Tommi Pajala: Halu auttaa kasvuyrityksiä poikii uusia asiakkaita ja yhteistyökumppaneita

Tommi Pajala syttyy vuodesta toiseen kasvuyritysten tukemisesta ja loputtomista verkostoitumismahdollisuuksista.

Yrittäjyys on Tommi Pajalalla veressä, sillä uransa aikana hän on ollut perustamassa 20 yritystä, rahoittamassa noin 400 yritystä ja sparraamassa muuten lähemmäs 1 000 yritystä. Tittelit ovat vaihtuneet tuotekehittäjästä toimitusjohtajaan ja yrittäjästä omistajaan. Nykyään hän on kasvuyritysten rahoitukseen erikoistuneen Fimentumin toimitusjohtaja.

Kasvu Openin sparraajaksi Pajala päätyi vuonna 2015, ja hän on ollut siitä lähtien mukana useissa kymmenissä Kasvupolku-sparrausohjelmissa.

Hän tekee työkseen sitä, missä hän auttaa myös Kasvu Openin ohjelmiin osallistujia: kasvurahoituksen suunnittelussa ja hankinnassa.

– Sparraajana on parasta jakaa muille sitä tietotaitoa, jota on saanut itse yrittäjänä ollessaan. Hyvä kannattaa laittaa kiertämään, Pajala vakuuttaa.

Tommi Pajala
Kun asiantuntija pääsee hyödyntämään omaa osaamistaan auttamalla kasvuyrityksiä, yhteistyö synnyttää usein erinomaisia asiakassuhteita ja luotettavia yhteistyökumppanuuksia, sanoo Pajala.

Monipuoliset verkostot tarjoavat tuottoisan kasvualustan yhteistyölle 

Sparrauspäivät ja kasvuyritystapahtuma Kasvu Open Karnevaali ovat Tommi Pajalalle mieleen, koska ne tarjoavat arvokkaita mahdollisuuksia verkostoitua.

Kun sparraaja verkostoi kasvuyrityksiä potentiaalisten rahoittajien, kumppaneiden ja asiakkaiden kanssa, samalla myös hän pääsee verkostoitumaan. 

– Kasvu Openin tilaisuuksissa tapaa niin monen alan ihmisiä, että verkostot kasvavat väkisinkin. Isommat verkostot taas auttavat tekemään isompia asioita ja saamaan aikaan isompia tuloksia, Pajala iloitsee.

”Kokemukseni mukaan sparraajat ovat aina hyviä tyyppejä.”

Moni Pajalan ystävyys- ja yhteistyösuhde onkin alkanut Kasvu Openista, ja onpa mukaan tarttunut myös melkoinen liuta asiakkaita.

– Vaikka Kasvu Open ei ole myyntiareena, olen matkan varrella tutustunut kymmeniin yrityksiin, joiden kanssa yhteistyötä on kannattanut jatkaa Kasvu Openin jälkeenkin, Pajala kertoo.

Hän muistelee hyvillään esimerkiksi asiakasyhteistyötä Vennerin kanssa. Yhteiskunnallisena yrityksenä Venner tukee vähävaraisten lapsiperheiden ravitsemusta. Puolestaan yritysyhteisö Crazy Townin kanssa Pajala on tehnyt yhteistyötä jo muutaman vuoden ajan kasvua rakentaen.

Toisaalta Pajala on päätynyt myös itse sparraamansa yrityksen asiakkaaksi, ja niinpä hän viilettää kesäisin Skipperin vuokraveneillä. 

Tommi Pajala sparraa Kasvu Openin tapahtumassa.
Kasvu Open on yrityksille ilmainen sparrausohjelma, eikä sparraajille makseta korvausta. Pajalan mielestä tämä on ainut oikea tapa sparrata kasvuyrityksiä, sillä silloin sparraajat ovat mukana silkasta auttamisen halusta.

Yritysten lisäksi Pajala on tutustunut myös muihin sparraajiin. Monesti toisen sparraajan osaaminen tai verkosto täydentää omaa, mikä tarjoaa hyvän lähtökohdan yhteistyölle. 

– Kokemukseni mukaan sparraajat ovat aina hyviä tyyppejä. Kasvu Openin sparraajalista toimii minulle kuin keltaisina sivuina: jos kaipaan jonkun alan asiantuntijaa, sparraajista löytyy varmasti joku osaava yhteistyökumppani tai potentiaalinen asiakas, Pajala naurahtaa. 

Hän muistuttaa, että sparraajien joukosta voi löytää mainion sparraajan myös itselleen. Sparraaja kun voi tsempata yhtä hyvin toista sparraajaa.

LUE: Kasvuyritys saa verkostoista elintärkeää voimaa

Pyyteetön auttamisen halu palkitsee 

Koska Kasvu Open tuottaa yrityksille ilmaisia sparrausohjelmia, sparraajille ei makseta korvausta. Pajalan mielestä tämä on ainut oikea tapa toimia, sillä silloin sparraajat ovat mukana silkasta auttamisen halusta.

– Yrittäjien maailmassa tarve auttaa ja kokea yhteenkuuluvuuden tunnetta on tavallistakin suurempi. Niinpä ihmisen luontainen halu auttaa toisia on vahvasti läsnä Kasvu Openissa, Pajala kokee.

Hän ilahtuu aina, jos yritystä voi auttaa vähänkin eteenpäin tämän kasvu-uralla. Joskus uusi toimintamalli, rahoitusmuoto tai yhteistyökumppani voi avata ovet onneen. Sparraajan konkreettiset vinkit ja omien verkostojen avaaminen ovat usein kullanarvoisia tekoja aloittelevalle yrittäjälle.

– On ollut todella hienoa nähdä, kuinka pienet kasvuyritykset ovat lähteneet toteuttamaan yhdessä luotuja suunnitelmia. Parhaimmillaan niistä on poikinut kansainvälistäkin menestystä, Pajala hymyilee.

Vuosi vuodelta Kasvu Open on saanut lisää jalansijaa yritysmaailmassa. Yrittäjät tietävät nykyään aiempaa paremmin, mihin he ovat tulossa. Siksi he osaavat valmistautua huolella jo ennakkoon. Pajalan mukaan sama pätee sparraajiin. 

– Kun osapuolet ovat valmistautuneet kunnolla, yrittäjän on helpompi pyytää apua juuri tiettyihin haasteisiin ja sparraajan on helpompi tarjota näihin haasteisiin ratkaisuja. Tällöin lopputulos palkitsee molemmat, Pajala summaa.

Sparraajaksi kannattaa hakea, koska

1 Verkostot kasvavat kuin huomaamatta: tällöin apua voi antaa ja saada helpommin.

2 Tutustuu lukuisiin potentiaalisiin asiakkaisiin ja yhteistyökumppaneihin.

3 Voi löytää itselleen oman sparraajan eri alojen asiantuntijoiden joukosta.

4 Toisten yrittäjien auttaminen tuo yksinkertaisesti hyvän mielen.

5 Pääsee edistämään kasvuyritysten yhteiskuntavastuuta.