Dogdevelopin innovaatio sparrattiin suoraan tuotekehitykseen

Dogdevelop lähti hakemaan Seed Villagesta ideoita ja tsemppiä. Sparrauksen myötä toimintansa uusinut yritys aikoo nyt omistautua kehitystyölle.

– Meillä Dogdevelopissa kaikki ideat lähtevät siitä, että haluamme parantaa eläinten oloja. Siten syntyi ensimmäinen innovaatio ja samalla tavalla syntyi tämä toinenkin, Dogdevelopin toimitusjohtaja Kirsi Piispanen summaa.

Dogdevelopin ydintoimintaa ovat koirien kuntoutusklinikan palvelut. Yrityksellä on kokemusta jo yhdestä tuotekehitysprosessista, mutta uusi innovaatio vei Piispasen täysin uudelle alueelle.

– Tämä innovaatio sai alkunsa tarpeesta löytää uusi työkalu koirien liikkeiden analysoimiseen. Aloimme kehittämään tähän tarkoitukseen digitaalista innovaatiota, vaikka meillä ei ole aiempaa kokemusta sellaisen kaupallistamisesta.

Innovaation kehitys jäi kuitenkin resurssien rajallisuuden vuoksi varsin nopeasti taka-alalle. Seed Village -ohjelma tarjosi jumiutuneelle kehitysprojektille täydellisen vauhdittajan.

IDEOIDEN TULVA JA SOPIVA ANNOS REALISMIA

Dogdevelop valittiin Seed Village- sparrausohjelmaan syksyllä 2022. Sparrauksen alussa Piispanen oli jälkikäteen ajatellen turhankin optimistinen. Sparraajat kuitenkin palauttivat hänet nopeasti perusasioiden äärelle.

– Ajattelin, että mehän olemme kehitysprosessissa jo pitkällä. Hyvin nopeasti tajusin, että tämä tulee olemaan puolentoista vuoden projekti ja se on vasta kolmasosa koko tuotekehityksen kaarta.

Sparrauksen alussa kartoitettiin yrityksen lähtötilanne ja resurssit. Sen jälkeen analysoitiin etenemisen esteet ja haasteet.

Alkukartoitus oli Piispaselle kirkastava prosessi. Oma idea muuttui selkeämmäksi ja monet ennakko-oletukset karsiutuivat pois. Hän sai myös kipeästi kaivattuja vastauksia pienen yrityksen mahdollisuuteen järjestää kehitystyöhön sen vaatima aika ja ihmiset.

Sparrauksen edetessä nousi esiin runsaasti uusia ideoita ja tärkeitä kysymyksiä. Isoin oivallus Piispaselle oli skaalautuvuuden merkitys. Hän oli pitänyt sitä toissijaisena, sillä koira-alan markkina on valtava.

– Sparraajilta saatu palaute korosti, että jos projektin kanssa halutaan todella menestyä, on skaalautuvuutta pakko miettiä. Sitä kautta nousi esiin pari uutta markkinaa, joita aloimme aktiivisesti kartoittamaan.

Sparraajien osaaminen teki Piispaseen ison vaikutuksen. Joukosta löytyi heti muutama tietty, joiden kanssa keskusteluyhteys pelasi. Laajan näkemyksensä ja kokemuksensa avulla nämä sparraajat osasivat haastaa rakentavasti.

– He toivat peliin hyvän annoksen realismia. Samalle he valoivat uskoa siihen, että tämä innovaatio, kuten kaikki digitaaliset innovaatiot, ovat paitsi tätä päivää myös tulevaisuutta, Piispanen sanoo.

Dogdevelopin innovaatiossa sovelletaan sensoritekniikkaa. Koiralle laitetaan sensorit ja niiden välityksellä tulevaa liikettä analysoidaan tekoälyn avulla.

UUSIA YHTEISTYÖKUMPPANEITA JA ROHKEUTTA SITOUTUA KEHITTÄMISEEN

Piispanen kiittelee Seed Villagen sparrauksen monipuolisuutta ja hyviä yhteistyömahdollisuuksia.

– Meillä Suomessa tällaisen sparrauksen merkitys on valtava. Esimerkiksi mahdollisuus yhteistyöhön oppilaitosten kanssa on tosi iso juttu.

Piispasen yhteistyö sparraajien kanssa jatkuu. Sen lisäksi Dogdevelop on aloittanut yhteistyön Tarton yliopiston kanssa.

Sparraus rohkaisi Dogdevelopia sitoutumaan innovaation kehittämiseen.

Muutama kuukausi sparrauksen päättymisen jälkeen yrityksen nykyiset toiminnot yhtiöitettiin. Ydintoimintoihin palkattiin lisää työntekijöitä, jotta Piispanen ja kaksi muuta työntekijää saatiin irrotettua tuotekehitykseen.

– Emme varmasti olisi lähteneet näin nopeasti viemään tätä eteenpäin ilman sparrausta. Oma kasvaminen yrittäjänä on ollut sparrauksen myötä vahvaa.

Dogdevelop Oy

Dogdevelopin ydintoimintaan kuuluu Tampereella sijaitseva kuntoutusklinikka Koirakuntosali ja koirapuisto Hunsvottila. Yritys tarjoaa koirahierontaa, vesikuntoutusta ja laserhoitoja.

Dogdevelopin ensimmäinen innovaatio on koirille suunniteltu niveltuki Taituki, joka on viety myös kansainvälisille markkinoille.