Sparraajien sydän sykkii yritysten kasvun tukemiselle

Sparraajien vapaaehtoistyö vaatii työtuntien lisäksi omistautumista. Mikä motivoi sparraajia ryhtymään yrityksen kasvun vauhdittajaksi?


– Sparrauksissa inspiroivaa on se, että niissä mennään suoraan syvään päätyyn. Pienessä ajassa voidaan löytää ratkaisuja, jotka auttavat yritystä kasvamaan ja menestymään, Kasvu Openin Vuoden sparraaja 2023 Reino Meriläinen sanoo.

Helsingin Kauppakamarin Vantaan aluetoiminnan johtajana työskentelevälle Meriläiselle meriittejä on kertynyt jo 20 vuoden ajalta niin yrittäjänä kuin yrittäjyyden tukijana. Kasvu Openin sparraajana hän on toiminut vuodesta 2016.

Vuosien aikana Meriläinen on ehtinyt auttamaan kymmeniä yrityksiä kasvun polulla. Hänelle sparraaminen on olennainen osa omaa ammattiosaamista.

– Yrittäjyyden avustaminen on ollut urallani se punainen lanka. Kasvu Openissa pystyn tekemään tätä työtä aivan konkreettisimmillaan, Meriläinen sanoo, ja jatkaa:

– Parhaimmillaan jo yhden yritykselle esitetyn kysymyksen kautta saadaan avautumaan kokonainen prosessi, jossa olevat puutteet toimivat kasvun tukkeena. Kun tähän tehdään muutoksia, avautuu aivan uusi vaihe yrityksen kehityksessä, Meriläinen sanoo.

Sparraaja Reino Meriläinen
Reino Meriläinen on sparrannut yrityksiä vuodesta 2016. Vuosien aikana Meriläinen on ehtinyt tavata kymmeniä yrityksiä. Vuonna 2023 Kasvu Open valitsi Meriläisen Vuoden sparraajaksi.

Sparraajien intohimo on yrittäjyys

Sparraaja Eija Kortelainen nostaa sparraamisen tärkeimmäksi elementiksi kuuntelemisen. Noin 40 vuotta Nordealla työskennellyt Kortelainen toimii nykyisin yrityspuolen rahoituspäällikkönä. Kasvu Openin sparraajana Kortelainen on auttanut yrityksiä rahoitukseen liittyvissä asioissa jo kolmen vuoden ajan. 

– Kaikessa yksinkertaisuudessaan kuunteleminen avaa usein myös yrittäjälle itselleen mahdollisuuden nähdä ongelman ratkaisuja. Joskus mitään muuta ei tarvita.

Kortelaiselle inspiroivinta sparraamisessa on yrittäjien haastaminen ja kannustaminen. Sitä kautta syntyy myös tuloksia.

– Sparrauksissa oman lisänsä tuo se, että niissä saa kohdata hyvin erilaisia yrityksiä ja yrittäjiä. Tämä avaa myös minulle mahdollisuuden kehittää omaa ammattitaitoa.

Kasvu Openin yhteistyökumppani Nordean työntekijöillä on mahdollisuus tehdä joka vuosi 16 tuntia vapaaehtoistyötä. Moni nordealaisista käyttää tuntejaan sparraukseen.

Sparraus tuo yhteen yrittäjät ja asiantuntijat

Oman osaamisen tuominen yritysten avuksi on sparraajalle palkitsevaa, sillä työn tulokset ovat äärimmäisen merkityksellisiä. Kortelainen näkeekin, että Kasvu Openin sparraukset vastaavat isoon tarpeeseen.

– Pienille yrityksille ei ole ihan hirveän montaa reittiä asiantuntijoiden luokse neuvoja saamaan. Tässä avautuu mieletön mahdollisuus saada kovien osaajien näkemyksiä omasta liiketoiminnasta.

Vaikka kasvuyritysten kohdalla puhutaan paljon rahoituksen tärkeydestä, on asiantuntijoiden neuvoilla usein vielä suurempi arvo.

– Monesti rahoitus on seurausta siitä, että yritys tietää mihin seuraavaksi investoida omassa toiminnassaan. Jos Kasvu Openin sparraajat eivät tekisi työtään, joutuisivat yritykset hakemaan tarvitsemansa avun jostain muualta, Meriläinen summaa.

Tästä työstä ei jännitystä puutu. Jokainen kohtaaminen on täynnä mahdollisuuksia.Ansiokasta Kasvu Openin järjestämissä sparrauksissa on Meriläisen mukaan se, että niissä yhdistetään oikea sparraaja oikean yrityksen kanssa. Jokaisella yrityksellä on käytössään myös laaja yhdistelmä erilaista osaamista.

– Jokainen asiantuntija tuo pöytään oman näkemyksensä. Tämä tarjoaa yrityksen käyttöön tosi monipuolisen valikoiman keinoja ja vastauksia, Meriläinen sanoo.

Kortelainen kokee, että sparraus on kaikille osapuolille inspiroiva kokemus. Oppimista tapahtuu puolin ja toisin ja onnistumisista iloitaan yhdessä.

– Tästä työstä ei jännitystä puutu. Adrenaliini virtaa ja jokainen kohtaaminen on täynnä mahdollisuuksia. Se innostaa jatkamaan, Meriläinen tiivistää.