EVA Global vauhdittaa vihreää siirtymää

EVA Global

EVA Global on Vuoden kasvuyritys 2022 keskisuurten yritysten sarjassa.


Maailmasta tulee puhtaampi ja terveellisempi paikka elää, kun sähköinen liikkuminen yleistyy. Tähän uskoo vähäpäästöisen liikenteen pioneeriyritys EVA Global, joka on raivannut tiensä jo 32 maahan.

Joskus vanhempainvapaalla saattaa syntyä bisnesidea, joka ampaisee vauhdilla lentoon kansainvälisillä markkinoilla. Näin kävi lääketieteen tutkija Niina Suuriniemi Hopperille, joka hoiti kahta lastaan kotona vuonna 2016.

Aiemmin Suuriniemi Hopper oli päässyt testaamaan ensimmäistä kertaa elämässään sähköautoa, joka oli samalla yhteiskäyttöauto. Ajokokemus teki häneen lähtemättömän vaikutuksen, ja sähköauto tuntui muutenkin oikealta tavalta ajaa autoa.

– Tuolloin ajaminen riippui julkisista latauspisteistä, jotka eivät aina toimineet tai olleet vapaina. Matkan suunnitteleminen ei siis ollut kovin helppoa ja aiheutti välillä harmia. Mietin, voisiko ajamisesta tehdä miellyttävämpää, jos auton lataaminen onnistuisi paremmin.

Suuriniemi Hopper testasi eri latausverkkoja ja -pisteitä – myös eri maissa – ja totesi, että alalla on paljon uusia toimijoita ja sähköautojen käyttäjämäärät lisääntyvät koko ajan. Olisiko siis mahdollista luoda sellainen ratkaisu, joka palvelisi sekä kuluttajia että yrityksiä? 

– Aluksi mietin yksin keittiönpöydän ääressä, millainen ratkaisun käyttökokemuksen tulisi olla ja millaista markkinapotentiaalia sillä olisi. Yhdeksän kuukauden jälkeen puolisoni tuli mukaan, ja päätimme laittaa kaiken peliin, Suuriniemi Hopper muistelee.

Niin Niina Suuriniemi Hopper ja Donald Hopper perustivat EVA Globalin vuonna 2017. Suuriniemi Hopperin haaveena oli, että sähköiseen liikkumiseen satsaava kasvuyritys pystyisi vaikuttamaan ilmanlaadun parantumiseen globaalisti ja tuottamaan siten ihmisille hyvinvointia.

EVA Global osallistu Kasvu Openin Pirkanmaan Kasvupolku-sparrausohjelmaan vuonna 2022. Nina Suuriniemi Hopper sanoo, että sparraajan palaute on kuin lahja, joka auttaa eteenpäin.
EVA Global osallistu Kasvu Openin Pirkanmaan Kasvupolku-sparrausohjelmaan vuonna 2022. Nina Suuriniemi Hopper sanoo, että sparraajan palaute on kuin lahja, joka auttaa eteenpäin.

Pioneerin elkein sähköautoilun markkinajohtajaksi

Marraskuun 2022 lopussa EVA Global viettää 5-vuotissyntymäpäiviään. Viiden vuoden aikana on tapahtunut hurjaa edistystä sitten ensimmäisen pilottiversion, joka toteutettiin Englannissa. Tampereelta ponnistava yritys lähti tietoisesti hakemaan kasvua heti ulkomailta.

Ensimmäinen tuote, EVA Assists, lanseerattiin vuonna 2018. Teknistä tukea ja asiakaspalvelua tarjoava tuote tehtiin sähköautoilijoita varten. Sen kautta kuka tahansa voi pyytää apua vaikkapa pulmatilanteissa. Yrityksen lähtökohtana on, että ketään ei jätetä tien poskeen.

