Toimitusjohtajan jouluterveiset 2023: Kasvua kädet savessa

Jaana Seppälä

Vuonna 2023 keskustelua suomalaisten yritysten kasvusta ja kasvukyvystä – tai sen puutteesta sävyttivät alkuvuoden eduskuntavaalit ja niiden myötä tehdyt lupaukset. 

Hallitusohjelmaan kirjattiin muun muassa kunnianhimoiset tavoitteet kasvuhakuisten, työllistävien ja vientiin tähtäävien yritysten määrän kasvusta, Mittelstand-yritysten määrän tuplaamisesta ja TKI-panosten nostamisesta neljään prosenttiin bruttokansantuotteesta – kaikki tämä vuoteen 2030 mennessä. 

Nämä tavoitteet eivät tule toteutumaan paljon pidetyissä juhlapuheissa. Tavoitteisiin päästään ainoastaan konkreettisten tekojen kautta. 

Konkreettista apua sinne, missä sitä tarvitaan – yritysten arkeen

Vuonna 2023 olemme käärineet hihat ja pistäneet kätemme saveen. Vuoden aikana noin 300 kasvuhaluista yritystä on osallistunut meidän järjestämiimme sparrauksiin. 

Osallistuminen on yrityksille maksutonta, mutta sparraustapaamisiin panostetulla ajalla on luonnollisesti hintansa. Jokainen yrityksen edustaja on irrottanut arjestaan vuoden aikana 4-5 päivää aikaansa ja osallistunut meidän järjestämäämme sparraukseen. 

Kannattiko? Kannatti.

Kasvu Openin sparrausohjelmissa vuonna 2023 mukana olleista yrityksistä 97 prosenttia kokee käytetyn ajan vähintäänkin kannattavaksi.

Sukkamestareiden Johanna Kyllönen kiteytti sparrauspäivän tunnelmia oivaltavasti omassa LinkedIn-julkaisussaan:

“Tänään verkkokaupan Kasvu Open sparrauspäivän jälkeen reppu tursuili ajatuksia ja idoita Ylöjärvelle vietäväksi. Antti Kaihlanen, Ari Paksuniemi ja Niko Tapanainen antoivat ammattitaitonsa Sukkamestarit Oy:n käyttöön, jotta me voisimme onnistua niin Suomen kuin Euroopan valloituksessakin. Päivän TOP3 sanat olivat: tunnettuus (tunnettuus, tunnettuus), asiakaspersoonat ja asiakaslupaus.” 

Olemme jokaisesta tällaisesta palautteesta äärimmäisen kiitollisia. Uskon vahvistaminen, ratkaisujen löytäminen ja innostuksen vahvistaminen ovat syitä,  miksi Kasvu Open on olemassa.

Kasvu Open järjestää vuoden aikana kymmeniä sparrauspäiviä ohjelmiin osallistuville yrityksille.

Sparraajat auttoivat ratkomaan yritysten haasteita lähes 2000 kertaa 

Tänä vuonna sparraukseen osallistui yli 400 vapaaehtoistyötä tekevää sparraajaa. Heidän ansiostaan me olemme voineet järjestää yrityksille 1834 (!!) tapaamista näiden timanttisten asiantuntijoiden kanssa.

Me vihreätakkiset emme olisi mitään ilman uskomattomia sparraajia, jotka käyttävät omaa aikaansa ja auttavat yrityksiä. Lisäksi he antavat meille palautetta, joka herättää kiitollisuutta: tämän vuoden osalta sparraajien meille antama NPS on huimat 56. 

Pitkään sparraajan toiminut Pasi Turkka kuvaa LinkedIn-julkaisussaan sparraajien tuntoja, muun muassa sitä,miksi monet sparraajat ovat mukana vuodesta toiseen:

Olen ollut sparraajana vuodesta 2016 lähtien ja todennäköisesti saanut itse paljon enemmän, kuin sparrattavat. Ei mitään hyväntekeväisyyttä siis, vaan hyvin itsekästä ja terapeuttista. Erityisesti näinä aikoina – kun aivan liian moni yrittäjä kulkee leuka rinnassa uskoen, että peli on jo hävitty – on mieltäylentävää nähdä, miten valtavasti yrittäjissä on energiaa, unelmia ja intoa! Ja mahdollisuuksia!!”

Kasvun resepti: asenne ja asenne

HS Vision kolumnisti Mårten Mickos kuvasi kolumnissaan (9.12.2023 )osuvasti, etteivät kasvu ja menestys vaadi yrityksiltä yli-ihmisyyttä vaan pikemminkin sinnikkyyttä, mahdollisuuksiin tarttumista, periksiantamattomuutta ja uteliaisuutta. 

Tunnistan ominaisuudet; Minusta on joka vuosi kiinnostavaa ja innostavaa seurata sparraukseen osallistuvien yritysten tahtoa kasvaa: oppia uutta, hyödyntää verkostossa olevien osaamista ja puskea vastavirtaan vallitsevista globaaleista haasteista huolimatta. 

Näillä ominaisuuksilla varustetun yrityksen kasvun resepti ei ole monimutkainen, mutta vaatii että me kaikki omalla tavallamme laitamme kädet saveen. Siksi, aina kun voit: avaa ovia muille, jaa kokemuksia, tue ylämäessä ja nosta esiin mahdollisuuksia ongelmien sijaan sparrataan toinen toisiamme, koska konsepti toimii!

Vuoden 2023 sparraukset ovat käden ulottuvilla. Haku SUPERFINNS 2024 -ohjelmaan on auki 29.1.2024 asti. Helmikuussa 2024 julkaisemme useita Kasvupolku-ohjelmia, joissa on paikkoja sadoille kasvu- ja sparraushaluisille yrityksille. 

Sitä ennen on aika rauhoittua joulun viettoon, nauttia talvisesta luonnosta, sinisestä valosta sekä läheisten seurasta. Tervetuloa vuosi 2024!