Kiertotalouden Kasvupolulle valittu 26 kovan kansainvälisen markkinapotentiaalin omaava yritystä

Yritysten kasvuohjelmaan Kiertotalouden Kasvupolulle on valittu 26 kasvupotentiaalisinta yritystä 48 hakijan joukosta. Yksi Kasvupolulle valituista yrityksistä on Soilfood Oy, joka laittaa teollisuuden ja maatalouden sivuvirrat hyötykäyttöön vähentäen samalla jätteen syntymistä. Kiertotalouden Kasvupolku järjestetään osana Suomen suurinta yritysten kasvun sparrausohjelmaa, Kasvu Openia.

Yritykset, jotka pääsivät jatkoon asiantuntijoiden sparrattaviksi ovat Alkem Oy, Froodly Oy, Helsieni Oy, Honkio Oy, Idealgrain Oy, Igglo Operations Oy, Kliffa Innovations, Koepala Packaging Oy, Ravintola Loop, Soil Scout Oy sekä Soilfood Oy Helsingistä, AQVA.IO www.leaklook.io Porista, Arctic Factory ja MHK-Kuljetus Oy Rovaniemeltä, Barking Oy Kirkkonummelta, EcoFiSo Oy Lahdesta, Globe Hope oy Vihdistä, Jarmat Oy Iisalmesta, Kameratori Oy sekä Nokian Hylsy Oy Tampereelta, Netled Oy Pirkkalasta, Preventos Informatics Oy Kuopiosta, Rakeistus Oy ja SFTec Oy Oulusta sekä Vaatelainaamo Vaatepuu Oy Järvenpäästä.

Valinnat tehneeseen tuomaristoon kuuluvan Sitran kierto- ja jakamistalouden asiantuntijan Daniel Kaufmannin mukaan tuomariston alkuperäisenä ajatuksena oli valita Kasvupolulle mukaan 20 yritystä, mutta hakijoiden laadukkuuden ja moninaisuuden vuoksi tuomaristo halusi tarjota tämän mahdollisuuden 26 yritykselle.

“Kasvupolulle hakeneiden yritysten joukko oli kovatasoinen ja laajasti kiertotaloutta edustava. Hakeneissa yrityksissä oli mukana sekä isoja vakiintuneita toimijoita, jotka ovat laajentamassa toimintaansa uusille liiketoiminta-alueille, että niin sanotusti nollasta lähteviä kunnianhimoisia start-uppeja. Tälle ajalle tyypillisesti digitaalisuus, palvelubisnes sekä ratkaisumyynti olivat muunmuassa vahvasti läsnä Kasvupolulle hakeneissa yrityksissä.”

Kasvupolulle mukaan valittujen yritysten liikeideat liittyvät mm. suljetun tilan kasvintuotantoteknologioihin, jakamistalouteen, teollisuuden ja maatalouden sivuvirtojen hyötykäyttöön sekä hävikkiruuan ja kierrätysmateriaalien hyödyntämiseen. Kaufmannin mukaan valittuja 26 yritystä yhdistää erityisesti kolme asiaa; merkittävä kansainvälinen markkinapotentiaali, iso kasvun nälkä ja kovat kasvutavoitteet sekä kiertotalouden tavoitteita edistävä vaikutus.

“Mielestäni Kasvupolulle valittujen yritysten moninaisuus kuvaa hyvin kiertotalouden käsitteen laajuutta. Yritysjoukko edustaa laajasti kiertotalouden eri puolia ruokajärjestelmän kiertotaloudesta, jakamistalouteen ja teolliseen sivuvirtojen hyödyntämiseen. Vahvan sparrausverkoston ansiosta uskon, että kaikki Kasvupolulle valitut yritykset saavat lisäarvoa ohjelmasta.”

Kiertotalouden Kasvupolun tuomaristoon kuuluvat Kaufmannin lisäksi Merja Rehn Sitrasta, Sami Koskela Futuricestä, Isa-Maria Bergman ja Paula Eskola Motivasta, Outi Suomi Business Finlandista, Tero Luoma Taalerista ja Janne Hietaniemi Solved.fi:stä.

Viisaiden ihmisten avulla pidemmälle kuin yksin yrittämällä

Yksi Kiertotalouden Kasvupolulle valituista yrityksistä on vuonna 2015 perustettu Soilfood Oy, joka tarjoaa asiakkaille niin teollisuudessa kuin maataloudessa parhaat mahdolliset ratkaisut sivuvirtojen kestävään ja kustannustehokkaaseen hyötykäyttöön. Yrityksen tavoitteena on olla vuoteen 2020 mennessä vahvana esimerkkinä kiertotalouden yritystoiminnasta niin Suomessa kuin kansainvälisesti.

