Luomoa sai sparrauksesta tukea pitkälle tulevaisuuteen

Luomoa osallistui Kasvu Openin sparraukseen vuonna 2021, ja se valittiin Vuoden kasvuyritykseksi pienten yritysten sarjassa. Nyt yritys kasvaa vakaasti ja luotto tulevaan on vahva.


Luomoa oli sparraukseen osallistuessaan jo monessa liemessä keitetty. Vajaa kolmevuotias, ympäristöystävällisiä tilajärjestelmiä valmistava yritys oli vaihtelevista suhdanteista huolimatta voimakkaan kasvun vaiheessa. 

Sparrauksesta lähdettiin Luomoan asiakkuusjohtaja Jukka Palomäen mukaan hakemaan tukea seuraavaan vaiheeseen siirtymiseen.

Siihen tarpeeseen Kasvu Open vastasi. Palomäki kokee, että sparraajien asiantuntijuuden taso ja sparrauksen tarjoamat työkalut ovat olleet Luomoan kasvulle ensiarvoisen tärkeitä.

– Sparrauspäivinä pääsimme miettimään, mikä Luomoa oikeasti on ja mitä kohti olemme menossa. Tuolloin kiteytyi paljon sellaista, jota emme olisi välttämättä muuten ryhtyneet pohtimaan niin syvällisesti.

Sparrauksen aikana syntyneitä verkostoja, oppeja ja kontakteja Luomoa hyödyntää edelleen.

Sparrauksen tulokset näkyvät Luomoan toiminnassa hyvin positiivisesti. Sparrauksen aikana syntyneitä verkostoja, oppeja ja kontakteja yritys hyödyntää edelleen.

Yksi Luomoan kasvun keskeisimmistä opeista on se, että prosessien tulee olla kunnossa. Palomäki vertaa yrityksen kasvua maanviljelyyn, jossa on tärkeää tehtyjen toimien oikea-aikaisuus.

– Lannoite pitää lisätä maaperään keväällä, joulukuussa on jo myöhäistä. Samoin yrityksen kasvun tukemisen tulee tapahtua juuri oikealla hetkellä.

Yksi Kasvu Openin sparrauksen ehdottomista helmistä on ollut sijoittajien näkökulmaan tutustuminen. Palomäki oivalsi sparrauksen aikana, että sijoittaja kaipaa selkeää ja helposti ymmärrettävää informaatiota päätösten tueksi. Oma liiketoiminta on osattava paketoida simppelisti.

Vuosien aikana Luomoan prosessit, rahoitus ja tuotteet ovat kehittyneet huomattavasti. Maailmantilanne ja talouden suhdanteet ovat vaikuttaneet liiketoimintaan jonkin verran, tuoden sekä haasteita että mahdollisuuksia.

Luomoan kasvu on ollut Palomäen mukaan kovaa, mutta aikajana on ollut hyvin erilainen kuin alunperin ennakoitiin.

– Tällä hetkellä panostamme investointeihin ja tuotekehitykseen. Kasvu ei pelota, sillä näkymät ovat todella hyvät.

Haku vuoden 2024 Kasvupolku-ohjelmiin on auki 19.3.2024 asti.