Mikä ihmeen Kasvu Open?

Vuonna 2011 perustettu Kasvu Open syntyi hullunrohkeasta tavoitteesta auttaa suomalaisia pk-yrityksiä kasvamaan ja menestymään.


Idea Kasvu Openista syntyi, kun professori Marko Sepän luotsaaman kasvuyritystoiminnan kehittämiselle piti löytää uusi alusta. Seppä oli kehittänyt Kasvun Kiitorata -nimisen metodin professuurinsa aikana Jyväskylän yliopistossa  2007–2011. Vuonna 2010 kasvuyritystoiminnalle tuli tarve löytää uusi koti, ja Keski-Suomen kauppakamari perusti kasvuyritysvaliokunnan. Vuodesta 2011 alkaen Kasvu Open kasvoi ja kehittyi osana Keski-Suomen kauppakamarin projektitoimintaa.

Kasvu Open Oy perustettiin vuonna 2016, kun toiminta oli laajentunut vaikuttavaksi, valtakunnalliseksi toiminnaksi.

Yrityksen toimitusjohtajaksi valittiin Uljas Valkeinen.

– Kasvu Openissa palkitaan jatkossakin kasvunnälästä, ei jo toteutuneesta kasvusta. Painotuksella halutaan varmistaa, että mahdollisimman moni yritys lähtisi tietoisesti tavoittelemaan kasvua. Se taas on edellytys sille, että kestävä kasvu saavutetaan myös reaalimaailmassa, tiivisti Valkeinen vuonna 2017.

Vuonna 2019 Valkeisen jäädessä eläkkeelle, Kasvu Openin toimitusjohtajaksi nimitettiin Jaana Seppälä.

Uljas Valkeinen puhuu kolmelle henkilölle, jotka ovat selin kameraan.
Uljas Valkeinen, vihreä takki, oli Kasvu Openin ensimmäinen toimitusjohtaja. Valkeinen jäi eläkkeelle vuonna 2019.

Kasvu Open on olemassa yrityksiä varten

Vuodesta 2011 alkaen Kasvu Open on tuottanut maksutonta sparrausta kasvutahtoisille pk-yrityksille. Yrityksen visio on auttaa jokaista suomalaista kasvuhaluista yritystä tavoittamaan hullunrohkeat unelmansa.

Kasvu Openin sparrausohjelmat: Kasvupolut, SUPERFINNS ja Seed Village, yhdistävät kasvutahtoiset yritykset ja sparraajat, jotka tarjoavat yrityksille ulkopuolista näkökulmaa liiketoiminnan kehittämiseen. Sparraus auttaa yrityksiä esimerkiksi strategian kirkastamisessa ja kasvusuunnitelmien toteuttamisessa –  kumartaen näin uskollisesti Sepän kehittämälle Kasvun Kiitorata -metodille.

  • Kasvupolku-ohjelmissa yritykset saavat räätälöityä sparrausta, arvokkaita kontakteja ja yhteistyömahdollisuuksia. 
  • SUPERFINNS-ohjelma keskittyy kansainvälistymisen kynnyksellä oleviin yrityksiin.
  • Seed Village -ohjelmassa yritykset oppivat validoimaan innovaatioitaan yhteistyössä tutkimus- ja kehityskumppaneiden kanssa​.
Tapaaminen sparrauspäivässä - mies ja nainen kättelevät.
Kasvu Openin sparrausohjelmiin haetaan erillisenä hakuaikana. Ohjelmien hakuaika, kesto, teema ja sparraajat vaihtelevat ohjelmakohtaisesti.

Keitä ovat sparraajat?

Sparraus perustuu kokeneiden asiantuntijoiden eli sparraajien tekemään vapaaehtoistyöhön. Sparrauksessa yritykset – yrittäjät tai muut yrityksen edustajat –  tapaavat henkilökohtaisesti eri alojen sparraajia sekä saavat arvokkaita neuvoja ja näkemyksiä liiketoimintansa kehittämiseksi. Tämä yhteisöllinen ja osallistava toimintamalli on avain Kasvu Openin vetovoimaan.

