Vientikaupan rahoitusosaaminen on voimakas kilpailuetu kasvuyritykselle

Finnveran rahoituspäällikkö Marjo Seppälä kannustaa yrityksiä tutustumaan vientikaupan eri rahoitusvaihtoehtoihin jo puhtaasti riskienhallinnan kannalta. Ympäristöteknologiayritys Tana Oy:lle Finnveralta parhaiden rahoitusvaihtoehtojen kysyminen on tullut tavaksi.

Viennin rahoitusosaaminen on kilpailuetu yrityksille. Finnveran tavoite on saada pk-yritykset hyödyntämään rahoitusmarkkinoiden tarjoamaa laajasti pankkipalveluista ja yksityisistä luottovakuuttajista aina Finnveran palveluihin. Näin yritykset:

  • saavat käyttöönsä kilpailukykyisimmät viennin rahoitusratkaisut,
  • tarjoavat ostajille sopivat ratkaisut, 
  • minimoivat liiketoiminnan riskit.

– Tyypillisesti viejä voi esimerkiksi rahoittaa ostajaa myöntämällä tämän laskulle maksuaikaa. Maksuajan myöntäminen voi toimia kilpailuetuna. Riskiä voidaan kattaa Finnveran vientisaatavatakuulla tai yksityisten luottovakuuttajien palveluilla, sanoo Finnveran rahoituspäällikkö Marjo Seppälä.

Tällä hetkellä eniten käytetty vientikaupan rahoitusinstrumentti on ennakkomaksu. Viejälle ennakkomaksun käyttäminen on riskitöntä. 

LUE: Kansainvälisen kauppakamarin (ICC) palvelut

Finnvera takaa useita vientikaupan maksutapoja

Ennakkomaksun lisäksi vientiyritykset käyttävät myös remburssia (ostajan pankin kirjallinen sitoumus kauppahinnan maksamisesta myyjälle), pankkitakausta, luottovakuutusta ja vientitakauksia, mutta lähes viidennes kyselyyn vastanneista yrityksistä ilmoittaa, ettei käytä mitään rahoitusinstrumenttia vientikaupoissaan.

– Viejien kannattaa muistaa, että maksuajan tai rahoituksen tarjoaminen kaupan yhteydessä voi ratkaista kaupan itselle. Ylipäätään viennin rahoituksen tunteminen auttaa viennin suunnittelemisessa. Rahoitustarpeista kannattaa keskustella ajoissa jo ennen tarjouksen tekemistä sekä oman pankin että Finnveran kanssa, sanoo Marjo Seppälä.

Finnvera toimii takaajana myös silloin, kun maksutapana on remburssi tai vekseli. Tällöin saatava voidaan diskontata pankissa, minkä Finnvera takaa. Useissa ratkaisuissa viejä saa pankin ja Finnveran palveluja hyödynnettäessä rahat kassaan heti, vaikka ostaja ei olisi vielä maksuajan puitteissa suorittanut maksua.

LUE: Pk-yrityksen vientikauppojen rahoitus (Finnvera)

Vientikaupan rahoitus yrityksen kilpailueduksi -webinaarissa mukana Finnveran Marjo Seppälä, kansainvälisen kauppakamarin Timo Vuori sekä Tana Oy:n Iidamaria Hartikainen.

Suomesta maailmalle – CASE: Tana Oy

Kotimainen kiinteän jätteen käsittelyratkaisuihin erikoistunut ympäristöteknologiayritys Tana Oy toimii 50 maassa. Liikevaihdosta yli 90 prosenttia koostuu viennistä. Tana hyödyntää monipuolisesti viennin rahoitusratkaisuja kilpailuedun rakentamiseen.

– Jos ostaja haluaa lisää maksuaikaa, haemme yhteistyössä pankkimme kanssa luottovakuuksia kaupallisilta luottovakuuttajilta. Jos pankki lähtee vakuuttamaan ratkaisua, niin jatkamme heidän kanssaan. Jos taas pankki ei lähde mukaan, käännymme Finnveran puoleen ja pohdimme, mitä voimme asiakkaalle tarjota, kertoo Tanan Business Support Manager Iidamaria Hartikainen.

Tanalle on tärkeää, että heidän oman liiketoimintansa riski on mahdollisimman pieni. Esimerkiksi laskulla on käytössä omistuksenpidätyslauseke, joka takaa, että jätteenkäsittelykone on Tanan omaisuutta niin pitkään, kun koko lasku on maksettu. 

Korona-aikana useammat jälleenmyyjät ovat halunneet käyttää pidempää maksuaikaa. Vastaavasti Tana on halunnut taata omat saatavansa, joten kaikki mahdollinen on diskontattu pankissa.

– Ennakkomaksu on meillä hyvin suosittu ratkaisu. Maksuaikaa annetaan vain, jos ostaja saa luottovakuutuksen. Esimerkiksi Finnveran kanssa toimiminen on ollut helppoa, kun voi selittää tapauksen ja kysellä, että olisiko heillä jotain ratkaisua. Yleensä löydetään jokin tapa, jota voidaan ostajalle tarjota, kertoo Hartikainen.

Vientikaupan maksutavat tutuiksi maksuttomissa työpajoissa

Aloittelevalle viejälle vientikaupan käsitteet ja toiminnot voivat tuntua hankalilta. Siksi Finnvera tarjoaa maksuttomia vientikaupan rahoituspajoja, joissa tavoitteena on tarjota pk-yritykselle työkaluja vientimyynnin kehittämiseen. 

LUE: Finnveran vientikaupan rahoituspajat