Teknologia-alan pioneeriyritys Unikie hakee hallittua kasvua ulkomailta – miljardiluokan markkinat odottavat

Unikie Oy - Vuoden kasvuyritys 2021

Suomalainen teknologiaosaaminen tunnetaan maailmalla. Oman osansa menestyksestä on saavuttanut tamperelainen kasvuyritys Unikie. Erityisesti vahva kansainvälinen kasvupotentiaali siivitti teknologiatalo Unikien Vuoden kasvuyritykseksi 2021 Kasvu Openin keskisuurten yritysten sarjassa.

Mitä tapahtuu, kun teknologia yhdistää ihmiset, prosessit ja ajoneuvot tekoälyn avulla? Tätä Unikien perustajajäsenet pohtivat vuonna 2015, kun yritys näki päivänvalonsa. He olivat ennakkoluulottoman kiinnostuneita ottamaan asiasta selvää.

Koska markkinoilla oli sopiva rako pätevälle teknologiakehityksen edelläkävijäyritykselle, isot asiakkaat, kuten Sandvik ja Nokia, kiinnostuivat Unikiesta saman tien.

– Alusta lähtien asiakkaitamme ovat olleet reaaliaikaisen datan hyödyntämisen edelläkävijät kolmelta alalta: teollisuudesta, autoteollisuudesta ja tietoliikenteestä, Unikien kehitysjohtaja Jouni Salo kertoo.

Vaikka yrityksen palvelemat toimialat ovat kovin erilaisia, niitä yhdistää mahdollisuus hyötyä toistensa tietotaidosta ja osaamisesta. Tämän oivalluksen Unikie on onnistunut kaupallistamaan keskittymällä liiketoiminnassaan kolmen maailmanlaajuisen megatrendin risteykseen.

– IoE, 5G ja AI luovat sen perustan, johon teknologiamme kytkeytyy. Koska markkina on varsin tuore, sovellusmahdollisuuksia on valtavasti. Niinpä kehitämme teknologiaamme, jotta voimme vastata asiakkaidemme muuttuviin tarpeisiin, Unikien markkinointi- ja viestintäjohtaja Jari Lindholm valottaa.

Tulevaisuuden teknologiaa edelläkävijän saappaissa

Unikie kehittää teknologiaa suojattuihin reaaliaikaisiin prosesseihin. Käytännössä tämä voi tarkoittaa vaikkapa älykästä tilaa, jota on mahdollista automatisoida, analysoida ja seurata teknologian avulla. Muun muassa Suomen merkittävimmät satamat toimivat Unikien alustalla.

– Satama on ympäristö, jossa liikkuvat tavarat, ihmiset ja tilaukset. Samalla dataa kertyy kameroista, sensoreista ja tutkista. Toisin sanoen informaatiotulva on valtava. Siksi kriittisen kokonaisuuden täytyy toimia moitteettomasti ja tietoturvallisesti eri tahojen välillä, Lindholm havainnollistaa Unikien teknologian mahdollisuuksia.

”On äärimmäisen mielenkiintoista päästä kehittämään asioita, jotka ovat vahvasti tulevaisuudessa ja vievät ihmiskuntaa eteenpäin.”

Toinen esimerkki tulee autoteollisuudesta – onhan Unikie saanut vahvan jalansijan maailman merkittävimpien autovalmistajien keskuudessa. Unikien teknologia vastaa siihen, mistä tavallisesti ihmisen osuus alkaa: autoa voidaan ohjata ja se voidaan parkkeerata automaattisesti myös ilman ihmistä.

Kasvu Open Karnevaali 2021
Kasvu Openin Kasvupolku® on mille tahansa yhtiölle erinomainen työkalu keksiä itsensä uudelleen. Kun perustelee oman yrityksensä toimintatavat ensin itselleen, vasta sitten ne voi esittää uskottavasti myös ääneen muille, Salo ja Lindholm (kuvassa) sanovat.

Unikien teknologiset innovaatiot mahdollistavat siis jotain sellaista, joka tuntuu vielä monin tavoin tulevaisuuden utopialta. Lindholm ja Salo myöntävät, että pioneerin rooli ei ole aina helppo, mutta lopulta se kuitenkin palkitsee.

