Kiertotalouden kasvuyritystapahtuma FRUSH kokoaa kiertotalousyritykset Forssaan

Forssan seudulla on tehnyt työtä kiertotalouden edistämiseksi jo liki vuosikymmenen ajan, Järkivihreys nostettiin Forssan seudun elinkeinopolitiikan strategiaksi jo vuonna 2010. Seudulle on syntynyt merkittävästi ympäristöalan yritystoimintaa, tutkimusta ja koulutusta sekä alueen suurista ja pienistä yrityksistä koostuva teollinen symbioosi.

Sen vuoksi onkin luontevaa, että kiertotalouden kasvuyritys- ja startuptapahtuma FRUSH on juurtumassa juuri Forssaan. Tapahtuma järjestetään syyskuun 19.–20. päivinä jo toistamiseen Forssan Kehräämön tiloissa. Järjestäjinä ovat Hämeen ammattikorkeakoulu Oy, Forssan Yrityskehitys Oy sekä tapahtumaan tänä vuonna sulautuvan Kiertotalouden Kasvupajan osalta Sitra ja Kasvun Roihu Oy.  

FRUSH on johtava kiertotalouden kasvuyritys- ja startup- tapahtuma Suomessa, joka yhdistää yritykset, rahoituksen, tiedotusvälineet, koulutuksen, opiskelijat ja tutkimuksen. Tapahtuman tavoitteena on herättää yritysten ja start-uppien kiinnostusta kiertotaloutta kohtaan. Tärkeää on myös kiertotalousajattelun lisääminen ja levittäminen sekä alan liiketoimintamahdollisuuksien kiihdyttäminen. FRUSH on luonteva paikka luoda ja vahvistaa kiertotalouteen liittyviä verkostoja. Nyt tapahtumaan tuo oman lisäpanostuksensa Kiertotalouden Kasvupaja.

Kasvu Openin sparrausohjelman kautta vuosittain yli 400 yritystä saa vetoapua kasvuunsa. Kuluvana vuonna Sitra on Kasvu Openin Kiertotalouden Kasvupolulla mukana kolmatta kertaa. Kasvupolulle hakeneet yritykset ovat toimialasta riippumatta yrityksiä, jotka uudistavat omalla alallaan vanhoja toimintamalleja materiaaleja, energiaa tai ympäristöä säästävillä ratkaisuilla. Sparrattavaksi haki yhteensä 48 yritystä, joista 25 valittiin kasvupolulle. Tämä vuonna yrittäjähakua vahvistettiin järjestämällä 6 erillistä Kasvupajaa eri puolilla Suomea, näistä yksi on FRUSH-Kasvupaja.

Vuoden 2018 Kiertotalouden kasvuyritykseksi valittiin helsinkiläinen Soilfood Oy, joka tarjoaa teollisuuden ja maatalouden toimijoille ratkaisuja sivuvirtojen tehokkaaseen hyödyntämiseen. Yritys valmistaa muiden muassa kierrätyslannoitteita.

FRUSH:in Kiertotalouden Kasvupajassa kuullaan 19. syyskuuta neljän startupista merkittäväksi kiertotalousyritykseksi kasvaneen yrityksen kasvutarina. Mukana on vuoden 2017 Kiertotalouden Kasvupolun voittajayrityksen Skipperi Oy:n toimitusjohtaja Anna-Leena Raij. Skipperiä voidaan hyvällä syyllä kutsua veneiden airbanb:ksi, sillä yrityksen tavoitteena on saada laitureissa käyttämättöminä seisovat veneet vesille. Yritys on lyhyessä ajassa laajentanut toimintaansa Ruotsiin ja muualle Eurooppaan. Näyttää siltä, että suomalaiset eivät ole jakamistalouteen helposti taipuneet, jos jotakin voi päätellä Anna-Leena Raijn puheenvuoron otsikosta: ”Ennen helvetti jäätyy kun laitan veneeni vuokralle”.

Lisäksi mukana on toimitusjohtaja Kaisa Suvilampi Kiertoketju Oy:stä. Jätepuolen kiertotalousliiketoimintaan erikoistunut nokialainen Kiertoketju jalostaa haasteellisista kumi- ja muovijätteistä uusioraaka-aineita teollisuuden tarpeisiin.

Suomen Kiertoketju Oy käynnisti viime vuoden lopulla Nokialla kuivatislauslaitoksen, jossa kierrätetään rouheeksi murskattuja käytettyjä autonrenkaita ja muovia. Tuotantoprosessin jälkeen kierrätetyistä renkaista ja muovista syntyy lopputuotteena kaasua, öljyä, hiiltä ja terästä.

Maajohtaja Jarkko Jaakkola edustaa MaaS Globalia, jonka kunnianhimoisena tavoitteena on uudistaa tulevaisuuden liikkuminen. MaaS on lyhenne sanoista Mobility as a Service eli liikkuminen palveluna. Konseptin on kehittänyt Maas Globalin perustaja Sampo Hietanen tuttaviensa kanssa. Maasissa kaikki liikkumisvälineet paketoidaan yhdeksi kuukausimaksulliseksi palveluksi digitaalisten alustojen avulla.

Wipak Oy on erikoistunut elintarviketeollisuuden ja terveydenhuoltosektorin pakkauksiin. Vuonna 2016 Wipak otti käyttöön nykyaikaisen tuotantolinjan Nastolassa. Wipak kuuluu perheyhtiö Wihuriin, jolla on pakkaustuotantoa myös muualla Euroopassa sekä Pohjois-Amerikassa. Wipak Groupin muutosjohtaja Hery Henry kertoo pakkausalan uudistumisesta ja haasteista.

Toivotamme kaikki kiertotaloudesta ja kiertotalousliiketoiminnasta kiinnostuneet tervetulleeksi FRUSH:iin ja Kiertotalouden Kasvupajaan. Tapahtuma järjestetään Forssan Kehräämön kauniissa miljöössä. Tilaisuus on maksuton.

Tapahtuman koko ohjelmaan pääsee tutustumaan täällä.

Lue lisää Kasvu Openista ja Kiertotalouden Kasvupolku 2018 projektista.

Lisätietoja:

Janne Roiha, Kasvun Roihu, +358440342179

Merja Rehn, Sitra, +358505003890