Kasvu Open on kasvuprosessi yrittäjälle ja yritykselle

MedKit Finland Oy on osallistunut Kasvu Openin Kasvupolku®-sparrausohjelmaan kaksi kertaa.

MedKit Finland Oy osallistui sparraukseen ensimmäisen kerran vuonna 2015 ja toisen kerran 2017. Yrityksen toimitusjohtaja Minna Åman-Toivio kuvailee Kasvu Open -sparrausta yrittäjän ja yrityksen kasvuprosessiksi:

Ensimmäisen kerran lähdin uteliaana kasvuyrittäjänä tutkimana, mistä Kasvu Open -hypessä on oikein kyse. Osallistuin MedKit Finlandin kanssa vuonna 2015 Pohjois-Pohjanmaan Kasvupolulle. Onnistuimme voittamaan maakunnallisen kisan ja jatkoimme Jyväskylässä järjestetyn kasvuyritystapahtuma Kasvu Open Karnevaaliin, jossa pidettiin Kasvupoluilla menestyneiden yritysten finaali.

Finaalissa kisattiin Kasvu Open -voittajan tittelistä. Onnistuimme saamaan sekä Nordean Growth -palkinnon että Team Finlandin kasvupalkinnon. Palkinnot olivat ihan parhaimpia: Saimme lisäoppia rahoitukseen ja ulkomaankaupan kasvuun.

Välivuonna 2016 seurasin Kasvu Openia ja olin myös sen vuoden Kasvu Open Karnevaalissa mukana sparraamassa kavereiden yrityksiä.

Vuonna 2017, hieman omaksi yllätyksekseni, osallistuimme maakuntakasvupolun sijaan Kohti yrityskauppaa Kasvupolun Yritys myyntikuntoon -osioon. Menestyimme sillä ja pääsimme jälleen reissaamaan Jyväskylään. Kasvu Open Karnevaalissa saimme jälleen sen mitä halusimme. Meidät valittiin 15 kasvuyrityksen joukkoon, jotka saavat lisäoppia rahoituksesta.

Näin kuvaten Kasvu Open on ollut terveydenhuollon tavarantoimittajalle MedKit Finland Oy:lle pelkää voittamista ja mainetta, kunniaa ja palkintoja. MUTTA – nämä eivät ole niitä kaikkein tärkeimpiä asioita mitä matkalta jäi mukaan.

Yrittäjän kasvuprosessi

Kasvu Openin sparraukseen osallistuminen ja sparrauksessa eteneminen, on systemaattinen prosessi. Prosessin aikana kisa on kovinta itsesi kanssa: joudut viilaamaan yritysesitystä eli pitchaustasi kymmeniä kertoja.

Lopulta onnistut kahteen tai kolmeen minuuttiin kertomaan: mistä liikeideassasi on kyse, minkä ongelman se ratkaisee, millä tiimillä se tehdään ja miten ja erityisesti millaiset on liikeideasi kasvunäkymät.

LUE: Miten rakennetaan täydellinen sijoittajapitch?

Muiden kasvuyrittäjien lisäksi kohtaat prosessissa Kasvu Open -sparraajia. Sparraajat antavat oman osaamisensa maksutta käyttöösi ja haastavat sinua kaikesta mahdollisesta aina tunnusluvuista, hinnoittelusta, omistajastrategiaan asti.

Juuri sparraus on mielestäni koko prosessin arvokkainta antia. Olen itse sanonutkin, että sparrauspäivänä ei fööniä tarvita, kun vastapäätä istuu kokenut sparraaja, joka haastaa sinua – ja valitettavasti useimmiten siinä ’tukka tärisi’, mikä oli ihan parasta.

”Sparrausten tärkein anti on oppi ja kokemus.”

Sparraajan voi olla kokenut kasvuyrittäjä, rahoitusekspertti, asiantuntija esimerkiksi Finprosta, Tekesistä tai Nordeasta. Jokaiselta sparraajalta oppii jotain, ja kun päivässä kävimme neljä sparraussessiota läpi niin siinä tiesi, että tekemättömien töiden lista oli pidentynyt huomaamattomasti.

Kasvu Openissa kohtaa väistämättä kymmeniä ihmisiä hyvin eri aloilta eri rooleissa. Kuten muuallakin elämässä myös kasvu Openissa löytää matkakumppaneita omalle ja yrityksen kasvumatkalle. Edelleen pidän itseyhteyttä useampaan kilpakumppaniin ja sparraajaan.

Kasvupolku®-sparrausten tärkein anti onkin oppi ja kokemus. Mutta sen lisäksi listaisin myös prosessista saadut verkostot, rohkaistumisen ja esiintymisvarmuuden. Voisin jopa sanoa, että kasvamisen yrittäjänä vertaisten kasvuyrittäjien joukossa.

Jos edes osan siitä tsemppaamisesta ja toistensa kannustamisesta saisimme käännettyä liiketoiminnan vauhdittamiseen, on kansakuntamme tulevaisuus turvattu.