Näin minimoit sairastumisen aiheuttamat riskit

Yrittäjälle oma tai henkilöstön sairastuminen on riski, mutta sen ei tarvitse olla uhka, joka vie yöunet. Lue kolme vinkkiä, joilla varmistat liiketoiminnan jatkuvuuden sairastumistilanteessa.

Yrittäjän oma tai henkilöstön sairastuminen voi ahdistaa yrittäjää, koska esimerkiksi pienessä yrityksessä sairastuminen voi halvaannuttaa koko liiketoiminnan.

Ifin henkilövakuutusten myynnin asiantuntija Riina Korjus sanoo, että “ahdistusta” riskitilanteista, joissa yrittäjä tai työntekijä sairastuu, voi suitsia.

1 Tee kirjallinen suunnitelma

Korjus sanoo, että pienikin suunnitelma auttaa katastrofitilanteessa toimimisessa ja vähentää jatkuvaa huolta ja jossittelua.

– Yleensä sairastumistilanne sattuu yllättäen. Jos yrittäjällä on suunnitelma, missä riskejä on käyty läpi, voi yrittäjä esimerkiksi varautua, mistä sijaiset etsitään tai miten työt sairastumistilanteessa jaetaan. Luonnollisesti kaikkea ei voi kirjata ylös, mutta jo tunnistettavimpien riskien kirjaaminen auttaa.

Pk-yrityksessä suunnitelma on hyvä olla kaikille tiedossa, sillä jos itse yrittäjä sairastuu, muut osaavat toteuttaa suunnitelman.

Tiesitkö, että…

päivän sairauspoissaolo maksaa yhtä paljon kuin työntekijän terveysvakuutus koko vuodeksi. Vakuutus tuo taloudellista turvaa ja mahdollistaa nopean pääsyn hoitoon, mikä usein nopeuttaa myös työhön paluuta.

Testaa tästä yrityksen vakuutustarve!

2 Ota vakuutus

Suunnitelman yhteydessä on hyvä miettiä mihin sairastumisen aiheuttamiin riskeihin yrittäjä voi vaikuttaa.

Korjus sanoo, että sairauskuluvakuutus on ykkönen sekä yrittäjän että työntekijöiden osalta. Vakuutus varmistaa, että henkilö saadaan mahdollisimman nopeasti hoitoon, toipumaan ja jälleen työkykyiseksi.

– Jos henkilö sairastaa pidempään, yrittäjä voi saada taloudellista apua esimerkiksi sijaisten palkkaamiseen. Lyhytaikainen työkyvyttömyysturva paikkaa lisäkuluja, jos sen edunsaaja on yritys itse.

3 Varaudu osakassopimuksella

Jos yrityksessä on monta osakasta, osakassopimus on ajankohtainen jo yrityksen perustamisvaiheessa. Sopimus varmistaa, että esimerkiksi tilanteessa, jossa joku osakkaista sairastuu vakavasti tai menehtyy, yritystoiminnan jatkuvuus ei vaarannu.

– Vakavampiin tilanteisiin kannattaa varautua osakassopimuksella. Se varmistaa, että yrityksen omistus periytyy ja säilyy halutusti, eli selventää miten hommat jatkuvat ja miten omistajuus jakautuu, Korjus sanoo.

Lue: Kansainvälistymisen riskit– lue vinkit kohti sujuvaa kansainvälistymistä