5 vinkkiä oikean rahoitusvaihtoehdon valintaan

Investoinnit, markkina-avaukset tai kasvu kansainvälisille markkinoille ovat avaimia uusien tai isompien kasvuharppauksien tekemiseen. Oli kasvutavoite millainen tahansa, on rahoituksella usein merkittävä vipuvoima kasvun tekemiseen.

Kasvu Open -yritykset nimeävät vuosittain yhdeksi suurimmista kasvun esteistä kasvun rahoituksen saamisen. Kasvun rahoitukseen liittyvät haasteet voivat selittyä yrityksestä riippuen useilla tekijöillä, mutta yritysten kokemusta rahoituksen saatavuudesta on turha kiistää.

Yrittäjien onneksi vaihtoehtoisia tai täydentäviä rahoitusratkaisuja on nykyään paljon. Niissä on kuitenkin alan ammattilaisillakin perässä pysymistä.

Etenkin alkuvaiheen kasvuyrityksissä yrittäjien kontaktiverkosto on usein kapea, kokemus rahoitusvaihtoehdoista suppea ja rahoituksen kasaamisella on kiire toiminnan käynnistämiseksi tai ylläpitämiseksi.

Miten kasvuyrityksen sitten kannattaa lähteä valitsemaan itselle sopivinta rahoitusvaihtoehtoa? Kun tavoite on kirkkaana mielessä, on valintoja helpompi tehdä.

Oikea osaaminen oikeaan kasvuvaiheeseen

Kasvuyrityksen eri kasvuvaiheet vaativat erilaista osaamista. Kasvun onnistuneeseen toteutukseen ihmisiä, jotka pystyvät ratkaisemaan eteen tulevat haasteet ja kykyä muuttua vaatimusten muuttuessa. Oikean osaamisen lisäksi kasvun toteuttaminen vaatii usein rahoitusta.

Asiantuntijan vinkit kasvun rahoitusratkaisuihin

 • Akuutti tarve vai kumppani myös tulevaisuuden tarpeisiin?
  Päätä millaisen rahoittajan kanssa haluat tehdä yhteistyötä. Painota myös tulevaisuuden tarpeisiin vastaavaa kumppania.
   
 • Käytä monipuolisesti ja tasapainoisesti eri rahoitusinstrumentteja
  Varmista, että rahoitettavuus säilyy myös jatkossa.
   
 • Kartoita mahdolliset tarjoajat laajasti
  Rahoitusmarkkinat ovat pk-yrityksillekin nykyään erittäin monipuoliset ja erot ovat suuria.
   
 • Vaadi rahoittajaltasi rahan lisäksi muuta lisäarvoa
  Monilla rahoittajilla on tarjota rahoitustakin arvokkaampaa osaamista ja verkostoja lisäarvona.
   
 • Varo normaalista poikkeavia lisäehtoja
  Käytä osaajia apuna, jos et ole sinut vaihtoehtojen ja sisältöjen suhteen.

LUE: Asiantutijoiden parhaat vinkit kasvurahoitukseen

Yritysten rahoitushaasteiden ratkaisemiseksi tarvitaan lisää samankaltaisia kasvuyritysten rahoittamiseen ja/tai rahoitusneuvontaan erikoistuneita tahoja. Siksi Nordean Startup & Growth -kasvuyritysyksikössä perinteisten pankkipalvelujen lisäksi nivotaan entistä voimakkaammin sijoittajat mukaan yritysten rahoitusratkaisuihin ja autetaan yrityksiä verkostoitumaan.

Katso Nordean Kaakkois-Suomen yrittäjän pankin yksikönjohtaja Kristiina Launikarin Sparraajan matkassa -video, jossa on aiheena yrityksen rahoitusvaihtoehdot.