Sami Kettunen: Sparraaja saa kasvuyritysten menestystarinoista ideoita kehittää myös omaa tekemistä

Kasvu Open -sparraaja Sami Kettunen

Sami Kettunen on kokenut sparraaja, joka saa kasvuyrityksiltä valtavasti hyvää mieltä ja virtaa kehittää oman yhtiön liiketoimintaa.

Digitalisaation voittokulku on värittänyt Kasvu Open -sparraaja Sami Kettusen uraa niin kauan kuin hän muistaa. Aikaansaava mies ei ehtinyt olla valmistumisensa jälkeen kauaakaan palkkatöissä, kun hän perusti vuonna 2005 oman yrityksensä Samcom Oy:n.

Digitalisaation ja tietojärjestelmien synergiasta syntynyt IT-yritys on mainio esimerkki menestyksekkäästä kasvuyrityksestä, sillä se kasvoi seitsemässä vuodessa yli 100 hengen asiantuntijataloksi.

– Onnistuminen antoi reippaasti eväitä paitsi oman firman myös muiden kasvuyritysten liiketoiminnan tukemiseen, Kettunen kertoo.

Sittemmin Kettunen päätti luopua perustamastaan yrityksestä, ja hän haki uralleen uutta energiaa muutaman kasvuyrityksen johdossa.

Tällä hetkellä hän vastaa toimitusjohtajan roolissa Ceili Oy:n kiivaasta kasvusta. Ceili luottaa Salesforce-teknologiaan, jonka avulla yritys kuin yritys pystyy kehittämään liiketoimintaansa myynnin ja markkinoinnin keinoin.

– Yritysmaailmassa työskentely on opettanut minulle ennen kaikkea, miten kasvuyritysten kannattaa johtaa toimintaansa sekä markkinoida, myydä ja brändätä tuotteitaan tai palveluitaan. Tätä osaamista haluan jakaa sparraajana muillekin yrittäjille.

Lue myös: Kasvu Open lisäsi älyä ja tehoa kasvuyritysten palveluun Salesforcen avulla

Sparraajan tavoitteena elinvoimainen yritysyhteiskunta

Kasvuyritysten johtotehtävien lisäksi Kettunen on päässyt haastamaan itseään ja oppimaan paljon uutta monen yhtiön hallituksessa. Vaiheikkaat vuodet ovat kerryttäneet varmuutta hypätä sparraajan saappaisiin.

Nyt Kettunen on jo kokenut kehäkettu, sillä ensimmäistä kertaa hän oli sparraajana vuonna 2015.

– Parhaimmillaan olen ollut samana vuonna mukana jopa neljässä eri Kasvupolku-ohjelmassa. Erityisesti Digitalisaation ja Keski-Suomen alueen ohjelmat ovat tulleet tutuiksi, Kettunen sanoo.

”Saan valtavasti virtaa ja hyvää mieltä, kun kuulen upeita yritystarinoita.”

Kettusen mielestä jokainen sparrauskokemus on ollut hänelle äärettömän antoisa.

Sparraajana haluan, että Suomesta tehdään entistä parempi yritysyhteiskunta, joka nojaa kasvuyritysten menestykseen. Saan valtavasti virtaa ja hyvää mieltä, kun kuulen upeita yritystarinoita ja pääsen tutustumaan kasvunnälkäisiin yrittäjiin. Samalla pääsen oppimaan kasvuyrittäjiltä, miten meidän oman yhtiön liiketoimintaa voisi kehittää edelleen, Kettunen kuvailee ja jatkaa:

– Eikä muiden sparraajien kokemusta ja osaamista kannata sivuuttaa. Sparraajien kanssa käymäni keskustelut ovat antaneet rutkasti kehitysideoita ja ajattelemisen aihetta.

Sami Kettunen on Kasvu Open -sparraaja, joka keskittyy erityisesti kasvun käynnistämiseen.
Sparrauksissa Sami Kettunen keskittyy erityisesti kasvun käynnistämiseen sekä nopean kasvuvaiheen hallitsemiseen. Lisäksi hän pureutuu aina myynnin ja markkinoinnin kehittämiseen.

Kasvuyritysten potentiaali hyötykäyttöön

Sami Kettusen mukaan Kasvu Openiin osallistuvia yrityksiä yhdistää mieletön kasvuhalu ja -potentiaali. Usein kasvuyrityksen alkutaival saattaa kuitenkin olla kaaoksen kourissa, kun rakenteet ja toimintamallit eivät tahdo pysyä kasvun perässä.

– Kasvu on ehdottomasti hallitumpaa, nopeampaa ja tehokkaampaa, kun yrityksen tukena on kokenut sparraaja. Sparraaja auttaa yrittäjää tekemään oikeita valintoja, Kettunen uskoo.

Kasvu Open on hänen mielestään mainio sparrausohjelmien tuottaja. Ohjelmien kautta kasvuyritys saa erinomaista apua esimerkiksi rahoitukseen, myyntityöhön, tuotteistamiseen, erikoistumiseen ja digitalisaatioon.

Kettunen painottaa varsinaisessa sparraustilanteessa vuoropuhelun tärkeyttä.

– Kestävä kasvu pohjautuu luottamukselliseen keskusteluyhteyteen. Tällöin yrittäjän ajatukset jäsentyvät ja heikkoudet pystytään kääntämään vahvuuksiksi.

Sparraajana Kettunen on päässyt todistamaan lukuisten kasvuyritysten nousujohteista kehityskaarta.

– Esimerkiksi vuokraveneitä välittävä Skipperi on onnistunut menestymään erinomaisesti panostamalla vahvasti brändäykseen ja myyntityöhön. Samoin Lämpöpalvelu Sami Päijäsen matkaa on ollut ilo seurata pitkän kumppanuutemme aikana, Kettunen kertoo.

Sparrauskonsepti kehittyy vuosi vuodelta

Sami Kettunen näkee, että Kasvu Openin toimintamalli on kehittynyt hurjan paljon viime vuosien aikana. Jos kasvuyritykset tulivat aiemmin sparraukseen verrattain keskeneräisinä, nyt yritykset ovat entistä valmiimpia.

– Kasvu Open ruokkii osallistuvia yrityksiä hienosti jo etukäteen. He myös valitsevat oikeat sparraajat juuri tietyn yrityksen tarpeita ja toiveita kuunnellen. Tällöin kasvuyritys saa sparrauksesta huomattavasti enemmän irti, Kettunen iloitsee.

Vuonna 2020 Kasvu Openin sparrausohjelmat järjestettiin ensimmäistä kertaa digitaalisesti. Kettusen mielestä kokonaisuus sujui paremmin kuin hän osasi odottaa.

– Kasvu Openin väki on tehnyt huikeaa duunia digitalisoitumisen eteen. Sparraukset sujuivat hämmästyttävän hienosti, vaikka ne toteutettiin täysin etänä, Kettunen suitsuttaa.

Kun maailma ympärillä muuttuu, osaavia sparraajia tarvitaan jatkossakin.

Kettunen painottaa, ettei sparraajalta vaadita maailmaa mullistavia supermiehen taitoja vaan halua heittäytyä kasvuyrittäjän mielenmaisemaan.

– Riittää, että sparraajalla on jokin erityisosaaminen, jonka avulla hän pystyy auttamaan aloittelevaa yrittäjää. Kaikkien alojen asiantuntija ei tarvitse olla, hän vakuuttaa.