Kuka tukee kotimaisten kasvuyritysten menestystä?

Suomen kestävän kasvun ohjelman kriteerit ovat saaneet palautetta yritysten kasvun tukemisen unohtamisesta; Kriteereissä ei nosteta esiin Suomen tulevan kasvun kannalta keskeisimpiä seikkoja eli vaikutuksia yritysten kasvuun tai vientipotentiaalin kehitykseen. 

Suomen kestävän kasvun ohjelma rakentuu neljälle pilarille: vihreä siirtymä, digitaalisuus, työllisyys ja osaaminen sekä sosiaali- ja terveyspalvelut. Minne sijoittuu pk-yritysten kasvun, kansainvälistymisen ja viennin tukeminen? 

Business Finlandin tiedotteessa (4.2.2021) pääjohtaja Nina Kopola ja johtaja Teija Lahti-Nuuttila arvostelevat kestävän kasvun ohjelman kriteerejä; Kriteereissä ei nosteta esiin Suomen tulevan kasvun kannalta keskeisimpiä seikkoja eli vaikutuksia yritysten kasvuun tai vientipotentiaalin kehitykseen. 

Samalla pk-yritysten ja kasvua tukevien ekosysteemien merkitystä painotetaan yhtenä Suomen kasvun mahdollistajista. (Kestävän kasvun työryhmän raportti.)

Tartuimme toimeen. 

Kasvu Open ja Nordea tukevat yritysten kasvua ja kansainvälistymistä

Kasvu Open ja Nordea lanseeraavat uuden, kansainvälistä kasvua tavoitteleville yrityksille suunnatun yritysohjelman – SUPERFINNS.

Haluamme SUPERFINNS-ohjelman kautta kannustaa suomalaisia yrittäjiä tavoittelemaa kansainvälistä kasvua. Uskomme, että se onnistuu parhaiten yhdessä tekemällä, tietotaitoa jakamalla. Siksi SUPERFINNS perustuu henkilökohtaisiin tapaamisiin sekä työpajoihin yrittäjien, sijoittajien, kokemusjohtajien ja asiantuntijoiden kesken.

Ohjelman asiakaslupaus on: Jalostamme yrityksen kuntoon, jolla maailmanvalloitus on tekemistä vaille valmis. 

Kasvu Openin ja Nordean lisäksi yrittäjien kuntoa ovat hiomassa partnerit: Inventure, Nordic FoodTech, Superhero, Voima Ventures ja Takoa Invest.

SUPERFINNS-ohjelman pääkumppanimme Nordean Startup & Growth-tiimin johtaja Vesa Riihimäki jakaa Kasvu Openin – ja oman – arvomaailmani. Uskomme, että kasvun avain on yhteistyö ja tietotaidon jakaminen.

– Ohjelman avulla nostamme panoksia ja haemme poikkeuksellisen laadukasta vaikuttavuutta ohjelmaan valituille yrityksille tiellä maailmanvalloitukseen ja räjähtävään kasvuun. Kasvu Openin, Nordean ja erityisesti mukana olevien johtavien pääomasijoittajien oman ja menestyksekkään yrittäjäverkostonsa kompetenssin valjastaminen yrityksesi kasvukyvyn nostamiseksi on se millä voit nousta tasolle, jossa kaikki on mahdollista, Riihimäki sanoo SUPERFINNS-ohjelman tiedotteessa.

SUPERFINNS on kotimaisille yrityksille, jotka hakevat voimakasta kansainvälistä kasvua.
Kotimaisten yritysten kasvuhalukkuutta tukee myös Teknologian tutkimuskeskus VTT tuore kysely. Kaksi kolmasosaa kyselyyn vastanneista yrityksistä aikoo myös kasvattaa kansainvälistä kauppaa. 

Yritysten halu kasvaa ja kansainvälistyä ei ole kadonnut

Kasvu Open on tukenut pk-yritysten liiketoiminnan kasvua ja kehittämistä vuodesta 2011. Kasvun eri teemat, kuten kansainvälistyminen ovat pk-yritysten TOP-agendalla vuodesta toiseen – tilannetta ei muuttanut edes koronapandemia. 

Tammikuun 2021 lopulla julkaisemastamme Kasvun trendit 2021 -katsannosta käy ilmi, että vuonna 2020 Kasvu Openin maksuttomia palveluita käyttäneiden 660 kasvuyrityksen yhteenlaskettu liikevaihto oli 417 miljoonaa euroa. Yritykset arvioivat kasvattavansa pottia yhteensä 1,6 miljardilla eurolla seuraavien kolmen vuoden aikana.

LUE MYÖS: Ministeri Skinnari: Kasvuyritykset ovat tulevia Suomen viennin kasvattajia 

Samaan aikajaksoon nämä yritykset ennustavat luovansa lähes 9000 uutta työpaikkaa Suomeen — koronasta huolimatta.

Jos pk-yrityksillä on poikkeuksellisesta tilanteesta huolimatta rohkeita kasvusuunnitelmia, meillä pitää olla tekoja niiden tueksi. Siksi sparrausta kasvuun ja kansainvälistymiseen tarvitaan.


SUPERFINNS on maksuton ohjelma, ja siihen mahtuu mukaan 30–50 yrittäjää. Hakuaika 24.2.-31.3.2021. Ohjelma alkaa 18.5.2021 ja päättyy 28.9.2021. Tervetuloa mukaan!

Muista myös kasvuyrittäjille suunnatut Kasvupolut, joilla yrittäjät saavat maksutonta yrityssparrausta. Hakuaika 4.1.-17.3.2021. Tervetuloa!