”Kaikki hyvät ideat lähtevät unelmista”
Konttiravintola Mortonin yrittäjä Jarna Kaplas haaveili salaa oman ravintolan perustamisesta korkeakoulussa tietämättä, että opiskelukavereilla Petri Virralla ja Iiro Lyytisellä oli samanlaisia haaveita. Kun Virta erään kerran heitti ilmoille idean omasta ravintolasta, Kaplas sekä Lyytinen olivat heti mukana!
Vuonna 2010 kolmikko perusti Ravintola Mortonin Virran ja Lyytisen kotipaikkakunnalle Rautalammille. Nuorilla 22-vuotiailla yrittäjillä oli selkeä visio yritystoiminnalle; Valloitetaan maailma hyvällä ruualla, leppoisella tunnelmalla ja luodaan samalla Suomen paras keikkapaikka.
– Rautalammilta kotoisin olevan Mortonin suvun tarina viehätti ja päätimme nimetä ravintolan Yhdysvaltain itsenäisyysjulistuksen allekirjoittaneen John Mortonin mukaan, Mortonin toimitusjohtaja Jarna Kaplas kertoo.
Vuonna 2013 Ravintola Mortonin toimintaa haluttiin laajentaa, sillä Morton oli kolmessa vuodessa saavuttanut maineen legendaarisena ravintolana, jossa ruoka oli vahvasti läsnä keikoilla. Yrittäjät päättivät viedä ruokapuolen muihinkin kaupunkeihin ja pystyttivät ravintolan merikonttiin. Syntyi ensimmäinen Konttiravintola Morton.
LUE: ”Yrittäjillä on pohjimmiltaan jokin luonnevika, pakko olla”
“Minusta ei tule ikinä yrittäjää”
Jarna Kaplas on yrittäjäperheestä ja murrosiän kynnyksellä hän vannoi pysyvänsä kaukana yrittäjyydestä. Kuitenkin kaksi vuotta myöhemmin, 18 vuotta täytettyään Kaplas perusti ensimmäisen oman yrityksensä kustannus- ja tapahtumatuotannon alalle.
Korkekouluopinnot yrittäjäpainotteisella linjalla Jyväskylän Tiimiakatemiassa katkaisivat yrittäjäuran hetkeksi ennen Ravintola Mortonin perustamista.
– Nuorena, kaksikymppisenä naisena uskottavuuden eteen joutui tekemään paljon töitä. Alkuaikoina huomasin, että yhteistyökumppanit kyseenalaistivat tekemistäni. Mortonin alkuaikoina yksi panimo ei tehnyt edes tarjousta, koska minä ja yhtiökumppanini olimme heidän mielestään liian nuoria.
Mortonia perustaessa kolmikko päätti pitää ravintolaa maksimissaan viisi vuotta. Vuonna 2015 viisi vuotta oli kulunut, ja Virta ja Lyytinen poistuivat yrityksestä. Jarna päätti ostaa ravintolan itselleen. Murrosikäinen Jarna ei varmasti uskonut olevansa 32-vuotiaana yksin yrittäjä työllistäen kesäisin 50 työntekijää ja ympäri vuoden yhden työntekijän.
Yrittäjän työ ja muu elämä ovat tasapainossa
Lapsena Jarna Kaplas kaipasi isänsä seuraa ja harmitteli, että isällä ei ollut aikaa leikkiä hänen kanssaan. Mortonin oston yhteydessä isä lupasi hyvittää poissaolonsa lapsuudessa ja auttaa aikuista tytärtään joka käänteessä.
– Isä on lunastanut lupauksensa täysin ja nyt aikuisena olen saanut häneltä paljon aikaa. Olemme kulkeneet rinta rinnan ja ratkoneet haasteita yhdessä.
Kaplas itse kokee olevansa mukana lapsensa arjessa täysipainoisesti. Hän on nähnyt omien vanhempiensa tekevän 14 tuntia töitä päivittäin, eikä halua itse tehdä samaa. Siksi hän pyrkii siihen, että aikaa löytyy työn lisäksi muulle elämälle ja lomailulle.
– Kevät, erityisesti touko- ja kesäkuu ovat aina raskaampaa aikaa, jolloin arjen pyörittäminen vaatii puolisolta enemmän resursseja. Puolisoni arvostaa ja ymmärtää yrittäjyyttä, vaikka ei itse ole yrittäjä – onneksi! Kahden yrittäjän tai ainakaan kahden sesonkiyrittäjän perheen arki ei ehkä onnistuisi.
Morton – taistelu tylsyyttä vastaan
Jarna Kaplakselle tärkeää on Konttiravintola Mortonin missio taistella tylsyyttä vastaan ja sitä, että maailma ei olisi niin ennalta arvattava. Jokainen päivä ja jokainen kohtaaminen voisivat olla uudenlaisia ja johtaa hauskoihin tapahtumiin ihmisten elämässä niin Mortonissa kuin sen ulkopuolellakin.
– Haluan, että asiakkaat tykkäävät ja haluavat viedä meidän missiota eteenpäin. Harvemmin on aikaa istua alas ja jutella asiakkaille, mutta kuuntelen monesti salaa heidän fiiliksiään.
Palkitsevinta yrittäjälle on yhdessä tekeminen ja se, että saa olla kehittämässä ja viemässä työntekijöitään eteenpäin.
– Meillä on älyttömän upea porukka tekemässä tätä hommaa. Suurin osa on ollut jo pitkään mukana Mortonin tarinassa. Uskon, että jotain on tullut tehtyä oikein, kun työntekijät pysyvät.