Johtajan positiivinen asenne kasvuun versoo arvoista

Kasvu Openin ja Varman tuoreen kyselytutkimuksen mukaan suomalaisten pk-yritysten johtajilla on vahva halu kasvattaa yrityksiään. Yhdeksi keskeisimmäksi kasvun mahdollistajaksi tutkimuksessa nousi johtajan positiivinen asenne kasvuun.

– Kaikki lähtee johtajan luottamuksesta yrityksen mahdollisuuksiin ja vahvasta uskosta omaan tekemiseen. Ilman sitä ei ole mitään, Työeläkeyhtiö Varman asiakkuuspäällikkö Johanna Ahonen tiivistää.

Haasteiden keskellä johtajan tärkein tehtävä on Ahosen mukaan johtaa esimerkillä.

– Johtajan tehtävä on ylläpitää luottamusta ja kannustaa tiimi mukaan rohkeaan tekemiseen. Rohkeus ideoida ja kokeilla uutta ovat positiivisen tekemisen ytimessä.

Kotimaisten pk-yritysten johtajilta löytyy tutkitusti uskoa kasvuun. Kasvua ruokkii johtajan kyky positiivisen asenteen jalkauttamiseen, uskovat Tuija Viitaniemi (vas.) ja Johanna Aaltonen.

Positiivisen asenteen juuret ovat arvoissa

– Mielestäni positiivinen asenne kasvuun näkyy siinä, että johtaja tarttuu tilaisuuksiin rohkeasti, eikä pelkää muutosta tai riskinottoa, Päiväkoti Oravametsän toimitusjohtaja Tuija Viitaniemi sanoo.

Pirkanmaan alueella toimiva Päiväkoti Oravametsä on esimerkki voimakkaan kasvun vaiheessa olevasta yrityksestä. Vuonna 2023 yrityksen toiminta tuplaantui. Vuonna 2024 jo tuplattu toiminta tuplataan uudelleen.

Kasvun tuomiin paineisiin ja muutoksiin positiivinen asenne on Viitaniemen mukaan käytännössä ainoa työkalu.

– Positiivisen asenteen pitää olla kestävä, hetken huuma ei pitkälle kanna. Haasteidenkin keskellä johtajan on oltava se, joka luo henkilöstölle uskoa omaan tekemiseen.

Viitaniemi näkee, että kestävän positiivisen asenteen takaa löytyy vahvoja arvoja. Ne tuovat tekemiseen syvemmän merkityksen. Päiväkoti Oravametsälle näitä arvoja ovat esimerkiksi palvelun jatkumisen takaaminen, työpaikkojen luominen ja tyytyväiset asiakkaat.

Positiivisen asenteen pitää olla kestävä, hetken huuma ei pitkälle kanna. Haasteidenkin keskellä johtajan on oltava se, joka luo henkilöstölle uskoa omaan tekemiseen.

Positiivista asennetta jalkautetaan sinnikkäällä arjen työllä

Positiivisen asenteen jalkauttaminen yrityskulttuuriin koostuu arkisista teoista ja viestinnästä. Varman Ahonen näkee, että kyse on lopulta yksinkertaisista asioista, kuten toimivasta struktuurista ja avoimesta kommunikaatiosta.

– Tiimin ja tekijöiden motivaatiota pitää yllä esimerkiksi välittömän palautteen annon kulttuuri, eli että onnistumisista ja hyvästä työstä annetaan positiivista palautetta heti eikä joskus myöhemmin.

Oravametsän Viitaniemi kokee, että johtajan läsnäololla on jalkauttamisen kannalta iso merkitys. Yrityskulttuuria ei voi hänen mukaansa luoda toimistosta käsin, vaan käytännön kommunikaation kautta.

– Johtajan on hyvä näkyä kaikilla toiminnan tasoilla aina henkilöstön ja asiakkaiden kanssa kommunikoimisesta toimintatapojen luomiseen. Läsnäolo synnyttää luottamusta ja tekee esimerkillä johtamisen mahdolliseksi.

Tuija Viitaniemi, Päiväkoti Oravametsä
Päiväkoti Oravametsän Tuija Viitaniemi uskoo, että läsnäolo synnyttää luottamusta ja tekee esimerkillä johtamisen mahdolliseksi.

Yrityskulttuuria on rakennettava joka päivä

Yrityskulttuurin visio ja arvot säilyvät kirkkaana kasvun keskelläkin, kunhan yrityksessä on perusasiat hallussa.

– Arvoista ja visiosta täytyy viestiä joka päivä ja kaikilla mahdollisilla tavoilla niin yrityksen sisällä kuin ulkopuolelle. Näin ne säilyvät vahvana jokapäiväisessä tekemisessä, Varman Ahonen summaa.

Päiväkoti Oravametsän kasvu on tapahtunut pääasiassa liiketoimintakauppojen myötä. Tämä on opettanut Viitaniemelle hyvin käytännöllisellä tavalla yrityskulttuurista viestimisen tärkeyden.

– Esimerkiksi työntekijöiden ja asiakkaiden vastaanottaminen, heidän kuulemisensa ja avoin kommunikaatio on ollut ensiarvoisen tärkeää. Tämä on avannut myös väylän viestiä yrityksen arvoista, Viitaniemi sanoo.

Varman Ahonen muistuttaa, että kasvun tuomien paineiden keskellä yrityskulttuuria kannattelevat myös toimivat prosessit.

– Oikea hetki prosessien luomiseen on nyt. Intensiivisen kasvun vaiheen aikana se on haastavaa. Johtajan on myös tärkeä muistaa delegoida tehtäviä ja huolehtia omasta työkyvystään. Positiivisen fiiliksen ylläpitäminen ei onnistu uupuneelta, Ahonen sanoo.

Päiväkoti Oravametsä osallistui Keski-Suomen Kasvupolku -sparrausohjelmaan vuonna 2024.

Lue lisää ja hae mukaan sparraukseen!