Lennu Keinäselle yrittäjyys on maailman parantamista ja ongelmanratkaisua ongelma kerrallaan

Bisnesenkeli Lennu Keinäselle yrittäjyyden tukeminen on kutsumus. Keinänen on omien sanojensa mukaan kasvuyrittäjyyden sekatyöläinen. 30 vuoden aikana hän on kokenut niin huikeita onnistumisia kuin ”kaikki pelikentän sudenkuopat”.

Lennu Keinänen päätyi yrittäjyyden pariin alunperin omasta tarpeesta käsin. 15-vuotiaalle tekevälle tyypille oli haasteellista olla teini pienellä paikkakunnalla, jossa ei koskaan tapahtunut mitään.

– Aloin lopulta itse järjestämään nuorisolle tapahtumia. Aika nopeasti tuli eteen se tosiasia, että tilojen vuokraamiseen ja henkilökunnan palkkaamiseen tarvitaan Y-tunnus. Silloin tuli perustettua ensimmäinen yritys.

Yliopistossa opiskellessaan Keinänen perusti kaverinsa kanssa firman, joka myi tietokonelaitteistoja. Siitä matka jatkui muutaman mutkan kautta ohjelmistojen ja verkkokauppojen pariin. Tästä tapahtumaketjusta syntyi lopulta Paytrail, jonka Keinänen myöhemmin myi.

– Yrittäjämäinen tekeminen on minulle kuin toinen luonto. Olen sellainen utelias tyyppi, joka on innokas laittamaan asioita alulle ja näkemään, mitä niistä syntyy.

”Yritys, joka ei tavoittele taloudellista menestystä, ei ole kasvuyritys.” 

Yrittäjän salaiset aseet: ymmärtämättömyys ja sitkeys

Keinänen kokee, että hänellä on yrittäjänä ollut kaksi merkittävää ominaisuutta: onnellinen ymmärtämättömyys ja sitkeys.

– Jos olisin etukäteen tiennyt, miten hankaliin tilanteisiin yrittäjänä joudun, en olisi varmasti tälle tielle lähtenyt. Sitkeys on ollut joka kerta se ominaisuus, joka on pelastanut pulasta ja vienyt eteenpäin.

Näistä kokemuksista on kertynyt tietämystä ja osaamista, joka on kantanut pitkälle tulevaisuuteen.

– Riittävän monta kertaa kun epäonnistuu ja oppii virheistään, on onnistunut kerryttämään aika kattavan kompetenssin toisten yrittäjien neuvomiseen, Keinänen nauraa.

Yrittäjän perusominaisuuksiin kuuluu myös tahtotila menestyä. Menestyksen ja rahan välinen suhde näkyy Keinäsen mielestä siinä, että yritys, joka ei tavoittele taloudellista menestystä, ei ole kasvuyritys. 

– Usein pitkällä tähtäimellä menestyvällä yrityksellä on kuitenkin muitakin motivaattoreita. Se missä on fokus niin siihen keskitytään ja sitä tulee, Keinänen summaa.

Unna Lehtipuu, Merkku Rahkola, Katriina Anttila ja Lennu Keinänen
Unna Lehtipuu (vas.), Merkku Rahkola, Katriina Anttila ja Lennu Keinänen ovat osa Vuoden kasvuyrityksen 2024 valitsevaa tuomaristoa.

Yrittäjän täytyy katsoa laatikon ja kotimaan ulkopuolelle

Vuosikymmenten aikana Keinänen on nähnyt, miten yrittäjyys Suomessa on kasvanut. Jos 30 vuotta sitten yrittäjyys oli jotain, johon ryhdyttiin jos ei saanut “oikeita töitä”, on yrittäjyyden arvo ja merkitys tänä päivänä jotain ihan muuta.

– Tosi monella on yrittäjyys tahtotilana jo lähtökohtaisesti. Halutaan tuoda jotain uutta maailmaan ja tehdä asioita omaehtoisesti. Se on hienoa nähdä.

Keinänen näkee, että yrittäjien kannattaisi lähteä hakemaan maailmalta buustia ja inspiraatiota omaan tekemiseen. Kotimaan asenneilmapiirin hän kokee paikoitellen konservatiivisena ja melankolisena. Uutta on hankala luoda, jos ympäristö ei tue uudenlaista ajattelua.

– Muualla on enemmän sitä laatikon ulkopuolista ajatusmallia, että maailma on auki ja kaikki on mahdollista. Olen vähän huolissani siitä, että Suomessa on juututtu eräänlaiseen koronavuosien masennuskuplaan, josta ei päästä eteenpäin.

”Uteliaisuus ja halu oppia uutta ajaa tekemään töitä yrittäjyyden parissa. ” 

Kasvu Open on väylä osaamisen jakamiseen

Nykyisin Keinänen on profiililtaan ennemmin sijoittaja kuin yrittäjä. Uteliaisuus ja halu oppia uutta ajaa kuitenkin edelleen tekemään töitä yrittäjyyden parissa. 
Kasvu Openin sparraajana ja Vuoden kasvuyrityksen -valitsevan tuomariston puheenjohtajana hän kokee saavansa laajan näköalan kotimaisen kentän toimijoihin ja eri alojen yrityksiin.

– Haluan olla jatkuvasti monessa mukana. Sparraajan roolissa pääsen toteuttamaan itseäni ja jakamaan osaamistani muille.

Sparraajana häntä motivoi yritysten elinkaaren todistaminen ja mahdollisuus auttaa yrittäjiä näkemään oman toiminnan sokeat pisteet.

– Ne hetket kun yrityksessä avautuu täysin uusi näkökulma omaan tekemiseen ovat ihan äärettömän palkitsevia. Kun vielä myöhemmin pääsee näkemään, mihin ne oivallukset johtavat, niin se tunne on täysin korvaamaton.