Miksi Kasvu Open kumppaniksi?

Kiteen kaupungista tuli Kasvu Openin kumppani, kun minä tulin taloon syksyllä 2018. Siitä eteenpäin olen saanut vastailla hämmästyneeseen kysymykseen: Miksi ihmeessä Kitee haluaa olla Kasvu Openin kumppani?

Minä kysyn, että miksi ei?

Strateginen kumppanuus Kasvu Openin kanssa tukee elinkeinopäällikön työtä, joka on kasvun kehittäminen ja uusien yritysten houkutteleminen Kiteelle.

Ja katsokaa, mitä me on jo saatu aikaan! Ensimmäistä kertaa historiassa Uusiutuva Metsä ja maaseutu Kasvupolun Kiitorata 2 ja finaali järjestetään Kehä 3:n ulkopuolella, rehellisesti pöndellä.

Maaliskuun lopussa odotamme paikalle kolmeakymmentä yritystä ja mojovaa joukkoa Kasvu Open -mylläreitä. Tervetuloa, Kiteellä teitä odottaa Pohjois-Karjalainen vieraanvaraisuus! Mutta pontikkaa en lupaa, eiköhän tästä mielikuvasta ole aika päästä eroon. Haluan Kiteen olevan ennemmin tunnettu aktiivisen yritystoiminnan ja positiivisen kasvun kautta.

Kitee uuteen nousuun

Kiteen teollistumisen historia on pitkä. Meillä oli teollista toimintaa ja tekemistä jo 1800-luvulla – vuonna 1833 teimme jopa Suomen ensimmäisen höyrylaivan!

1960-luvulla Kiteen teollinen kasvu kiihtyi. Ensin tuli maailman suurin lastulevytehdas, sitten tuli Marimekkoa, Karhun suksitehdasta sun muuta.

Mutta lähemmäs tätä päivää – vuoden 2008 lama kosketti Kiteetä tosi pahasti. Meiltä katosi paljon teollisia toimijoita ja työpaikkoja. Kitee onkin siitä asti sisukkaasti hakenut jotain, millä tehtäisiin tuo teollistumisen nousu uusiksi.

Tällä hetkellä meillä on hyvä määrä yrityksiä ja lisää tulee koko ajan. Eikä ihme – Kiteellä on syväsatama eli laivalla pääsee suoraan Saimaan kautta maailmalle, rajanylitysaseman kautta pääsee Venäjälle. Pietariin on kolmen tunnin matka, Helsinkiin vähän enemmän. Lisäksi löytyy kaksi rautatiepysäkkiä ja kutostie.

Mitä vielä yrittäjä voi haluta? Viininviljelijän naapuriin? No sekin meiltä löytyy!

Vahvoja alojamme ovat mekaaninen metsätalous ja biotalous, siksi olemmekin mukana valtakunnallisen kumppanuuden lisäksi polkukumppanina Uusiutuva Metsä ja maaseutu Kasvupolulla. Omalta osaltani haluan pistää lisäpaukkuja luonnontuotteisiin ja elintarvikkeisiin. Siellä suunnalla näen kasvupotentiaalia, joka tarkoittaa enemmän yrityksiä ja enemmän työpaikkoja.

Yritykset ovat jokaiselle kaupungille elintärkeitä. Ne tuovat verotulot ja luovat työpaikat. Jos ei ole yrityksiä, ei ole ihmisiä, ei ole kaupunkia, ei ole mitään.

Tämän takia Kasvu Open.

Jutun kuva ja video: Keski-Karjalan Kehitysyhtiö