“Yrittäjillä on pohjimmiltaan jokin luonnevika, pakko olla”

Oletteko miettineet omaa panimoa? Näillä sanoilla Samuli Huuhtanen soitti vanhoille ystävilleen. Ystävät pitivät silloin olutravintolaa Kuopiossa, mutta ravintolan oluet tulivat muiden yrittäjien panimoista. 

Tästä puhelinsoitosta alkoi RPS Brewing pienpanimon tarina kevättalvella 2016.

Kolme kaverusta Samuli Huuhtanen, Janne Seppälä ja Petteri Pirhonen perustivat pienpanimon Kuopioon. Kolmikolta löytyi kokemusta yrityksen perustamisesta ja pyörittämisestä, mutta oluen valmistamiseen osaamista tarvittiin muualta. Panimomestari Aki Railanmaalta löytyi tarvittava osaaminen ja hän liittyi perustajatiimiin.

Laitteet tilattiin Italiasta ja vappuna 2017 panimon ensimmäiset tuotteet olivat ravintoloissa. Kahden kuukauden päästä juhannuksena RPS Brewing tuotteita saapui kaupan hyllyille.

– Ollaan varttuneita kavereita, joten oli pakko lähteä suoraan etupainotteisesti ja isosti tekemään. Mitä vähemmän vuosia kuluu siihen, että päästään tuotannossa puoleen miljoonaan litraan, sitä suuremmalla todennäköisyydellä tästä bisneksestä tulee vielä jotain, yrittäjä Samuli Huuhtanen kertoo. 

Poikkeama luonteessa ajoi yrittäjäksi

Samulin yrittäjäuralla kokemusta on kertynyt monelta alalta ennen ryhtymistä pienpanimoyrittäjäksi. Kokemusta löytyy pelien ja ohjelmistojen parista, hotelli- ja ravintola-alalta sekä mediasta. Konkreettinen käsillä tekeminen kuitenkin vetää puoleensa. 

– Jokaisen pienen pojan haave on veistellä veneitä ladossa tuoreen puun tuoksussa. Kädentaidot eivät minulla veneen rakentamiseen riittäneet, ainakaan sellaisen joka kelluisi. Ajattelen, että pienpanimoyrittäjyys on lähimpänä käsityöläisyyttä, mihin pystyn.

Samulin mukaan yrittämiseen kuuluu joitakin onnistumisia ja valtava määrä epäonnistumisia. Työskentelyä motivoi vapaus itsensä ilmaisuun.

– Yrittäjillä on pohjimmiltaan jokin luonnevika, pakko olla. Ei kukaan täyspäinen tekisi tällaista hommaa. Motivaatio kumpuaa jostain jännityksen hakemisesta – ei se ainakaan kumpua vaurauden tavoittelusta tai siitä, että haluaisi tehdä jotain taloudellisesti vakaata.

LUE: Kirkkoveneet ja muu paska takaavat toimeentulon

Keula pystyssä moottoritielle

Vuosien saatossa yritys on tuplannut henkilöstönsä neljästä kahdeksaan työntekijään.

– Meillä on hyvä porukka kasassa. Jaamme saman, ehkä jopa turhan kunnianhimoisen tavoitteen. Sanonnan mukaan ei mopolla moottoritielle, mutta me yritetään koko ajan laskeutua mopolla ramppia pitkin moottoritielle ja vielä keula pystyssä.

Panimon toiminnan käynnistyessä oluet toimitettiin pakettiautolla, mutta nykyään jakelu tapahtuu keskitetysti tukkujen kautta. Yrityksen toiminta on laajentunut nopeasti myös ulkomaille. Jo ennen Y-tunnuksen hankkimista yrittäjien visiona oli kansainvälinen liiketoiminta ja siksi yrityksen nimi päätettiin lanseerata englanniksi.

Katse suunnattuna tulevaisuuteen

Yrittämisessä epäonnistumiseen johtaneiden syiden ymmärtäminen auttaa välttämään samojen virheiden toistamista. Toisaalta liika taaksepäin katsominen ei auta, vaan suunta pitäisi aina olla eteenpäin.

– En hirveästi kadu mitään. Hankalissa tilanteissa pyrin katsomaan asian asiana, enkä anna tunnevyörylle tilaa. Jos asialle ei yksinkertaisesti voi mitään, ei kannata jäädä murehtimaan.

Panimoyrittäjän uralta mieleen on jäänyt tilanne, kun yksi erä vanhentuneella hiivalla valmistettua vehnäolutta pääsi maailmalle. Vanhentunut hiiva ei aiheuttanut terveydellisiä haittoja, mutta maku ei ollut hyvä. Erä päätettiin vetää markkinoilta, vaikka kustannukset nousivat suuriksi. 

– Meille tärkeää on tuotteiden laatutakuu. Helposti asiakas leimaa yhden huonon tuotteen perusteella koko panimon. Jos itse pystyy seisomaan päätöksen takana, ei kannata jäädä arpomaan sitä pitäisikö toimia vai ei.

Intohimoa riittää kuluttajatuotteiden maailmaan 

Intohimoinen yrittäminen vaatii joustoa myös perheeltä ja läheisiltä. Samulin vaimo on myös itse toiminut yrittäjänä. Hän ymmärtää yrittäjän arkea ja osoittaa tarvittavaa tukea.

– Yrittäminen on kauheaa tasapainoilua, kun työaikoja ei ole. Työntekijöiltä ei voi odottaa venymistä joka tilanteessa. Monesti yrittäjä itse joutuu tekemään yllättävät työt oli yö tai päivä.

Jatkuva tasapainoilu ei kuitenkaan haittaa, vaan kuluttajatuotteiden maailma on vienyt mukanaan. Joka päivä tulee vastaan tilanteita, joissa ei voi olla varma mitä pitäisi tehdä. Tunnustukset ovat hienoja, mutta asiakkaiden tyytyväisyys on se, joka lopulta merkitsee. 

– Lähikaupassa haluaisin mennä halaamaan ihmisiä kiitokseksi. Saan ehkä jopa turhan isot kiksit siitä, että kassahihnalla on meidän itse valmistamia tuotteita ja tuntematon henkilö on valmis maksamaan niistä.

Kuopiolainen pienpanimo RPS Brewing osallistui Kasvu Openiin vuonna 2018 ja voitti Pohjois-Savon Kasvupolun.

LUE: ”Kaikki hyvät ideat lähtevät unelmista”

KASVU OPEN 10-VUOTTA

Kasvu Open juhlii kymmenettä toimintavuottaan vuonna 2020. Juhlavuoden kunniaksi julkaisemme vuoden aikana kymmenen yritystarinaa vuosien varrelta. Yritystarinoissa oman kulmansa yrittäjyyteen kertoo kymmenen Kasvu Openissa mukana ollutta yrittäjää.