Tänä vuonna markkinoille saatiin toinen tuote, EVA Assures, joka palvelee bisnesasiakkaita. Nyt oman ohjelmistoalustan avulla pystytään hallitsemaan ja ylläpitämään asiakkaiden latausverkkoja ja ratkaisemaan mahdollisia teknisiä ongelmia. 

– Koska olemme itse kasvuyritys, haluamme tukea myös muiden yritysten kasvua ja laajentumista. Rakentaessaan infraa yritysasiakkaamme saavat meistä luotettavan kumppanin, joka osaa auttaa heidän loppukäyttäjiään, Suuriniemi Hopper vakuuttaa.

Vaikka pitkään jatkunut koronapandemia sekä parhaillaan jylläävä Ukrainan sota ovat heittäneet varjonsa EVAn liiketoimintaan, kasvuyritys on onnistunut raivaamaan pioneerin elkein jalansijaa sähköautoilun markkinassa.

– Koska vastaavaa ratkaisua ei ole ollut aiemmin olemassa, olemme kasvaneet vauhdilla, saavuttaneet vahvan markkina-aseman ja saaneet hienoja kumppaneita. Maineemme ja laatumme tunnetaan, mutta tulevaisuudessa alalle tulee varmasti lisää kilpailua.

Sähköisessä liikkumisessa muhii valtava kasvupotentiaali

Liikenne on yksi maailman isoimmista saastuttajista. Esimerkiksi Euroopan unionin hiilidioksidipäästöistä noin neljäsosa syntyi liikenteestä vuonna 2019. Globaalisti EVAn missiona on ollut alusta saakka lisätä sähköistä liikkumista ja vahvistaa luottamusta vihreään liikenteeseen.

Suuriniemi Hopper uskoo, että liikkumiseen jokainen pystyy henkilökohtaisesti vaikuttamaan. Esimerkiksi Euroopan unionin hiilidioksidipäästöistä noin neljäsosa syntyi liikenteestä vuonna 2019

– Kun liikenteen päästöt vähenevät, etenkin kaupunkien ilmanlaatu paranee. Tällä on välitön hyvinvointia edistävä vaikutus niin omaan kuin kaikkien muidenkin terveyteen.

Kun päästöt saadaan pidemmällä aikavälillä kutistumaan, myös ilmaston lämpeneminen hidastuu ja luonnon monimuotoisuus elpyy. Koska tällaiset globaalit ongelmat ovat niin päättäjien kuin kansalaistenkin tiedossa, vihreä siirtymä motivoi jatkamaan työtä päästöjen vähentämiseksi.

Vaikka sähköautojen osuus kasvaa koko ajan, vuonna 2020 vasta 11 prosenttia kaikista Euroopassa rekisteröidyistä uusista henkilöautoista oli sähköautoja. EU:ssa kuitenkin kielletään vuodesta 2035 alkaen uusien polttomoottoriautojen myynti, mikä luo sähköautoilulle uusia mahdollisuuksia.

– Käytännössä kaikki autolla ajajat voivat olla tulevaisuudessa mahdollisia asiakkaitamme. Esimerkiksi Aasiassa, Pohjois- ja Etelä-Amerikassa sekä Afrikassa on hurja kasvupotentiaali, ja siksi meidän kannattaa viedä teknologiaamme Euroopasta maailmalle.

Kasvuyrityksen jalanjälki näkyy globaalisti jo 32 maassa

Vastuullisten liikenneratkaisujen esiinmarssi on siivittänyt EVAn nousukiitoon. Nyt menossa on neljäs peräkkäinen vuosi, kun kasvuyritys on kolminkertaistanut liikevaihtonsa. Yritys on myös laajentunut viidessä vuodessa 32 maahan. Seuraava kiintopiste sijaitsee Yhdysvalloissa.

EVA on jalkauttanut sähköistä liikkumista teille menestyksekkäästi: yritys esimerkiksi hallinnoi yli 320 000 latausasemaa, on mahdollistanut yli 37 miljoonaa sähköistä ajokilometriä ja välttänyt 5,2 kilotonnia hiilidioksidipäästöjä.

