CardioSignal – älypuhelimen sovellus voi jopa pelastaa hengen

CardioSignal by Precordior on Vuoden kasvuyritys 2022 pienten yritysten sarjassa.


CardioSignalin ansiosta sydänsairauksien varhainen tunnistaminen onnistuu nykyään älypuhelimella vain minuutissa.

Vielä muutama vuosikymmen sitten ihmisen rintakehän päälle saatettiin asettaa kiloja painava maanjäristysanturi, kun haluttiin tutkia sydäntä ja verenkiertoelimistöä mittaavia sensoreita. Nykyään yhtä tarkat sensorit löytyvät jokaisen taskusta: älypuhelimesta.

Vuonna 2011 alan tutkimushankkeet kävivät kuumina, sillä todellinen läpimurto odotti vuoroaan. Tavoitteena oli löytää ratkaisu, jonka sensorit tuottaisivat kätevästi mielekästä tietoa sydämen ja verenkiertoelimistön tautien hoitoon – sekä potilaille itselleen että lääkäreille. 

– Merkittävin oivalluksemme oli käyttää gyroskooppia eli kiertokulma-anturia sydämen mittaamisessa rintakehän päältä. Esimerkiksi Applen älypuhelimissa tällaiset herkät sensorit ovat olleet jo vuodesta 2010 lähtien, kertoo kardiologi ja Precordiorin toimitusjohtaja Juuso Blomster.

Reilun viisivuotisen tutkimusrupeaman jälkeen sai alkunsa startup, joka tunnetaan nykyään CardioSignal-sovelluksestaan. Alkuvuonna 2017 Precordioria olivat perustamassa Blomsterin lisäksi kolme muuta asiantuntijaa Turun yliopistosta.

– Vaikka tulevaisuus näytti epävarmalta aivan vieraalla kentällä, minua viehätti ajatus jonkin uuden luomisesta. Visioin, mitä kaikkea teknologialla voikaan tehdä. Innovaatiomme on saanut jo maailmanlaajuisesti hyväksytyn menetelmäpatentin.

Omaa terveyttään ei voi ulkoistaa lääkärille

Sydänsairaudet kehittyvät usein salakavalasti, koska niitä ei yleensä havaita riittävän ajoissa. Eteisvärinä on yksi tavallisimmista sydämen rytmihäiriöistä. Hoitamattomana se voi johtaa sydämen vajaatoimintaan, aivoinfarktiin tai jopa kuolemaan.

Nyt CardioSignal mittaa sydäntä eteisvärinän varalta. Blomster kertoo, että yleislääkärikään ei pysty tutkimaan sydäntä yhtä tarkasti ilman sairaalassa toteutettavia mittavia laboratorio- ja laitetutkimuksia, kuten sydämen ultraäänitutkimusta.

– Laitteemme toteaa sairauksia jo varhaisessa vaiheessa, jolloin ihminen voidaan ohjata edelleen erikoislääkärin vastaanotolle. Tavoitamme oikean potilaan oikeaan aikaan. Kun sairauksia ja komplikaatioita pystytään ennaltaehkäisemään, yksilön elämänlaatu paranee ja sairaanhoidon kustannukset laskevat.

Yksilöt ja lääkärit ovat saaneet CardioSignalista seuranta- ja arviointityökalun, jota on helppoa ja nopeaa käyttää. Mittaukseen kuluu vain minuutti. Sovellus on oiva apu etenkin riskiryhmään kuuluville potilaille, joilla on alttiutta sydänsairauksiin.

– Jokainen on vastuussa omasta terveydestään. Sitä ei voi ulkoistaa lääkärille. Siksi näen, että teknologiamme tarjoaa avaimet kenelle tahansa huolehtia itsestään, Blomster vakuuttaa.

 Vuonna 2022 Precordior osallistui Kasvu Openin Digital Health Kasvupolku-sparrausohjelmaan.   Precordiorin toimitusjohtaja Juuso Blomster.
Vuonna 2022 Precordior osallistui Kasvu Openin Digital Health Kasvupolku-sparrausohjelmaan. Precordiorin toimitusjohtaja Juuso Blomster.

TKI-toiminnasta kivijalka kasvuyrityksen bisnekselle

Mutta kuinka ihan tavallinen älypuhelin voi toimia virallisena lääkinnällisenä laitteena? Tutkimus-, kehitys- ja innovaatiotoiminta on ollut Precordiorin liiketoiminnan ytimessä alusta saakka ja hälventänyt monien epäilykset.

Kasvuyrityksen teknologia on validoitu tieteellisissä tutkimuksissa, joten se on saanut muun muassa CE-merkinnän. Niinpä se täyttää lääkinnällisenä laitteena EU-direktiivien ja muiden asetusten vaatimukset terveydestä ja turvallisuudesta.

Koska länsimainen lääketiede perustuu jatkuvaan objektiiviseen tutkimusnäyttöön, Precordior toteuttaa uusia tutkimuksia koko ajan. Tutkimusagendalla on ollut esimerkiksi se, miten sensoreilla voitaisiin tunnistaa myös sydämen vajaatoiminta ja sepelvaltimotauti.

– Tutkimuksemme ovat vahvistaneet sen, että teknologiamme on käytännössä merkittävin innovaatio kajoamattomassa sydämen toiminnan mittaamisessa sitten sydämen ultraäänitutkimuksen, joka kehitettiin noin 50 vuotta sitten, Blomster iloitsee.

