Uusi strategia ja sijoittaja antavat vetoapua maailmanvalloitukseen

Kierrätetyistä paristoista lannoitetta valmistavalle Tracegrow’lle kuuluu hyvää. Vuoden 2022 SUPERFINNS-ohjelman jälkeen yritys on muun muassa saanut uuden sijoittajan.

Tracegrow’n toimitusjohtaja Kimmo Hyvärinen vastaa puhelimeen tehdaskäynnin lomassa. Hyvärisen pitää liikkeessä yrityksen tuore strategia, jonka veturimies hän on. 

– Otimme uuden strategian käyttöön syksyllä 2022. Sen jälkeen yrityksen kaupallisella puolella on ollut uusia avauksia niin maailmalla kuin Suomessa, Hyvärinen kertoo.

Tracegrow’lla on käsissään globaalisti ainutlaatuinen innovaatio. Yritys valmistaa patentoimallaan teknologialla käytetyistä alkaliparistoista luomusertifioituja lannoitteita. 

Huolimatta mullistavasta ideasta, yrityksen kansainvälistyminen ei ole tapahtunut hetkessä. 

Hyvärisen mukaan kansainvälistyminen on yllättäen vaatinut arvioitua enemmän aikaa ja resursseja, kasvuyrityksille tutusti myynnin ja markkinoinnin osaamisen saralla.

 – Uuden strategian myötä olemme vahvistaneet yrityksen johtoa, myyntitiimiä sekä yrityksen sisäistä markkinointi- ja viestintäosaamista. Osaavan työvoiman palkkaaminen ilmoitusmenettelyn kautta ei sen sijaan ole tuottanut tulosta, sillä emme ole vielä tunnettuja Suomessa tai maailmalla, Hyvärinen sanoo, ja jatkaa kuitenkin tyytyväisenä:

 – Olemme kuitenkin onnistuneet löytämään hyviä tekijöitä rekrytointiyritysten kautta. Samaa menettelyä tulemme hyödyntämään myös jatkossa.

Tracegrow: ”Vastuullisuus on kilpailuetu”

Uuden yrityksen on tunnetusti vaikea murtautua vakiintuneille markkinoille. Hyvärisen mukaan esimerkiksi globaalilla lannoitemarkkinalla on muutama iso toimija, joiden kanssa neuvotteleminen vaatii rohkeutta. 

– Meillä on kuitenkin selkeä kilpailuetu: Vastuulliset kiertotaloustuotteet, joilla on erittäin alhaiset hiilidioksidipäästöt, ovat ympäristöystävällisen ajattelun ytimessä.

Myös Tracegrow’n sijoittaneen Nordic Foodtech VC:n Mika Kukkurainen tunnistaa yrityksen kaupallisen potentiaalin ja innovaation, jota hän tituleeraa lähes taikuudeksi. 

– Kuultuani ensimmäisen kerran ”pattereista luomulannoitteita peltoon”, ajattelin sen olevan jotain insinöörihuumoria, mutta tottahan se oli! Me näemme valtavasti potentiaalia Tracegrow’n teknologiassa, joka mahdollistaa arvokkaiden luonnonvarojen uusintakäytön ja kestävää elinvoimaa muun muassa ruuan alkutuotantoon, Kukkurainen sanoo, ja jatkaa:

– Tracegrow’n tarina on vasta alussa ja pyrimme auttamaan kärsämäkeläisiä ”MacGyvereita” rohkeasti haastamaan globaaleja lannoitejättejä, sekä maailman ehtyviä luonnonvaroja kiihtyvällä tahdilla etsivää kaivosteollisuutta.

Nordean Vesa Riihimäki (oik.) ja Tracegrown Jaakko Nauha (vas.)
Tracegrow nappasi SUPERFINNS-ohjelman himotun SUPERFINN-tittelin vuonna 2022. Kuvassa Tracegrow’n Jaakko Nauha ja Nordean Vesa Riihimäki.

Tracegrow sai vauhtia SUPERFINNS-ohjelmasta

Tracegrow’n uusia avauksia ovat vauhdittaneet yritykseen sijoittanut pääomarahasto Nordic Foodtech VC sekä Kasvu Openin ja Nordean SUPERFINNS-ohjelma. Tracegrow nappasi ohjelman SUPERFINN of the year 2022-tittelin.

 Ohjelman kautta saatu julkisuus on ollut meille hyödyksi. Julkisuus on johtanut kymmeniin yhteydenottoihin rahoittajilta ympäri maailmaa, Hyvärinen sanoo, ja jatkaa:

– SUPERFINNS on laadukkaasti järjestetty ohjelma, johon osallistumisesta on hyötyä jo näkyvyyden vuoksi. Toki kilpailun voitto on merkki sidosryhmille, että yritys on varteenotettava tulevaisuuden toimija.

Suomalainen kiertotalousyhtiö Tracegrow Oy valmistaa patentoimallaan teknologialla käytetyistä alkaliparistoista luomusertifioituja lannoitteita. Tracegrow’n lannoitetuotteet perustuvat hivenaineiden erottamiseen kierrätetyistä alkaliparistoista sekä teollisuuden sivuvirroista.