Paristoista elinvoimaa pellolle – Tracegrow tähtää maailmalle kiertotalousinnovaatiollaan
Alkaliparistot antavat virtaa monenlaisiin laitteisiin, kuten kelloihin, leluihin ja kaukosäätimiin. Paristot kätkevät sisäänsä mustaa massaa, jonka pääkomponentteina on mangaania ja sinkkiä. Ne ovat arvokkaita metalleja, joita ei ole kuitenkaan aiemmin osattu hyödyntää järkevästi.
Mutta voisiko paristojätteestä tehdä kannattavaa ja kestävää liiketoimintaa?
Vuonna 2012 tästä kysymyksestä sai alkunsa kärsämäkeläinen kasvuyritys Tracegrow, joka ryhtyi kehittämään paristojen puhtaista ja kierrätyskelpoisista alkuaineista lannoitetta maatalouden tarpeisiin.
Tänä päivänä yrityksellä on käsissään ainutlaatuinen, skaalautuva teknologia, joka tarjoaa ratkaisun globaaliin jäteongelmaan; Paristojätteestä valmistettava maatalouslannoite on vastuullinen kiertotalousinnovaatio vailla vertaa.
”Tracegrow oli aluksi pöytälaatikkofirma, kunnes vuonna 2015 saimme pääomistajaksi Huhtala-yhtiöt. Pääoman avulla pystyimme ottamaan isoja askelia eteenpäin, kun kehitimme innovatiivista teknologiaamme”, yrityksen toimitusjohtaja Mikko Joensuu kertoo.
Vuonna 2017 Tracegrow onnistui tekemään merkittävän teknisen läpimurron, jolla se sai puhdistettua paristoista saatavan massan ja pitämään arvokkaat metallit lannoiteliuoksessa. Pari vuotta myöhemmin kaupallinen toiminta käynnistyi Kärsämäen pilottitehtaalla.
”Nyt 13 hengen työyhteisömme koostuu monenlaisista osaajista: mukana on muun muassa kemistejä, prosessi-insinöörejä, agronomeja sekä myynnin ammattilaisia. Monipuolinen tiimi ja vahva hallitus muodostavat yrityksemme kivijalan”, Joensuu tähdentää.
”Tracegrow on hionut jätteen kierrätyksen huippuunsa. Yli 90 % paristojen metalleista saadaan kerättyä talteen.”
Kierrättämisen edelläkävijä vannoo vastuullisuuden nimeen
Kun neitseellisiä raaka-aineita ei tarvitse louhia maaperästä, vaihtoehtona on käyttää täysin kierrätettyjä materiaaleja. Tracegrow vastaa globaaliin jäteongelmaan, kun se tekee muuten ongelmajätteeksi päätyvistä paristoista korkean jalostusarvon lannoitetuotteita.
Tracegrow on hionut jätteen kierrätyksen huippuunsa, sillä yli 90 prosenttia paristojen metalleista saadaan kerättyä talteen. Kiertotalousajattelun ja vähäpäästöisen prosessin ansiosta kasvuyrityksen hiilijalanjälki on varsin pieni, mikä on kilpailuvaltti markkinoilla.
”Liiketoimintamme vastaa EU:n kiertotalous- ja kierrätystavoitteisiin, kun haemme aktiivisesti ratkaisuja maailmanlaajuisiin haasteisiin. Vastuullisuuteen pohjautuva innovaatiotoiminta on yhtiömme dna:ssa”, Joensuu näkee.
Tracegrow’n Business Development Director Jaakko Nauha huomauttaa, että jätteestä valmistettu lannoiteliuos on hivenainelannoite. Tällöin kasvi ei tarvitse niin paljon makrolannoitteiden typpeä ja fosforia. Kun kasvin kasvu optimoidaan Tracegrow’n lannoitteella, pellolta saadaan paremmin satoa ja makrolannoitteiden ympäristökuormitus vähenee.
