Pentisolin tarina alkaa autotallista
Pentisol Oy:n Jari Mäkiselle yrittäjyys on tullut jo äidinmaidon mukana. Nyt Mäkinen pyörittää yhdessä puolisonsa Sanna Mäkisen kanssa perheyritys Pentisolia.
Lahtelaisen yrittäjäperheen poika Jari Mäkinen päätti hypätä vaimon perheen yrityksen palvelukseen oman isänsä myytyä yrityksensä Lahdessa. Mäkisen päätöstä seurasi muutto Järvenpäähän vastaamaan myynnistä vaimo Sanna Mäkisen perheyritys Pentisol Oy:hyn.
Pentisolin ovat perustaneet Sannan vanhemmat vuonna 1981 jäätyään pois sukuyritys Teknosprayn palveluksesta.
– Pentisolin tarina alkaa autotallista, jossa vaimoni Sannan isä Pentti Turunen aloitti pakkaamalla perusteollisuuden kemikaaleja. Myöhemmin 1980- ja 1990-luvulla liiketoiminta laajeni ja toimitiloja tarvittiin lisää. Tuotevalikoima laajeni aerosolituotteisiin teollisuuteen, elintarviketeollisuuteen ja kotitalouksille, Jari Mäkinen kertoo.
Mäkisen myyntimiehen rooli muuttui ajan myötä. Nykyään hän on kasvuyritys Pentisolin toimitusjohtaja ja yrittäjä yhdessä vaimonsa Sannan kanssa.
Pitkän yrittäjähistorian raastavia hetkiä
Mäkisen pitkälle yrittäjäuralle mahtuu paljon hyviä hetkiä ja nousuja, mutta myös paljon vaikeita hetkiä.
Yksi kipeimmistä kokemuksista oli puolison isän, Pentisolin alkuperäisen yrittäjän, yhtäkkinen sairastuminen.
– Vuonna 2011 appiukolle tuli leikkausvahingon jälkeinen halvaantuminen ja hän jäi työelämästä pois. Hetkeksi lamaannuimme kaikki, mutta sitten piti jatkaa eteenpäin. Aikaistettiin sukupolvenvaihdosta ja me Sannan kanssa alettiin vetämään firmaa, Jari Mäkinen kertoo.
Toinen haastava hetki oli, kun taloushuijarit yrittivät vuonna 2013 hankkia Pentisolin konkurssiin perusteettomasti.
– Käsittämätöntä, että Suomen laista löytyy porsaanreikä, joka mahdollistaa sen, että kuka tahansa voi hakea kenet tahansa konkurssiin. Huijarit saivat tuomion, mutta tapauksesta tuli Pentisolille imagollinen haitta, jonka korjaamiseksi joutui tekemään ylimääräistä töitä.
Kasvuyritys menee avoimella ja positiivisella asenteella kohti tulevaa
Haasteiden keskellä usko omaan tekemiseen ja tuotteeseen on pitänyt motivaatiota yllä. Julkisuudessakin näkynyt positiivinen asenne ja innostuminen kertovat siitä, että töissä viihdytään ja yrittäjät pitävät siitä, mitä tekevät.
– Suuri voimavara on se, että me tehdään vaimon kanssa kimpassa tätä hommaa ja ei tarvitse yksin vääntää. Meillä on selkeä työnjako. Minä vastaan myynnistä ja kaupallisesta puolesta kun taas Sanna vastaa taloudesta, Mäkinen kertoo.
Mäkisille yrittäjyys on elämäntapa. Kaveripiiri koostuu muista yrittäjistä ja yrittäjähenkisyys on periytynyt myös perheen lapsille.
– Me ollaan Sannan kanssa molemmat kovia tekemään duunia. Ollaan totuttu tällaiseen elämään ja tämä on kivaa! Tottakai välillä tulee raskaita päiviä, mutta eiköhän niitä tule kaikissa hommissa.
LUE: “Yrittäjillä on pohjimmiltaan jokin luonnevika, pakko olla”
Rohkealla nousukiidolla ulkomaille
Pentisol oli mukana Kasvu Openin Kasvupolku-sparrausohjelmassa vuonna 2015. Yritys sai Kasvupolku-ohjelmassa menestymisen lisäksi palkintoja kasvuyritystapahtuma Kasvu Open Karnevaalissa. Samana vuonna Pentisol nimettiin Vuoden järvenpääläiseksi ja palkittiin Vuoden uusmaalaisena yrityksenä.
– Vuodesta 2015 eteenpäin rupesi kaikki lähtemään positiiviseen nousuun. Kasvun ja menestymisen nälkä on kova, ja paljon on vielä valloittamatta. Ei voi jäädä paikoilleen makaamaan vaan pitää hakea joka päivä jotain uutta, joka pitää virkeänä, Mäkinen kertoo.
Kasvu vaatii uskoa omaan tiimiin ja tietoa siitä, että olemassa olevilla resursseilla kasvu on mahdollista tehdä.
– Olemme laittaneet paljon rahaa ja itseään peliin sen eteen, että talossa on fasiliteetit kunnossa ja kaikki työntekijät voivat hyvin. Meillä on usko siihen, että kysyntää meidän tuotteille on myös kansainvälisesti ja se motivoi rakentamaan kestävän perustan kasvulle.