Vaikka CardioSignal on lääkinnällinen laite, yritys tekee käytännössä softaa. Ihmetystä on herättänyt se, miten Suomesta voi tulla markkinoille näinkin merkittävä älypuhelinsovellus. Blomsterin mukaan vastaus löytyy maamme laadukkaasta tutkimustoiminnasta.

Turun yliopisto, Turun yliopistollinen keskussairaala sekä sen sydänkeskus ovat olleet avainasemassa innovaation kehitystyössä. Tutkimuksia on tehty myös muissa Suomen yliopistosairaaloissa ja Yhdysvalloissa Stanfordin yliopistossa.

– Älypuhelin on sensoreineen siitä mielenkiintoinen laite, että meidän ei ole tarvinnut valmistaa lainkaan omaa laitetta. Kännykkä on käytännössä aina kaikilla mukana, mikä on hienoa paitsi ekologisuuden myös skaalautuvuuden kannalta.

Skaalautuva laite siivittää kansainväliseen kasvuun

Precordior on saanut toistaiseksi jalansijaa Suomen lisäksi muualla Euroopassa sekä Intiassa. Seuraava harppaus on tarkoitus ottaa Yhdysvaltain markkinoille vuoden 2023 alussa. Kaliforniassa odottaa jo yrityksen tytäryhtiö.

– Yhdysvallat on yksittäisistä markkinoista merkittävin ja paljon isompi kuin Eurooppa. Panostamme siellä etenkin potilaiden etävastaanottoon, jossa on odotettavissa mittavaa kasvua tulevina vuosina.

Paraikaa kasvuyritys käy neuvotteluja isojen kansainvälisten kumppaneiden kanssa. Innovatiiviselle teknologialle ja sen mittauskyvylle haetaan koko ajan laajempaa levikkiä. Lääketieteellisten yhteyksien lisäksi Precordiorin ratkaisu on herättänyt kysyntää muillakin osa-alueilla.

Kasvun eväät kulminoituvat Blomsterin mielestä ennen kaikkea osaavaan tiimiin. Kasvuyrityksen dynaamisessa ilmapiirissä oikeiden tekijöiden merkitystä ei voi aliarvioida. Nyt Precordiorin työyhteisössä on 25 moniammatillista osaajaa.

– Katson tulevaisuuteen luottavaisin mielin, sillä vuosien uurastus alkaa nyt kantaa hedelmää. Esimerkiksi suorakuluttajamarkkinassa sovelluksemme voi ladata suoraan sovelluskaupasta, ja sillä on ollut jo yli 150 000 käyttäjää. Määrät ovat koko ajan kasvamaan päin.

Maailma on kasvuyritykselle avoin. Blomster muistuttaa, että vaikkapa Afrikan maissa sovellus voi tasa-arvoistaa ihmisten lähtökohtia hakeutua hoitoon. Kun älypuhelin löytyy melkeinpä jokaiselta, mahdollisen sydänsairauden voi tunnistaa jo varhaisessa vaiheessa ilman lääkärin konsultaatiota.

CardioSignal-sovellus on ajankohtainen ja skaalautuva innovaatio, jonka ansiosta turkulainen Precordior voitti Vuoden kasvuyrityksen tittelin pienten yritysten sarjassa. Kuvassa keskellä Precordiorin toimitusjohtaja Juuso Blomster ja Tuomas Valtonen (oik.).
CardioSignal-sovellus on ajankohtainen ja skaalautuva innovaatio, jonka ansiosta turkulainen Precordior voitti Vuoden kasvuyrityksen tittelin pienten yritysten sarjassa. Kuvassa keskellä Precordiorin toimitusjohtaja Juuso Blomster ja Tuomas Valtonen (oik.).

Kasvu Open -matkalta apua rautaisilta sparraajilta

Vuonna 2022 Precordior osallistui Kasvu Openin Digital Health Kasvupolku-sparrausohjelmaan. Idea mukaan lähtemisestä syttyi kuin sattumalta, mutta se kannatti. Yritys valittiin lopulta Vuoden kasvuyritykseksi pienten yritysten sarjassa.

– Palkinto tuntuu erinomaiselta, ja olemme erittäin iloisia ja ylpeitä siitä. On hienoa saada ulkopuolelta tunnustusta sille, johon olemme itse uskoneet. Tämä luo hyvän pohjan jatkaa kasvua ja toteuttaa visiotamme.

Blomster kokee, että matka Kasvupolulla parani koko ajan loppua kohden.

Hän arvostaa konkreettisia oppeja, joita sparrauksista tarttui mukaan: nyt kasvuyrityksessä osataan kiinnittää entistä paremmin huomiota siihen, miten yhtiön toimintaa kannattaa organisoida ja johtaa sekä miten pienikin yritys voi löytää vahvan go to market -asenteen menestyäkseen.

– Sparraukset olivat antoisia ja tarjosivat hyviä oivalluksia. Oli upeaa nähdä, että myös ihan eri bisnesalueen sparraajat olivat rautaisia ammattilaisia, jotka osasivat löytää vaikkapa liiketoiminnan kasvusta niitä asioita, jotka auttoivat juuri meitä eteenpäin, Blomster kiittelee.

Osallistuminen Kasvu Openiin oli Blomsterin mielestä kannattava sijoitus. Hän kannustaa myös muita kasvuyrityksiä kisaan mukaan, sillä ulkopuolisten sparraajien pyyteetön apu tarjoaa uusia arvokkaita näkemyksiä jokaisen kasvuyrityksen toimintaan.