– Kasvumme on monimuotoisen ja innovatiivisen tiimin ansiota. Meillä on yhteensä 360 työntekijää ja kuusi tytäryhtiötä maailmalla. Olemme ylpeitä siitä, että olemme onnistuneet luomaan työyhteisöstämme tasavertaisen. Esimerkiksi puolet työntekijöistämme on naisia.

EVA on lähtenyt liikkeelle julkisella lataustoiminnalla, mutta matkan varrella se on laajentunut myös suljetumpiin toimijoihin. Esimerkiksi bussi- ja taksiyhtiöt sähköistävät kulkuneuvojaan ja työpaikoilla sähköautojen latauspisteet yleistyvät.

Skaalautuva teknologiamme avaa ovia massamarkkinoille. Tulevaisuudessa kasvua on nähtävissä yhtä lailla kotilatauspisteissä. Tällöin vaikkapa vihreää aurinkoenergiaa voisi varastoida auton akkuun ja tarvittaessa myydä ylijäämäenergiaa muille, Suuriniemi Hopper mainitsee.

Tamperelainen EVA valittiin Vuoden kasvuyritykseksi keskisuurten yritysten sarjassa Kasvu Open Karnevaalissa 2022. Niina Suuriniemi Hopper kertoo, että onnistumista juhlittiin koko tiimin voimin.
Tamperelainen EVA valittiin Vuoden kasvuyritykseksi keskisuurten yritysten sarjassa Kasvu Open Karnevaalissa 2022. Niina Suuriniemi Hopper kertoo, että onnistumista juhlittiin koko tiimin voimin.

Sparrauksista arvokkaita oppeja bisneksen kehittämiseen 

EVA Global päätti osallistua tänä vuonna Kasvu Openin Pirkanmaan Kasvupolku-ohjelmaan. Suuriniemi Hopper oli jo vuosia sitten vakuuttunut Kasvu Openin toiminnasta, kun hän jäi tuolloin sattumalta seuraamaan Tampereen Crazy Townilla järjestettyä tilaisuutta.

– Näin koronapandemian jälkeen ajattelin, että nyt tai ei koskaan meillä olisi mahdollisuus osallistua. Oli kivaa lähteä mukaan tällaiseen kilpailuun, jollaisessa emme ole aiemmin olleet.

Lopulta EVA valittiin Vuoden kasvuyritykseksi keskisuurten yritysten sarjassa. Suuriniemi Hopper kertoo, että onnistumista juhlittiin ja iloittiin koko tiimin voimin. Kasvu Open -matka antoi mahdollisuuden pysähtyä katsomaan, mitä kasvuyritys oikein onkaan saanut aikaan. 

Sparraukset olivat Suuriniemi Hopperin mielestä hienosti suunniteltuja, ja ne tarjosivat roimasti uusia näkökulmia bisneksen kehittämiseen. EVA sai tukea muun muassa Suomen tiimin rekrytointiin ja henkilöstöprosesseihin sekä johtoryhmän muodostamiseen ja raportointiin.

– Ulkopuolisen huippuluokan sparraajan palaute on kuin lahja, joka auttaa minua yrittäjänä ja meitä yrityksenä eteenpäin. Kun pääsee kasvattamaan omaa tietotaitoaan tällaisessa kilpailussa, yritys ei jää jumiin kovassakaan kasvuvaiheessa.

Lisäksi EVA sai lisänäkyvyyttä Suomen markkinoilla, uusia kotimaisia kumppaneita ja tukea etenkin kilpailuun osallistuneilta kanssayrittäjiltä.

– Oli hienoa olla niin monien innovatiivisten yritysten kanssa kisassa mukana. Arvostin todella paljon mahdollisuutta verkostoitua muiden yrittäjien kanssa ja saada vertaistukea. Koskaan ei voi myöskään tietää, milloin joku yhteyshenkilö onkin kullanarvoinen.