Onnistunut rekrytointi vaatii onnistuneen kohtaamisen, sanoo palkittu rekrytoija

Vuoden rekrytoijaksi 2023 valittu Klara Mattsson luottaa rekrytoinnissa kohtaamiseen ja kuunteluun. Huipputyyppejä hän kehottaa etsimään rohkeasti myös työkuvioiden ulkopuolelta.


Team leader Klara Mattssonin tehtäviin kuuluu Seuralaisten rekrytointi ikäihmisille Suomen ensimmäisessä vanhusseurapalvelu Seuranassa. Rekrytoijan roolissa hän kohtaa monenlaisia ihmisiä ja elämäntilanteita.

– Tässä työssä on äärimmäisen tärkeää löytää juuri oikea ja tehtävään sopiva henkilö, sillä tehtävään valittu on asiakkaan kanssa todella läheisesti tekemisissä. Se tuo rekrytointiin omat haasteensa.

Mattssonin resepti oikean ihmisen löytämiseen on hyvin yksinkertainen: kohtaaminen ja kuuntelu. Haastatteluihin hän haluaa luoda rennon ja lämpimän ilmapiirin, jossa ihmisten aito kohtaaminen tulee mahdolliseksi.

– Koen, että rekrytointihaastattelun kulmakivi on aito halu tutustua toiseen ihmiseen ja kuulostella, millainen persoona on kyseessä.

Tutustumisen ja ihmisen kuuntelun lisäksi aivan yhtä tärkeäksi elementiksi Mattsson nostaa hakijan oman kiinnostuksen haettavaa tehtävää kohtaan. Aitoa motivaatiota ei hänen mukaansa korvaa mikään.

– Meillähän hakijoiden joukossa korostuu se, että he kokevat saavansa työtehtävästä merkitystä elämäänsä. Tämä helpottaa rekrytointiprosessia huomattavasti, Mattsson toteaa.

Seuranan toimitusjohtaja Mirka Saarinen.
Toimitusjohtaja Mirka Saarinen (oik.) perusti Seuranan, koska halusi saada omalle papalleen seuraa hoivakotiin. Nyt Seurana rekrytoi Seuralaisia vanhuksille ympäri Suomen.

Hyvää tyyppiä kannattaa etsiä myös laatikon ulkopuolelta

Yleisimmät rekrytoinnin haasteet liittyvät sopivien ihmisten löytämiseen. Monilla aloilla onkin jouduttu käyttämään luovuutta hyvien hakijoiden houkuttelemiseksi.

Mattsson ei usko, että sopivan ihmisen löytämiseen on mitään yksinkertaista kikkaa. Hän kannustaa yrityksiä laajentamaan etsintää tavanomaisten työkuvioiden ulkopuolelle.

– Lähtisin miettimään, missä yrityksen etsimä ihminen voi vaikuttaa ja toimia. Tässä voi hyödyntää hyvin monenlaisia verkostoja, ei pelkästään alan sisäisiä.

Hyvä esimerkki on Mattssonin mukaan se, että Seurana etsii sopivia rekrytoitavia ennakkoluulottomasti paikallisten toimijoiden kautta, kuten seuratoiminnasta tai harrastuksista.

– Tässä ajatuksena on se, että joskus ne yhdistävät tekijät voivat löytyä sieltä niin sanotun laatikon ulkopuolelta.

Rekrytointiprosessissa korostuvat ominaisuudet ja yhteensopivuus

Seuralaisen työssä osapuolien täytyy sopia toisilleen täydellisesti, ikään kuin palapelin osat. Rekrytointiprosessissa korostuvat ihmisen ominaisuudet ja yhteensopivuus toisten kanssa. Tätä voi Mattssonin mielestä soveltaa alalle kuin alalle.

– Meillä näille asioille annetaan rekrytointiprosessissa kaikkein eniten arvoa. Näen kuitenkin, että työssä kuin työssä asioiden toimivuus perustuu hyvin pitkälle ihmissuhteille.

Toimiva kemia ja sujuvat suhteet ihmisten välillä nousevat keskiöön myös silloin, kun halutaan panostaa pitkäkestoisiin kumppanuuksiin. Siksi kohtaaminen ja yhteisten tekijöiden löytäminen ovat Mattssonin työssä onnistuneen ”matchin” ytimessä.

– Rekrytoijana panostan siihen, että minusta välittyy sydämellisyys ja lämpö. Sitä kautta löydän helpoiten juuri ne meille sopivat ihmiset.

Seuranan slogan on "Onnellinen vanhuus".
Seurana seuralaisen työssä osapuolien täytyy sopia toisilleen täydellisesti, ikään kuin palapelin osat.

Vuoden rekrytoija tekee sitä mitä rakastaa

Klara Mattssonin ura on ollut huiman nousujohteinen. Mattsson pokkasi 2023 Rekrygaalassa vuoden rekrytoijan palkinnon, vaikka vielä noin puolitoista vuotta sitten hän oli ikäihmisille seuralaisia välittävässä Seurana Oy:ssa harjoittelijana.

Mitään ihmeellistä salaisuutta tai taikakonstia tähän hurjaan kehitykseen ei Mattssonin mukaan kuitenkaan liity. Kaikki tapahtui kuin itsestään ja huomaamatta samalla, kun Mattsson teki sitä, mitä hän rakastaa.

– Seuranan palveluksessa olen olen saanut haastaa itseäni. Minulla on ollut kova into kehittyä ja oppia, siinä varmaan ydinsyyt siihen, miksi olen nyt tässä, Mattsson tiivistää.