”Yksi perustajamme, hallituksen jäsen Saara Kankaanrinta korostaa, että kun tavoitteet tuntuvat liian korkeilta ne on todennäköisesti oikein asetettu. Jos olisimme tähdänneet puoliväliin nykyisestä, tuskin olisimme päässeet edes nykyiselle tasolle.” yrityksen toimitusjohtaja Eljas Jokinen kertoo.

Jokinen kertoo vierastavansa amerikkalaista tyyliä korostaa bisnesidean merkitystä menestyksen tärkeimpänä edellytyksenä, sillä hänen mielestään tekeminen luo 90 % yrityksen menestyksestä. Toteutus, tiimi, yhteiset arvot, virheiden tekeminen ja niistä oppiminen ovat hänen mielestään ne asiat, jotka mahdollistavat yrityksen kasvun ja kehittymisen. Tekemisen ja sen kehittämisen tueksi Soilfood Oy on hyödyntänyt alusta saakka ulkopuolista apua ja sparrausta.

”Meillä on jo nyt ammattimaisesti toimiva hallitus, johon ollaan pyritty hakemaan kasvuyritysten haasteita ratkoneita ammattilaisia. Tällainen sparraus on siinä mielessä tuttua. Kun ottaa viisaita ihmisiä mukaan, joilla on halua auttaa, niin varmasti pääsee pidemmälle kuin yksin yrittämällä.” Jokinen toteaa.

Jokinen odottaa mielenkiinnolla Kiertotalouden Kasvupolun antia, koska tunnistaa useita yrityksiä, jotka ovat osallistuneet aikaisempina vuosina Kasvu Openiin ja menestyneet sen jälkeen. Tästä näkökulmasta katsottuna hän näkee Kasvupolun mukanaan tuoman valikoinnin, sparrauksen ja arvioinnin hyödyn suurena.

Kasvupolun eteneminen

Kiertotalouden Kasvupolulle mukaan valittuja yrityksiä sparrataan 5.6., 12.6. ja 9.8.2018. Tällöin eri alojen (mm. kiertotalous, kasvu, kansainvälistyminen, myynti, rahoitus, markkinointi, johtaminen) asiantuntijat eli myllärit haastavat ja auttavat yrityksiä pääsemään omiin kasvutavoitteisiinsa. Kukin yritys kohtaa mylläreitä 10×45 minuutin luottamuksellisissa kahdenkeskisissä tapaamisissa. Kiertotalouden toimijoista koottu tuomaristo valitsee Kasvupolun semifinaalissa 9.8. kaksi parasta yritystä, jotka etenevät 24.─25.10.2018 järjestettävään valtakunnalliseen finaaliin, Kasvu Open Karnevaaliin.

Lisätietoja:

Janne Roiha, Kasvupolun fasilitoija, Kasvun Roihu*, p. 044 034 2179, janne.roiha@roihu.com

Daniel Kaufmann, Asiantuntija / Kiertotalous, Sitra, p. 294 618 472, daniel.kaufmann@sitra.fi

Eljas Jokinen, toimitusjohtaja, Soilfood, p. 040 703 1442, eljas.jokinen@soilfood.fi

Kasvu Open on valtakunnallinen sparrausohjelma pk-yrityksille, joka auttaa yrityksiä niiden kasvuhaasteissa. Sparraus on valituksi tulleille yrityksille maksutonta. Vuonna 2018 tavoitteena on antaa ohjausta 450 yritykselle yli tuhannen asiantuntijan voimin 30 Kasvupolulla. Vuosi huipentuu Kasvu Open Karnevaaliin lokakuussa 2018, jossa 100 finalistin joukosta valitaan Suomen parhaat kasvuyritykset.

————————–

Kasvupolun mahdollistavat Sitra, Motiva, Business Finland ja Uusiouutiset ─ sekä valtakunnalliset kumppanit Nordea, Finnvera, Technopolis, Varma, If, Team Finland, BusinessJKL, Keski-Suomen Liitto, Grano, Laukaan kunta, TT-Säätiö, Jyväskylän Messut, Jyväs-Caravan, Isku ja San Francisco Oy.

————————-

*Kasvun Roihu Oy on valtuutettu Kasvu Open -tapahtumien järjestäjä ja voittoa jakamattoman Kasvu Open Oy:n osakas. Muut osakkaat ovat Keski-Suomen kauppakamari, Jyväskylän kaupunki ja Aava & Bang Oy.