Merja Rahkola: Sparraaja luo parhaimmillaan elinikäisiä suhteita yrittäjien kanssa

Kasvu Open 2022

Merja ”Merkku” Rahkola uskoo, että Kasvu Openissa jokainen asiantuntija ja yrittäjä voi voittaa itsensä. Toisten tukeminen laajentaa verkostoja, jotka tarjoavat apua juuri silloin, kun tarve vaatii.

Pitkän linjan kauppiassuvun jälkeläinen, Merja Rahkola on päässyt hyödyntämään aktiivisen yrittäjänaisen asennetta 17-vuotiaasta lähtien.

– Mallin töiden, lentoemäntäkoulutuksen ja Stockmannin ostajan pestin jälkeen vuonna 1992 perustin silloisen puolisoni kanssa ensimmäisen ravintolamme Jonathanin Hankoon, Rahkola muistelee.

Kulinaristipariskunnan unelmat ovat kantoivat. Ensimmäinen Classic Pizza Restauranpizzaravintola pistettiin pystyyn vuonna 1996. Sittemmin Classic Pizza Restaurant on laajentunut tarjoten nautinnollisia hetkiä herkkusuille. Rinnalle on syntynyt myös italialaisen pastan laatuun luottava Makaronitehdas.

Yrittäjyyden tiellä aikaansaava nainen on edelleen. Osoituksena pitkäjänteisestä työstään Rahkola palkittiin marraskuussa 2020 hopealla arvostetussa kansainvälisessä Stevie Awards for Women in Business -kilpailussa.

Nyt hän haluaa jakaa oppejaan, osaamistaan ja kontaktejaan innovatiivisille kasvuyrityksille Kasvu Open -sparraajana.

Jokaisella yrityksellä on mahdollisuus saavuttaa oma potentiaalinsa, ja siihen tarvitaan usein sparraajan apua.

– Työelämässä intohimon kohteitani ovat hyvä johtaminen, henkilökunnan jaksaminen sekä yrityksen laajentuminen niin kotimaan kuin ulkomaan markkinoilla. Näistä teemoista jaksan puhua vaikka päivätolkulla, Rahkola naurahtaa.

Ansioitunut sparraaja on rohkea ja sitoutunut hyväntekijä

Sparraajat tekevät työtään pro bono -hengessä ilman rahallista korvausta. Rahkola kertoo saaneensa urallaan niin paljon, että hän haluaa myös antaa jotain takaisin suomalaiselle yrityselämälle. 

– Auttaminen on aivan ihanaa, ja siitä tulee järjettömän hyvä fiilis. Hyvän pitää kumuloitua seuraavalle, joka sitä tarvitsee. Käytän reippaasti aikaa tutustuakseni kasvuyritykseen, jotta voin tarjota sille jotain merkityksellistä lisäarvoa. Teen kotiläksyt huolella, Rahkola vakuuttaa.

Hänen mielestään sparraajalta vaaditaan myös rohkeutta olla suora eli kykyä sanoa asioita rehellisesti mutta kuitenkin kauniisti. Hän nauttii ennen kaikkea kasvotusten tapaamisista, jolloin sparrauksesta saa parhaiten irti.

– Esitän sopivan kriittisiä kysymyksiä ja haastan katsomaan yrityksen uhkakuvia silmästä silmään. Useimmiten rakentava keskustelu johtaa kasvuyrittäjän omiin ahaa-elämyksiin, jotka kannustavat kehittämään liiketoimintaa tiettyyn suuntaan.

Rahkolan mielestä sparraajan pitää olla sitoutunut ja motivoitunut sparraamaan eri tasoisia yrityksiä. 

– Eivät sparraukset mitään yhden illan juttuja ole vaan parhaimmillaan pitkäjänteistä yhteistyötä. Jokaisella yrityksellä on mahdollisuus saavuttaa oma potentiaalinsa, ja siihen tarvitaan usein sparraajan apua, Rahkola-Toivanen miettii.

Merja Rahkola ja Lennu Keinänen lavalla Kasvu Open krnevaalissa vuonna 2022.
Kasvu Openin valtakunnallinen tuomaristo valitsee Vuoden kasvuyityksen Kasvupolku-sparrausohjelmiin osallistuneiden yritysten joukosta. Vuonna 2022 yrityksiä lavalla palkitsivat Merja Rahkola ja tuomariston puheenjohtaja Lennu Keinänen (oik.).

Verkostoista kallisarvoisia eväitä sparraajan työn tueksi

Merja Rahkolan ansioksi sparraajana voi lukea sen, että hän on ollut Kasvu Openissa myös pöydän toisella puolella sparrausta janoavana kasvuyrittäjänä. Kun Classic Pizza Restaurant osallistui vuonna 2016 sparraukseen, perheyritys voitti lopulta Start Again -sarjan.

– Koska olen kisannut itse Kasvu Openissa aiemmin yrittäjän roolissa, pystyn samaistumaan täysin sparrattavien mielentilaan. Uskon, että yrittäjän dna on samankaltainen toimialasta riippumatta.

Hänen mielestään jokainen sparraushetki on ollut mieletön kokemus, kun hän on ollut sparraajana parin viime vuoden aikana. Hän arvostaa erityisesti sitä, että sekä sparraajan että sparrattavan verkostot kasvavat kuin huomaamatta.

– Itselleni on kertynyt vuosien mittaan laaja kontaktiverkosto, joten on ilo jakaa osaavia nimiä –olipa kasvuyrityksellä hakusessa sitten rahoittaja, investoija, kumppani tai asiakas. Samalla olen itsekin päässyt verkostoitumaan monien lahjakkaiden yrittäjien kanssa.

Hänestä on ollut merkittävä kunnianosoitus päästä hyppäämään sparraajan saappaisiin, sillä hän on saanut paljon hyviä eväitä esimerkiksi johtamistyöhön sekä yksityiselämän ja yrittäjyyden yhteensovittamiseen.

”Voisiko Kasvu Openia parempaa aitiopaikkaa ollakaan suomalaisen yrityselämän läpileikkaamiseksi?”

Jos sparraaja itse pääsee kehittymään sparrauksissa, myös Kasvu Open on Rahkolan mukaan jatkuvan kehitystyön tulosta.  

– Kasvu Open on konseptina ilmiömäinen, ja se pitäisi monistaa joka ikiseen maahan. Sparrausohjelma paranee sitä mukaa, mitä kovemmat nimet saadaan sparraajiksi. Voisiko Kasvu Openia parempaa aitiopaikkaa ollakaan suomalaisen yrityselämän läpileikkaamiseksi?