Toimitusjohtajan jouluterveiset 2022: Lahja Suomelle ovat yritykset, jotka haluavat kasvaa

Epävarmoista ajoista huolimatta vuonna 2022 Kasvu Openin sparrausohjelmiin osallistui lähes 300 kasvuhaluista yritystä. Näiden yritysten sparraus on paras lahja, jonka me yhdessä kumppaneidemme ja sparraajien kanssa voimme antaa.

Kuluneen vuoden aikana minulta on useamman kerran kysytty, löytyykö Suomesta yrityksiä, jotka haluavat kasvaa. Joka kerran kysymys pysäyttää pohtimaan, miten erilaisesta näkökulmasta minä asiaa tarkastelen, sillä vastaus on aina sama: Tottakai, satoja!

Olen kiitollinen näkökulmastani ja siitä, miten työni kautta saan olla tekemisissä tulevaisuuteen uskovien ja maailmaa muuttavien yritysten kanssa – jopa tänä vuonna, jota on haastanut koronapandemian rajoitukset ja helmikuussa maailman yhdessä yössä muuttanut Venäjän hyökkäys Ukrainaan. 

Haasteet ja epävarmuus tulevasta kuuluivat keskusteluissa yrittäjien kanssa koko vuoden ajan. Yhteiseksi “kasvuyrityspulssiksi” se muuttui, kun tarkastelimme yli 400 yrittäjän Kasvu Openin Kasvuyritysanalyysiin kirjaamia kasvutavoitteita ja tulevaisuuden suunnitelmia. Useamman kuin kerran tavoitimme sanaparin “epävarma maailmantilanne”.

Kolikolla on onneksi kääntöpuoli. Yrityksillä on halua kasvaa, menestyä ja kansainvälistyä. Siitä puhdasta faktaa kielii muun muassa Kasvupolku-sparrausohjelmiin osallistuneiden yritysten joukko (kts. alempana), joka todistaa: Vaikka realiteetit ovat kaikille samat ja muutos maailmassa on totta, on omalla asennoitumisella aivan uskomaton merkitys. 

Siksi minua ei haittaa, vaikka omille silmälaseille lentelee vihreää tähtipölyä, joka valaisee kolikosta kirkkaammin mahdollisuuksien puoliskon. 

Business Jyväskylä on Kasvu Openin pitkäaikainen kumppani. Selfien äärellä Jaana Seppälä ja Business Jyväskylän Nina Rautiainen.
Business Jyväskylä on Kasvu Openin pitkäaikainen kumppani. Selfien äärellä Jaana Seppälä ja Business Jyväskylän Nina Rautiainen.

Sparrausohjelmien vuosi 2022

Keväällä, toista kertaa Nordean ja sijoittajapartnereiden kanssa toteutetussa SUPERFINNS-ohjelmassa hioimme yrityksistä timantteja, jotka valloittavat maailman. Ohjelman lupaavimmaksi kasvuraketiksi valitsimme Tracegrow’n, joka on pudottanut vuoden mittaan useamman kuin yhden uutisen: Tracegrow’n tiimi kasvoi ja vahvistui sekä kävi läpi onnistuneen rahoituskierroksen.

Vuoden aikana järjestimme 16 Kasvupolku-sparrausohjelmaa, joihin osallistui huikeat 232 yritystä. Yritykset olivat kaikkialta Suomesta, kymmeniltä eri toimialoilta ja niitä yhdisti yksi nimittäjä: kasvuhalu. Sparraukseen valituilla yrityksillä kasvuhalu kiteytyi tavoitteisiin, jotka eivät ole pieniä.

Yhteenlaskettuna nämä reilu 200 yritystä tavoittelevat seuraavan kolmen vuoden aikana liikevaihtoon noin miljardin lisäystä ja yli 3500 uutta työntekijää. 

Syksyllä toteutimme kaksi Seed Village -ohjelmaa yhdessä Business Jyväskylän, Jyväskylän yliopiston ja Jyväskylän ammattikorkeakoulun kanssa. Näissä kahdessa ohjelmassa yritykset saivat vauhtia ja verkostoja omien tutkimus- ja kehityssuunnitelmiensa hiomiseen.

On ollut ilo seurata, miten ohjelmien yritykset ovat innostuneet yhdessä kehittämään palvelu- ja tuoteinnovaatioita – luonnollisesti sparraajien hyvällä vivutuksella!

Kasvu Openin Kasvupolku-ohjelmien livesparrauspäivät syksyllä 2022 olivat täynnä väkeä ja kohtaamisen riemua.
Kasvupolku-ohjelmien livesparrauspäivät syksyllä 2022 olivat täynnä väkeä ja kohtaamisen riemua.

Tervetuloa vuosi 2023!

Marraskuussa 2022 avasimme ennakkoilmoittautuminen tulevan vuoden SUPERFINNS- ja Kasvupolku-sparrausohjelmiin. Ohjelmien tarkemmat kuvaukset julkistamme vuoden 2023 alussa, mutta jo nyt voit nostaa käden pystyyn ja ilmoittautua hakijaksi sinulle sopivaan ohjelmaan.

Mutta ennen uuden vuoden starttia, ladataan yhdessä akkuja tulevan vuoden tekoja varten. Omasta ja koko Kasvu Openin vihreätakkisen jengin puolesta haluan toivottaa kaikille rentouttavaa ja halausten täyteistä joulun aikaa.