Päästöjen vähentäminen edellyttää uusia toimintatapoja

Antero Vartia

Antero Vartia tunnetaan kansanedustajana, Löylyn osakkaana Compensate-säätiön perustajana. Yrittäjätaipaleensa Vartia aloitti jo nuorena Helsingin kauppatorilla matkamuistoja myyden. Hän kertoo ensimmäisen – ja kaikkein vaikeimman – askeleen yrittäjyyteen olleen itselleen yllättävän helppo. Vanhempien yrittäjätausta on valanut rohkeutta myös omaan tekemiseen. 

Antero Vartian yrittäjäuran tunnetuin projekti, Helsingin Hernesaaren rannassa sijaitseva saunaravintola Löyly on valittu muun muassa Time Magazinen World’s 100 Greatest Places-listalle. Löylystä sai alkunsa koko Suomeen ulottunut saunabuumi. Menestyksestä huolimatta Vartia myi oman osuutensa saunaravintolasta vuonna 2018 yhtiökumppanilleen Jasper Pääkköselle ja suuntasi oman katseensa ilmastonmuutoksen torjumiseen. 

Kasvu Openin ja Nordean tuottamassa Kasvun monet kasvot -podcastissa Antero Vartiaa jututtaa Merja Mähkä.

Halu vaikuttaa asioihin motivoi – siksi Compensate

Aiemmin politiikassa vaikuttanut Vartia kertoo, että myös hänen uransa puoluepolitiikan parissa ja eurovaaliehdokkaana sai alkunsa halusta vaikuttaa asioihin. Tämä tie johti lopulta kansanedustajuuteen.

Kansanedustajakauden aikana syntyi kuitenkin ajatus Compensatesta – idea, johon Vartia todella uskoi. Eduskunta-aikoinaan Vartia punnitsi omia vaikuttamismahdollisuuksiaan ja uskoi, että Compensaten avulla mahdollisuuksien kasvavan. Compensaten perustaminen ei kuitenkaan olisi ollut mahdollista ilman aiempia kokemuksia yrittäjänä, politiikasta syntyneitä verkostoja tai Löylystä hankittua pääomaa.

Vaikka Vartia uskookin pystyvänsä vaikuttamaan ilmastonmuutoksen torjuntaan paremmin perustamansa säätiön kautta kuin poliitikkona, ei kumpaakaan työtä tehdä yksin – kumppaneiden ja tiimin merkitystä ei voi liikaa korostaa. 

– Meistä jokainen lisää hiilidioksidin määrää ilmakehään, jota nämä päästöt vahingoittavat.

Compensaten avulla nämä päästöt on siivottavissa. Käytännössä asiakas maksaa siitä, että hänen aiheuttamansa hiiliatomit siivotaan pois ilmakehästä. Yksin päästöjen siivoaminen tai nykyisten toimintojen vähentäminen ei kuitenkaan riitä, vaan ilmastonmuutoksen torjumiseksi tarvitaan kokonaan uusia toimintatapoja. Juuri tästä syystä, se voi myös olla aikamme paras bisnesmahdollisuus. 

Kuuntele Antero Vartian ”Ilmastonmuutos on aikamme paras bisnesmahdollisuus” SoundCloudissa (yllä) tai Spotifyssä. Jakso myös Kasvu Openin YouTubessa.

Onnistumisen mahdollisuus motivoi yrittäjiä

Yrittäjyyteen liittyy aina epätietoisuus ja riskit. Jos tehdään vain niitä asioita, joiden tiedetään jo ennakkoon toimivan, niin kasvu on hyvin erilaista. Kaikki kasvuyritykset lähtevät liikkeelle siitä, että aina on olemassa iso epäonnistumisen riski. Menestyvät kasvuyrittäjät kuitenkin tekevät asioita siitä huolimatta, he näkevät myös ison mahdollisuuden onnistua.

Millaisia bisnesmahdollisuuksia Antero Vartia näkee ilmastonmuutoksessa ja miten hän rohkaisee tuoreita yrittäjiä ottamaan ensimmäisen askeleen?