassa tilanteessa.
– Jos epävarmassa tilanteessa uskallat tehdä päätöksiä investoinneista, olet todennäköisesti voittajien kelkassa, tiivistää Liimatainen.
Tulevaisuus mietityttää yrityksiä
Kasvuyritystapahtuma Kasvu Open Karnevaalissa (2020) tehdyn kyselyn mukaan yrityksiä (liittyen yrityskauppaan) mietityttivät eniten:
- tulevaisuuden kehityksen arvioiminen,
- yrityksen arvonmääritys,
- rahoituksen saatavuus epävarmassa tilanteessa.
Eniten luottoa löytyi ostettavan yrityksen myyntikuntoon sekä sopivan ostajan löytymiseen.
– Yrityskauppoja pohtivat tahot luottavat siihen, että ostettavat yritykset ovat edelleen myyntikuntoisia. Olemme myös havainneet, että aloittavat yritykset ja niiden rahoitus ovat olleet kasvussa tänä vuonna. Yrittäjyys kiinnostaa poikkeuksellisesta tilanteesta huolimatta, sanoo Elisa Sipponen.
Finnveralla yrityskauppoja rahoitetaan edelleen aktiivisesti ja hyvät hankkeet saavat rahoitusta. Yritysjärjestelyissä tarjotaan lainoja ja takauksia kauppahinnan maksamiseen, investointeihin tai käyttöpääomaan.
– Rahoittajana arvioimme oston kohteen, ostajan sekä rahoitusrakenteen, jotta yrityskokonaisuudesta ei tule liian velkainen ja laina kyetään maksamaan takaisin omasta kassavirrasta, sanoo Sipponen.
Yrityksen arvonmääritys korona-aikana
Yrityksen arvoon, valuaatioon, vaikuttaa moni asia. Koronapandemian aikana valuaation määrittely voi olla normaalia haastavampaa. Siksi arvonmäärittelyssä kannattaa käyttää apuna asiantuntijaa.
– Yritysten valuaatiot eivät ole merkittävästi tippuneet ja ostajat ovat tälläkin hetkellä aktiivisia. Jos yrityskauppa on ollut mietteissä, ei ole mitään syytä jäädä odottelemaan, sanoo Antti Liimatainen.
Laske yrityksesi suuntaa antava arvo Finnveran laskurilla
Liimataisen mukaan yrityksen kasvu ja valuaatio, eli yrityksen arvo, kulkevat käsi kädessä.
– Yrityksen valuaatiota voidaan kasvattaa sisäisillä investoinneilla tai ulkoisilla investoinneilla, eli toisen liiketoiminnan tai yhtiön ostoilla. Jos ostaminen ei ole yrityksen työkalupakissa, liikkeenjohdossa ja kyvyssä kasvaa on iso lovi, sanoo Liimatainen.