Usko kasvuun nousee

Perustettu yritys on usein kuin oma lapsi. Syntymän jälkeen sitä hoivataan. Ensimmäisinä elinvuosina yrittäjä vastaa sen tarpeisiin ympäri vuorokauden. Yritys kehittyy, kulkee ensin ehkä horjuen ja saattaa kompastuakin, mutta lopulta askel on varma ja käynti vakaata. Yritys kasvaa.

Harmillisen usein kasvu loppuu liian aikaisin. Suomessa on lukuisia yrityksiä, joilla olisi kyky, mutta jostain syystä ei aikeita kasvuun. Kasvu Openin virallisena kumppanina on erityisen hienoa saada viedä yrittäjille viestiä, että kasvu on mahdollista. Se kuuluu kaikille, ja sen voi toteuttaa yrityksen elinkaaren lähes missä tahansa vaiheessa.

Kasvun ytimessä on investointi. Yrittäjät eivät kuitenkaan aina tunne kaikkia rahoitusvaihtoehtoja, joilla tämä toteuttaa. Kun tarve investointiin nousee, ei yrittäjä välttämättä tiedä pankin tai muun perinteisen rahoittajan lisäksi tahoja, joiden puoleen kääntyä. Jos rahoitus ei järjesty, saattaa kannattavakin hanke jäädä toteuttamatta.

Joukkorahoituksen potentiaali on huomattu

Suomi on vielä hyvin pankkikeskeinen rahoitusmarkkina. Uskon kuitenkin, että olemme suuren muutoksen kynnyksellä. Yrittäjät kaipaavat rahoitukseen vapautta ja joustavuutta. Kasvua halutaan hakea yhä enemmän omilla ehdoilla. Joukkorahoituksen valtavaan potentiaaliin aletaan vihdoin herätä. Sillä voi esimerkiksi täydentää perinteistä pankkilainaa ja näin mahdollistaa yrityksen tarvitseman investoinnin.

Joitain vuosia sitten joukkorahoitus käsitettiin lähinnä hyväntahtoisena, vastikkeettomana lahjoitustoimintana. Se voi kuitenkin olla myös paljon muuta. Yritysrahoitusta pohtiessa kyseeseen voi tulla esimerkiksi omapääomaehtoinen joukkorahoitus, jossa vastineeksi sijoituksesta saa yhtiön osakkeita. Vauraus välittää joukkorahoitettua yrityslainaa, joka ohjaa yksittäisten sijoittajien sijoitukset yrityslainoihin.

On ollut hienoa huomata, että asiakasyritystemme määrä on jatkuvassa kasvussa. Kauttamme rahoitusta on saanut jo yli tuhat yritystä. Tämä osaltaan viestii luottamuksesta yrittäjyyteen ja uskosta positiivisiin talousnäkymiin. Positiivisen vireen voi nähdä myös Elinkeinoelämän keskusliiton tuoreimmassa, kesäkuussa 2018 julkaistussa Pk-Pulssissa, joka puolivuosittain kartoittaa pienten ja keskisuurten yritysten tilannetta. Kasvuhakuisten yritysten määrä on sen mukaan hienoisessa nousussa, ja nämä yritykset arvioivat niin kysynnän, työllisyyden, investointien kuin ulkomaankaupankin kehittyvän myönteisesti seuraavan vuoden aikana.

Toisinaan kasvu on kiinni ainoastaan sopivista kumppaneista. Työssäni Vauraudella sekä vapaaehtoisena Kasvu Openin myllärinä olen ollut mukana siivittämässä lukuisia pk-yrityksiä kasvuun. Tämä on ollut etuoikeus ja ilo – toivottavasti saamme edelleen myös tulevina vuosina kasvaa yhdessä.