Terveisiä epämukavuusalueelta

Peukalo pystyssä

Tiedätkö sen ihmistyypin, joka nostaa käden pystyyn aina kun kysytään, ja miettii vasta sen jälkeen mihin oikeastaan tuli lupauduttua? Tunnustan. Tästä mentaliteetista on paljon hyötyä, mutta välillä se ajaa minut hankaliin rakoihin. Kaikesta olen kuitenkin lopulta selvinnyt ja jälkikäteen ole voinut huokaista ja todeta, että olihan tämäkin oppimiskokemus. 

Työelämä kokonaisuudessaan vaikuttaa entistä enemmän olevan hyppyjä tuntemattomaan, loputtomia kokeiluja ja kykyä sietää epävarmuutta. Epämukavuusalueella oleminen tulee helposti tutuksi. Itselläni tästä on tullut runsaasti kokemusta viimeisen puolen vuoden aikana.

Suunnittelutyön hitaus koettelee kärsimätöntä

Kasvu Openin uudet teknologiat ja työkalut pitäisi saada käyttöön ensi kaudelle. Uusi hakukausi käynnistyy marraskuussa. Sehän on ihan pian! Valintoja ja ratkaisuja tarvitaan pian, mutta silti pitäisi malttaa tehdä suunnittelutyö kunnolla. 

Olen epämukavuusalueellani. Koko ajan tuntuu, että asiat etenevät liian hitaasti. Tietoisuus, että aika loppuu kesken väijyy takaraivossa. Tunnustan olevani kärsimätön. Jotain pitäisi tapahtua koko ajan, että saisin tunteen asioiden etenemisestä. Suunnittelu- ja valmistelutyö ei taida olla vahvuuksiani. 

Palveluiden kehittämistyössä ja digitalisoinnissa on ollut silti syytä huolella pysähtyä miettimään toimintaympäristöä, tavoitteita ja konsepteja. Pohjatyöt on tehtävä kunnolla, ettei pitkäkestoisia ratkaisuja mutu-tuntumalla vaan oikeasti asiakaskokemukseen ja tietoon nojaten. 

Onneksi ymmärsimme pyytää tähän suunnitteluvaiheeseen mukaan huippuammattilaiset, joiden kokemus on estänyt ajamasta seinään täydellä vauhdilla heti alkumetreillä. Nyt kun muotoiluvaihe on loppusuoralla ja ymmärrystä karttunut runsaasti koko tiimillä, voidaan kliseisesti todeta, että hyvin suunniteltu on puoliksi tehty. 

Apua epämukavuusalueelle

Toinen epämukavuusalueeni ovat teknologiat ja järjestelmät. En ole koskaan ollut teknologian suhteen niin sanottu ”early adapter”. Olen pikemminkin peesaillut muiden kokemuksia ja kommentteja, ja sen jälkeen vasta itse innostunut kokeilemaan uusia ohjelmia, laitteita ja sovelluksia.

Järjestelmien lukuisten eri mahdollisuuksien viidakossa polun raivaaminen ja valintojen tekeminen kuitenkin kuuluu työhöni. Päätösten tekeminen ei aina ole kovin helppoa. Jatkuvasti tuntuu löytyvän parempi ratkaisu yksittäiseen ongelmaan – kokonaisuuden kustannuksella. 

Koska en ole yrittänytkään missään vaiheessa esittää asiantuntijaa näissä asioissa, se vapauttaa kysymään apua kokeneemmilta. Avun kysyminen ehkä onkin paras selviytymisstrategia silloin kun olet epämukavuusalueellasi. Kysy, kuuntele ja opi – sillä olen päässyt aina eteenpäin.  Sen verran opettavainen on viimeinen puolivuotinen itselleni ollut, etten voi kun kannustaa rohkeasti kokeilemaan. Käsi pystyyn!

NYT LUETAAN: