70 %:lla yrittäjistä digiosaamisessa pahoja puutteita – Digiakatemia vastaa tarpeeseen

Mies tietokoneella

Digitaalinen yhdenvertaisuus tai sen puute koskettaa paitsi tavallisia kansalaisia myös monia yrittäjiä. He voivat jäädä vaarallisesti jälkeen kehityksestä, jos digitaalisuudesta tulee uhka eikä mahdollisuus. Digitaalisuus ei yksin takaa yrityksen menestystä, mutta se muuttaa monen toimialan arkipäivää jatkuvasti. Siksi yrittäjä ei pärjää ilman taitoa käyttää uusia välineitä.

– Tietotekninen osaaminen ja verkkopalveluiden käyttö ovat kansalaistaitoja. Tämä pätee ennen kaikkea juuri yrittäjiin, joille digitaidot avaavat yksityiselämän lisäksi paljon mahdollisuuksia myös liiketoiminnassa, DNA:n yrittäjämyynnin myyntijohtaja Simo Kovalainen sanoo.

Suuri enemmistö suomalaisista yrittäjistä kuitenkin tunnistaa, että he eivät osaa hyödyntää digitaalisuuden hedelmiä. Elinkeinoelämän keskusliiton selvityksen mukaan noin 70 prosenttia yrittäjistä näkee omassa digiosaamisessa pahoja puutteita. Miten näitä puutteita voisi parhaiten paikata ja siten välttyä digisyrjäytymiseltä?

Isoissa yrityksissä työnantaja tarjoaa koulutusmahdollisuuksia, mutta yrittäjän täytyy olla itse aktiivinen. Saatavilla onkin erilaista yrittäjän digitaitojen koulutusta, mutta kynnys osallistua siihen saattaa olla liian korkea. Yhdenvertaisuuden kannalta ongelma on usein koulutuspaikan maantieteellinen etäisyys, jos yrittäjän aika ei riitä matkustamiseen. Yrittäjä saattaa myös miettiä, miten kannattavaa on investoida koulutuksiin tai meneekö oppi yli hilseen.

Mitä jos koulutuksen makuun pääsisi ilman ennakko-osaamista, ilmaiseksi, riippumatta paikasta ja silloin, kun se itselle sopii?

Tämän ajatuksen pohjalta DNA kehitti yhteistyössä Suomen Yrittäjäopiston kanssa maksuttoman, kaikille yrittäjille avoimen digiakatemian. Se on verkkokurssi, jossa opiskellaan videoita katsellen tai lukemalla. Digiakatemian suorittaminen kokonaan onnistuu noin puolikkaassa päivässä, mutta oppitunnit voi suorittaa oman aikataulun mukaisesti.

Verkkokurssi antaa perustiedot tärkeistä teemoista, mutta käytännön työ jää edelleen yrittäjälle itselleen. Käytäntöön ryhtyminen on helpompaa, kun asioista on perusymmärrys.

– Suunnittelimme kurssin sisällön yhteistyössä Suomen Yrittäjäopiston kanssa yrittäjiltä saatujen toiveiden perusteella. Haluamme tarjota helpon tavan päästä kärryille yleisimmistä yrittäjän digiasioista, sillä yrittäjän aika ei aina riitä uuden opiskeluun. Liiketoiminnan digitalisointi kuitenkin nostaa tuottavuutta ja keventää yrittäjän työkuormaa, Kovalainen kertoo.

Digitalisoituvassa yhteiskunnassa avain yhdenvertaisuuteen ja sujuvaan osallistumiseen ovat toimivat yhteydet, laitteet ja kyky käyttää niitä. Siksi yrittäjän digiakatemia sisältää neljä osaa, jotka opastavat yrittäjää laitteiden, pilvipalvelujen, tietoturvan ja sosiaalisen median markkinoinnin hallinnassa.

Oletko sinä yrittäjänä diginukkuja vai edelläkävijä?

Lue lisää ja opiskele maksuttomassa Yrittäjän digiakatemiassa!