– On äärimmäisen mielenkiintoista päästä kehittämään asioita, jotka ovat vahvasti tulevaisuudessa ja vievät ihmiskuntaa eteenpäin. Haluamme luoda maailmaa muokkaavia teknologioita yhdessä asiakkaidemme kanssa, Lindholm vakuuttaa.

Kansainvälistä kasvua monikansallisessa työyhteisössä

Kun on yksi Suomen nopeimmin kasvaneista teknologiayrityksistä, kasvuluvut huitelevat aivan omassa luokassaan. Viimeksi kuluneiden kolmen vuoden aikana Unikien liikevaihto on kasvanut noin 7-kertaiseksi, ja vuonna 2020 se kipusi 33 miljoonaan euroon.

Vaikka koronatilanne rokottikin hieman yrityksen eksponentiaalisia kasvusuunnitelmia, nyt näkymät ovat jälleen valoisat. Hallitusta kasvusta yritys haluaa pitää silti kiinni.

– Kasvumme on onnistunut ensisijaisesti orgaanisen tulorahoituksen avulla, kunnes puolitoista vuotta sitten myös sijoittajat astuivat mukaan kuvioon. Isoin kiitos kuuluu motivoituneelle työyhteisöllemme, jota ilman näin kova kasvu ei olisi mahdollista, Lindholm toteaa.

Jopa liikevaihtoa merkityksellisempää on Unikien teknologiakompetenssin ja -omaisuuden kasvu, joka on osaavan kehitystyön ansiota. Kun kasvuyritys voi myydä jatkossa entistä enemmän skaalautuvia teknologiaratkaisuja ja lisenssejä, suotuisa kasvutahti ei ainakaan hiivu.

”Synnyimme globaaliksi toimijaksi, sillä Suomen markkinoilla kasvun rajat tulevat melko pian vastaan.”

Salo lisää, että yritys on rekrytoinut tänä vuonna yli 170 uutta työntekijää. Nyt Unikien palveluksessa työskentelee reilut 400 asiantuntijaa. Koska uusia ICT-alan osaajia ei tahdo löytää riittävästi pelkästään Suomesta, Unikie on perustanut omat toimipisteensä myös Ruotsiin, Viroon, Saksaan, Puolaan ja Yhdysvaltoihin.

– Synnyimme globaaliksi toimijaksi, sillä Suomen markkinoilla kasvun rajat tulevat melko pian vastaan. Pystymme työskentelemään hybridimallilla, vaikka työntekijämme ovat eri maissa. Koska puhumme keskenämme teknologiaa, kansallisuus ei ole este meillä työskentelylle, Salo vahvistaa.

LUE: UNIKIE – Kasvustrategiana tieto ja teknologia

Määrätietoisesti kohti miljardiluokan markkinoita

Kun Unikie osallistui tänä vuonna Kasvu Openin Tulevaisuuden liikenne Kasvupolulle, kokemus toi mukanaan tukun kallisarvoisia kysymyksiä, jotka altistivat katsomaan kasvuyrityksen liiketoimintaa uusista näkökulmista – ulkopuolisen silmin. Salo kertoo oppineensa yhtiöstä valtavasti prosessin aikana.

– Kasvupolku® on mille tahansa yhtiölle erinomainen työkalu keksiä itsensä uudelleen. Kun perustelee oman yrityksensä toimintatavat ensin itselleen, vasta sitten ne voi esittää uskottavasti myös ääneen muille. Vielä tarvittaisiin oma Kasvu Open Euroopan mittakaavassa ja globaalisti, Salo ja Lindholm hymyilevät.

Kasvu Openin järjestämät sparraukset antoivat Unikielle vahvistusta siitä, että vuosien varrella asioita on tehty kasvuyrityksessä oikein – hallitusti ja määrätietoisesti kasvua hakien. Sama asenne kannattelee Unikien matkaa edelleen kohti uusia aluevaltauksia kansainvälisillä markkinoilla.

– Seuraava tavoitteemme on kasvaa 1 000 hengen yritykseksi ja pyrkiä 100 miljoonan euron liikevaihtoon. Koska olemme mukana miljardiluokan markkinoilla, meille riittää, että potentiaalimme pätevänä teknologiaosaajana tunnistetaan, Lindholm toteaa.