Vuoden sparraajana 2023 palkittu Reino Meriläinen on sparrannut yrityksiä vuodesta 2016 asti.

– Aloittaessani sparraajana kauan sitten koin jopa epävarmuutta kuulunko näin vakuuttavaan porukkaan. Vuosien varrella olen sparrausten positiivisista palautteista rohkaistuneena kehittänyt sparrauksiin omaa tyyliä ja se on vaikuttanut hyödyttävän sparraamiani yrityksiä, sanoo Meriläinen.

Reino Meriläinen keskustelee yrittäjän kanssa.
Vuonna 2023 Vuoden sparraaja valittiin noin 1500 vapaaehtoistyötä tekevän sparraajan joukosta. Oikealla Reino Meriläinen.

Kuka maksaa?

Kasvu Open on voittoa jakamaton yleishyödyllinen yhtiö, jonka omistavat:

  • Keski-Suomen kauppakamari 51 %
  • Innovestor Ignite 25 %
  • Jyväskylän kaupunki 14 %
  • Aava & Bang Oy 10 %

Kasvu Openin yhteistyökumppanit tekevät mahdolliseksi ilmaiset palvelut yrityksille.

Kumppanit ovat mukana yhteiskunnallisella agendalla. He haluavat olla edistämässä yritysten menestystä ja vaikuttaa positiivisesti Suomen talouteen ja hyvinvointiin.

Pääyhteistyökumppaneihin kuuluvat muun muassa Nordea, If Vakuutus, Boreo, Yritysjuristi ja Työeläkeyhtiö Varma. Lisäksi jokaisella sparrausohjelmalla on oma yhteistyökumppanijoukko. Vuonna 2024 ohjelmakohtaisia yhteistyökumppaneita olivat muun muassa: BDO, Business Kuopio, Business Oulu, Inhouse Group, Kaleva Media, Keski-Uudenmaan kehittämiskeskus Keuke, Talenom, Q-Factory ja Viexpo.

Kuvassa Ifin Sebastian Fagerström (vas.) ja Keuken Elina Pekkarinen.
Monet kumppaneista ovat olleet matkassa vuosien ajan. Kuvassa Ifin Sebastian Fagerström (vas.) ja Keuken Elina Pekkarinen.

Arvomaailma menestyksen takana

Kasvu Openin toiminta perustuu arvoihin, jotka näkyvät kaikessa toiminnassa, ja ne ohjaavat niin osallistujia kuin sparraajia kohti yhteistä päämäärää – aito halu auttaa yrittäjiä tekemään parempaa bisnestä. 

ARVOT

  • Rohkeus unelmoida
  • Ihmiset kasvun takana
  • Ilo tekemisen ajurina

Marraskuussa 2018 Suomen Tasavallan Presidentti Sauli Niinistö myönsi Kasvu Openille Tasavallan presidentin kansainvälistymispalkinnon. Samana vuonna yritys sai tunnustuksen Euroopan komission vuosittain järjestämässä European Enterprise Promotion Award -tapahtumassa, jossa Kasvu Open palkittiin yritysten kansainvälistymisen tukemisesta.

Vuonna 2022 Kasvu Openista tuli Suomalaisen työn liiton jäsen, joka jakaa sen arvomaailman sekä periaatteet. Samana vuonna Kasvu Open sai käyttöoikeuden Suomalaisen työn liiton myöntämään Yhteiskunnallinen Yritys -merkkiin. Merkki on osoitus liiketoiminnallisten ja yhteiskunnallisten tavoitteiden onnistuneesta yhdistämisestä.

– Kasvun resepti ei ole monimutkainen, mutta vaatii että me kaikki omalla tavallamme laitamme kädet saveen. Siksi, aina kun voit, avaa ovia muille, jaa kokemuksia, tue ylämäessä ja nosta esiin mahdollisuuksia ongelmien sijaan – sparrataan toinen toisiamme, koska konsepti toimii, tiivisti Seppälä Kasvu Openin tunnustetun arvomaailman vuonna 2023.