”Tuotteemme ovat ympäristöystävällisiä ja hyvälaatuisia. Maanviljelijä voi sekoittaa vaikkapa lannoitteita ja torjunta-aineita keskenään ja kuluttaa siten vähemmän polttoainetta lannoittaessaan kerralla koko pellon. Lannoite soveltuu myös luomuviljelyyn”, Nauha toteaa.
”Nyt on tullut hetki painaa kaasua ja mennä maailmalle.”
Skaalautuva teknologia mahdollistaa huiman kasvun
Vuosikymmenen mittaisen kehitystyön ansiosta Tracegrow’n teknologia toimii juuri niin kuin pitää, ja sen patentit ja tavaramerkit on suojattu globaalisti. Lisäksi vuonna 2021 pääomarahastoyhtiö Taaleri sijoitti kasvuyritykseen 1,5 miljoonaa euroa, mikä toi lisää uskottavuutta tekemiseen.
Tällä hetkellä Kärsämäen tehtaan kapasiteetti on noin viisi miljoonaa litraa lannoitetta vuodessa, mikä vastaa Suomesta saatavien paristojen määrää. Tracegrow’n tähtäimessä on kuitenkin ollut alusta asti skaalata teknologiaa maailmanlaajuisesti.
”Nyt on tullut hetki painaa kaasua ja mennä maailmalle. Tavoittelemme ensin orgaanista kasvua Euroopassa, mutta myös muun muassa Kanadassa, Brasiliassa ja Australiassa ollaan äärimmäisen kiinnostuneita meidän teknologiastamme”, Joensuu paljastaa.
Skaalautuvuus tarkoittaa Tracegrow’lle kansainvälistymisen lisäksi sitä, että sen uniikkia teknologiaa voidaan hyödyntää myös muilla teollisuudenaloilla, kuten akku- ja kemianteollisuudessa. Kiertotalousmallin mukainen teknologia tarjoaa lukuisia kiinnostavia sovellusmahdollisuuksia.
”Lisäksi tuotantolaitokset ovat maltillisen kokoisia, joten niihin on ketterää investoida. Samaa konseptia voidaan monistaa turvallisesti eri paikoissa ja eri teollisuuden aloilla – eli siellä, missä raaka-aineet ovat jo muutenkin lähellä”, Nauha painottaa.
SUPERFINNS-ohjelma osoitti kasvuyrityksen kv-potentiaalin
Tracegrow osallistui vuonna 2022 Kasvu Openin ja Nordean SUPERFINNS-sparrausohjelmaan, joka on suunnattu ennen kaikkea kunnianhimoista kansainvälistä kasvua suunnitteleville suomalaisyrityksille.
Jaakko Nauha osallistui ohjelman sparraustilaisuuksiin aktiivisesti, samoin kasvuyrityksen muu tiimi. Hän innostui etenkin one to one -sparrauksista.
”Keskustelimme avoimesti niin rahoittajien, lakimiesten kuin markkinoinnin asiantuntijoiden kanssa. Saimme arvokkaita kommentteja sparraajilta, hyviä oppeja muilta firmoilta, verkostoitumismahdollisuuksia ja paljon positiivista näkyvyyttä”, Nauha iloitsee.
”Minkä tahansa yrityksen toimintaa tervehdyttää aina se, kun joku ulkopuolinen sparraaja saa omat paatuneet ajatukset lentämään uusille innovatiivisille urille”, Joensuu lisää.
Tracegrow’ta kehuttiin ohjelmassa siitä, että kasvuyritys on kyennyt kehittämään skaalautuvan liiketoimintamallin ja että sillä on näyttöjä vahvasta kasvumotivaatiosta. Yrityksessä uskotaan, että kilpailijat eivät ota 10 vuoden kehitystyötä kovin helposti kiinni.
”Viiden vuoden päästä uskon, että meillä toimii useita tuotantolaitoksia globaalisti. Samalla kun yrityksemme kasvaa, haluamme taata turvallisen kasvun myös koko ihmiskunnalle”, Joensuu vakuuttaa.