Oikea sijoittuminen siivittää yrityksen kasvuun – pikkukaupunki Kitee on isojen onnistumisten kotipaikka

Haku Kasvu Open Kasvupoluille on auki

Reilun 10 000 asukkaan Kitee ei ole mikä tahansa pikkukaupunki Pohjois-Karjalassa. Se on aktiivinen teollisuuskaupunki, jolla on pitkä historia. Menneisyyden menestykseen ei ole kuitenkaan varaa tuudittautua, ja siksi Kitee pyrkii uudistumaan jatkuvasti ja houkuttelemaan uusia kasvuyrityksiä Itä-Suomen syleilyyn.

Kasvuyrityksen liiketoiminta lähtee usein pienestä liikkeelle – vaikkapa naapurin autotallissa. Optimaalista maantieteellistä sijoittumista kannattaa kuitenkin miettiä jo aikaisessa vaiheessa, Kiteen elinkeinopäällikkö Mikko Heickell muistuttaa.

– Sijainti kannattaa miettiä sen mukaan, mitä lisäarvoa se tarjoaa yritykselle. Ovatko lähellä asiakkaat, yhteistyökumppanit, alihankintaverkostot vai raaka-aineet? Mikä on sijoittumisen aito kilpailuetu kasvuyritykselle?

Kun yritystoiminta on pyörähtänyt vauhtiin ja kasvunäkymät mairittelevat, yrityksen uudelleen sijoittuminen voi tulla ajankohtaiseksi kysymykseksi. Heickellin mukaan liiketoiminnan skaalautumisen hetket ja kasvupyrähdykset ovat monesti yrityksen kasvun paikkoja myös maantieteellisesti. 

– Kun yritys tavoittelee kasvua, sijoittumispäätöksen pitää tukea yrityksen kasvusuunnitelmaa, Heickell painottaa.

Kasvuyrityksen sijoittuminen on joskus onnellisten sattumien summa

Narskuttelu Oy on esimerkki pohjoiskarjalaisesta kasvuyrityksestä, joka on menestynyt Kiteellä. Kolmen hengen perheyritys valmistaa ja myy hampaiden hyvinvointia edistäviä tuotteita, kuten ksylitolipastilleja ja -hammastahnaa. 

Yrityksen tarina alkoi Kiteellä vuonna 2010, kun yrittäjäpariskunta palasi maailmalta takaisin Suomeen. Narskuttelun toimitusjohtaja Marianne Hoppu muistelee aikoja hymyillen.

– Meillä ei ollut oikeastaan mitään paikkaa, minne mennä. Olen itse kotoisin Kiteeltä, ja meidän tavaramme olivat vanhempieni autotallissa. Päätimme, että jos emme työllisty neljässä kuukaudessa Kiteelle, suuntaamme Keski-Eurooppaan, Hoppu kertoo. 

Narskuttelu Oy:n Marianne ja Pekka Hoppu.
Narskuttelu on tehnyt hallittua kasvua vuosi vuodelta, kertovat Narskuttelu Oy:n Marianne ja Pekka Hoppu.

Onni oli myötä, sillä yrittäjäpariskunta työllistyi nopeasti. Pian Mariannen mies Pekka Hoppu huomasi, ettei Suomesta löydy hampaille itse muovailtavia purentasuojia. Niin sai alkunsa hampaiden hoitoon keskittynyt verkkokauppa.

Omia ksylitolipastilleja yritys alkoi tehdä erään eläköityneen apteekkarin tablettipuristimella vuonna 2016. Pari vuotta myöhemmin alkoi hammastahnatuotanto. Välissä tapahtui hyppy tuntemattomaan, kun toiminimiyrityksestä tuli osakeyhtiö ja yritys palkkasi ensimmäisen ulkopuolisen työntekijän. 

Narskuttelu on tehnyt hallittua kasvua vuosi vuodelta. Samalla verkkokauppa on kasvanut, ja tuotteita on tullut myyntiin ympäri Suomen. Ulkomaankaupat ovat onnistuneet Marianne Hopun mukaan kuin vahingossa. 

– Kansainvälistymisen eteen ei ole tarvinnut nukkua unettomia öitä. Vaikka koronan myötä moni kv-kauppa siirtyi, olemme tehneet silti parempaa liikevaihtoa kuin vuosi sitten, Marianne Hoppu sanoo. 

LUE: Menestystarina: Kasvuyritys Narskuttelu tähyää Kiteeltä Aasiaan

Yrittäjämyönteinen Kitee saa vetoapua verkostoista

Miksi kasvuyrityksen sitten kannattaisi muuttaa itärajan tuntumassa sijaitsevaan pikkukaupunkiin? Mikko Heickell nojaa erityisesti neljään vahvuuteen, jotka tekevät Kiteestä elinvoimaisen paikan yrittää: yritystoimintaa tukeva ympäristö, vahva tuotannollinen historia, osaava työvoima ja loistavat logistiset yhteydet. 

– Yritysten tukeminen ei ole vain kaunis strategia vaan meidän arkipäivää. Olemme tällä alueella ainut kunta, joka panostaa näin vahvasti yritysten kasvuun ja kehittymiseen. Siksi haluamme olla mukana myös Kasvu Openin kumppanina, Heickell painottaa. 

Hyvänä bonuksena Kiteellä on puhtaita luonnosta lähtöisin olevia raaka-aineita, kuten erilaisia luonnontuotteita sekä maataloustuotteita, järvikalaa ja tietenkin puuta. Esimerkiksi Narskuttelu käyttää ksylitolihammastahnassaan Nordic Koivun mahlaa. Luonnontuotteita Heickell soisi yritysten hyödyntävän vieläkin enemmän, ja siksi Kiteelle ollaan rakentamassa luonnontuotteiden ja elintarvikkeiden jatkojalostuksen klusteria. 

Kiteellä ollaan valmiita ponnistelemaan, jotta kasvuyritys pystyy sijoittumaan Kiteelle. Myös Narskuttelulle tarjottiin aikoinaan toimitiloja Kiteen Puhokselta, mikä oli yksi merkittävä tekijä lopulliselle sijoittumispäätökselle.

Myös Marianne Hoppu kehuu Kiteetä siitä, että kaikki perusteet yrittämiselle ovat valmiina, eikä mitään tarvitse pähkäillä yksin. Samoin tietotekniset ja logistiset yhteydet pelaavat. Hän luottaa erityisesti yrittäjien väliseen reiluun yhteistyöhön. 

Verkostojen luomiseen ei tarvita virallista järjestelmää vaan vapaamuotoista ja vastavuoroista auttamista. Joskus jopa yksi WhatsApp-viesti tarjoaa nopeimman avun. Silloin ei liiku raha vaan tietotaito, Hoppu kuvailee.

Eri alojen yrittäjien yhteistyön ansiosta Kiteellä tehdään persoonallisia juttuja, eikä asennetta puutu. Löytyypä Kiteeltä myös Kesmacin Suomen suurin laserleikkuri, upouusi suomirockin historiaan sukeltava Nightwish Story -näyttelykeskus sekä maailman pohjoisin viinitila Ukonniemen Viinitarha. Tulevaisuus näyttää Narskuttelunkin näkökulmasta lupaavalta.

– Kiteellä on elävä yrityskulttuuri, joka tukee meitä omalla kasvupolullamme. Meidän on hyvä kasvaa täällä luonnonhelmassa, jossa kaikki tärkeä löytyy läheltä, Hoppu kiteyttää.